$
משפט נתניהו

פרשנות

ראש ממשלה נאשם: המשפט יסייע לנתניהו בבחירות, הבחירות יסייעו במשפט

הנאשם בנימין נתניהו יתייצב מחר בפעם השנייה בבית המשפט בירושלים וצפוי כנראה לבקש עוד דחייה, הפעם בגלל הבחירות. לשיטתו של נתניהו, מנדלבליט מתואם עם יו"ר כחול לבן. האם בשלב הבא יטען שהיועמ"ש מתואם גם עם השופטים בתיקיו?

משה גורלי 12:1107.02.21

לקראת הבחירות, יש להניח שראש הממשלה בנימין נתניהו ואנשיו מכינים רשימות של חולשות מול יתרונות. טבלת נקודות חובה מול זכות. בצד השלילי סביר שנמצא את מספר המתים וימי הסגר, הברית עם החרדים, הרכב הרשימה לכנסת. וגם את כל מה שקשה להפיל על חליפו בני גנץ. בצד החיובי של הטבלה ישובצו החיסונים, הסכמי השלום, הוותק והמעמד המדיני בעולם. 

ובאיזה צד יירשם המשפט הפלילי? לגודל הבושה הוא יירשם בצד הזכות. בצד שימריץ ויניע את בייס הנאמנים לקלפי כדי לתמוך במנהיג נגד כתב האישום, פרי המזימה שנרקמה להפילו. כך הוא מאמין, כך הם מאמינים.  

שופטי נתניהו, מימין: משה בר־עם, רבקה פרידמן־פלדמן ועודד שחם. רה"מ עשה הכל להימנע מפריים על ספסל הנאשמים שופטי נתניהו, מימין: משה בר־עם, רבקה פרידמן־פלדמן ועודד שחם. רה"מ עשה הכל להימנע מפריים על ספסל הנאשמים צילום מסך

 

1. מחר תהיה זו הפעם השנייה של נתניהו להתייצב באולמם של השופטים רבקה פרידמן־פלדמן, משה בר־עם ועודד שחם בבית המשפט המחוזי בירושלים ברחוב סלאח א־דין. בפעם הראשונה שהתייצב שם, נרשם אחד התקדימים בשרשרת המפחידה של מעללי ה"לא יעלה על הדעת" שהחל נתניהו לרשום בהיסטוריה של מדינת ישראל. ראש הממשלה־הנאשם (עוד אחד מהתקדימים האלה) הגיע לבית המשפט עם כמה משריו וח"כיו, ועם דוכן הנאומים הרשמי שגרר עמו ממשרד ראש הממשלה, וממנו נשא הנאשם כתב אישום חריף נגד מאשימיו. זה התקדים שרשם אז. האם מחר יישלף שפן חדש?

 

לישיבה מחר יופיעו כל הנאשמים בתיקי האלפים. נתניהו, שאול ואיריס אלוביץ' וארנון מוזס. מטרת הישיבה היא המשך הדיון בבקשות המקדימות והשלמת מענה הנאשמים לכתב האישום. הם יישאלו ככל הנראה האם הם כופרים בו (התשובה היא כן), והאם יש להם משהו להשלים ולהוסיף משהו לתשובה המפורטת שסנגוריהם כבר מסרו בכתב. עורכי דין פליליים, כולל מהצד של התביעה, טוענים שהתשובה הזו מייתרת את "השלמת המענה". בכל מקרה, התייצבות הנאשמים עצמם בבית המשפט הפכה לסוג של מבחן לעצם קיומו של המשפט. בבחינת "אין נתניהו – אין משפט".

 

2. למרות שהמשפט כבר מתנהל, חלקים מהציבור מאמינים שנתניהו בקסמיו כבר הצליח להעלים אותו. הזמן עד עכשיו הוקדש לדיונים מתישים סביב בקשות ההגנה לקבלת חומרים, לתיקון כתב האישום ועוד. הזמן הזה נחשב בעיני רבים מהציבור לתרגילי דחייה ובזבוז זמן. אבל, מה לעשות, סדר הדין הפלילי נדיב במרחב התמרון שהוא מקנה לסנגורים והם לא מחמיצים ולא פוסחים על אף טענה.מחר, כנראה, יידונו כמה מהן. כמו תוקף האישור שנתן היועץ המשפטי לפתיחת חקירה נגד ראש ממשלה ושאלת החוקיות של כמה מצווי החיפוש בתיק 4000 שניתנו לחקירה אחרת, בתיק בזק־יס.  

הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום פתיחת משפטו הצהרת ראש הממשלה בנימין נתניהו ביום פתיחת משפטו צילום: יונתן זינדל/פלאש90

 

אבל גולת הכותרת תהיה הופעת נתניהו, והשאלה הגדולה היא האם הצלמים ילכדו אותו הפעם על ספסל הנאשמים, או שבחסות הנוכחות הדלילה באולם, יישב, כמו בפעם הקודמת, בספסלי הקהל. בדיון הקודם הוא אפילו עמד עד ליציאת צלמי הסטילס והטלוויזיה מהאולם, רק כדי שלא נזכה לפריים כלשהו של ישיבה.

 

ואולי בסוף הדיון (הוא לא יישאר עד הסוף יש להניח), יתבקשו הצדדים לפתוח יומנים. ואז כנראה יעלו הסנגורים את הבחירות שבפתח כעילה לבקשת דחייה. לנהל מדינה ומשפט בו־זמנית זה קטן על נתניהו. אבל לנהל קמפיין בחירות ומשפט בו־זמנית זה הרבה יותר קשה.

 

3. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הוא שבע תגרות, השמצות ואיומים, ובכל זאת חמישי האחרון לא היה "עוד יום במשרד". במהלכו זומנו לו שתי קטטות מדממות. גם עם סנגורו של נתניהו עו"ד בעז בן צור וגם עם נתניהו עצמו. מנדלבליט ובן צור ניפחו זה מול זה חזה ושרירים במכתבים זועמים שהחליפו. הסיפור מקורו בשיחה שקיים בן צור עם עד התביעה ארנון מילצ'ן, שהתפרשה אצל היועץ כניסיון להשפיע על העד. משהו בסגנון "ביבי אוהב אותך — אל תמכור אותו". בהנחיית היועץ שוחחו חוקרי משטרה עם מילצ'ן, וגם עם הדס קליין, עדת תביעה מרכזית נוספת.

 

במקביל כתב ד"ר גיל לימון, עוזרו הבכיר של מנדלבליט, לבן צור: "עליך לנהוג בזהירות שעה שאתה כסנגור בתיק בא במגע עם עדי תביעה מרכזיים ומשוחח עמם על נושאים המשיקים לתיק, לא כל שכן כאשר אתה מציע לעד תביעה (מילצ'ן – מ"ג) ליצור קשר עם הנאשם בתיק (נתניהו – מ"ג)". בן צור מיהר להגיב: "מכתבכם זה הוא בבחינת ניסיון להלך אימים על עורך דין". את השיחה עם מילצ'ן הוא מכנה "ענייני חולין" ותוקף את היועץ על ניסיון "לדלות מידע" ו"התערבות ופגיעה בוטה במתחם הייצוג".

 

ולאחר בן צור הגיע נתניהו, כראש ממשלה. מבלי לתאם מראש עם חליפו גנץ, הוא העלה להצבעה בממשלה את המשך הסגר עד יום ראשון בלילה. ההצעה זכתה לרוב של שרי גוש נתניהו, בניגוד לעמדת גנץ ושרי כחול לבן. מנדלבליט קבע שההצבעה פסולה בגלל סתירתה לעיקרון הפריטטי של שוויון בין הגושים, שגובר על הרוב המספרי.

 

פרשנו המשפטי של נתניהו, השר אמיר אוחנה, קבע שהעיקרון לא חל בגלל שהממשלה לא קבעה את המנגנון שיעגן אותו "ועל כן הצבעות מתקבלות באופן דמוקרטי ברוב קולות. היועץ", כתב אוחנה, "יצר בדיה יש מאין, כאילו מנגנון כזה נקבע על ידי הממשלה ואם לא - הוא יקבע אותו".

 

טענה זו היא התחכמות נכלולית במיטבה. כי אפשר רק לשער מי אחראי לכך שהמנגנון הפריטטי, שמכוחו נתניהו בכלל מכהן כרה"מ, לא נקבע. בכל מקרה, פרשנות מנדלבליט גברה על פרשנות אוחנה. המשנה ליועץ, עו"ד רז נזרי, אף הזהיר את הממשלה מפני הכאוס הצפוי והתחנן שתתקבל החלטה מוסכמת, כפי שאכן התקבלה - סגר עד היום בבוקר. נזרי לא מבין שנתניהו דווקא מעוניין בכאוס, כי לשיטתו, גנץ ומנדלבליט מתואמים. וזה הקדימון לטענה הבאה שאולי תעלה בהמשך – גם השופטים ומנדלבליט מתואמים.

x