הבנקים לא יצאו מהאקסלים
הציפייה בשוק היתה שהמשכנתא הממוצעת תרד במאות שקלים. את הציפייה הזו היה צריך לנהל נכון יותר, ולהבין שאם יקרה רק שינוי מינורי הוא יחזור אליהם כמו בומרנג
הבנקים חוו בשנים האחרונות ביקורת ציבורית חריפה על התנהלותם: על האפליה ביחס ללווים גדולים לעומת קטנים, על סגירת הסניפים האינטנסיבית, ועוד. אפשר היה לחשוב שאחרי שחטפו כל כך הרבה אש, הם יידעו להתנהל חכם יותר.
- בנק ישראל מזהיר הבנקים: ננקוט צעדים אם ביטול מגבלת הפריים על המשכנתא לא יגולגל לצרכנים
- המשכנתאות עוד יחסית בסדר: שוק ההלוואות זקוק לניעור
- העיקר לא לצאת פראיירים? 56% מנוטלי המשכנתאות לא משווים מחירים
בבנקים יכולים להסביר עד מחר שהם לא שיפרו את הרווחיות שלהם, ושהם בסך הכל עשו צעדים שכל מטרתם לוודא שרמת הרווחיות שלהם מהפעילות הזו לא תיפגע. אולם בפועל הם היו צריכים להרים את הראש מהאקסל, ולקרוא טוב יותר את הסיטואציה: הציפייה בשוק היתה שהמשכנתא הממוצעת תרד במאות שקלים. את הציפייה הזו היה צריך לנהל נכון יותר, ולהבין שאם יקרה רק שינוי מינורי הוא יחזור אליהם כמו בומרנג.
גם בנק ישראל היה צריך לנהל את הסיטואציה הזו טוב יותר. כך למשל, בתחילת משבר הקורונה קראו בבנק ישראל לבנקים, וביקשו מהם לא להעלות ריביות ללקוחות על אף שהסיכון עלה, וכך היה צריך לעשות גם הפעם. לעשות תיאום ציפיות הדדי, מבלי לעשות תיאום מחירים, ואז להימנע מהסיטואציה הנוכחית.
אחרי הדברים החריפים שבנק ישראל פרסם אתמול, עכשיו ברור שלבנקים לא תהיה ברירה אלא להוריד קצת מחירים. אפשר היה להגיע למצב הזה בצורה ראויה יותר ולחסוך את הנזיפה הפומבית.