המשטרה: נמצאה תשתית ראייתית נגד ראשי מועצות ועובדי ציבור בפרשת השוחד במכרזי המכללות
היחידה הארצית לחקירות הונאה מצאה תשתית ראייתית לכאורה נגד למעלה מ- 30 חשודים ביניהם ראשי מועצות וסגניהם ונבחרי ציבור. מדובר בחשדות לפלילים בכל הנוגע להתקשרויות של רשת המכללות טומשין עם רשויות מקומיות, לאספקת שירותים ומסגרות בתחום החינוך לגיל הרך, חינוך לצרכים מיוחדים, לימודים תיכוניים ועל יסודיים, בצד מערך הסעדה
מדובר בחקירה שהפכה לגלויה ביוני 2020 ושבה התבצעו כמה גלי מעצרים. החקירה חשפה, לדברי המשטרה, "הלכה למעשה תרבות קלוקלת של שוחד, אשר פשתה לאורך שנים ברשויות המקומיות בתחומי החינוך וההוראה".
- החשד: רשת טומשין נתנה שוחד לראשי מועצות – בתמורה לזכייה במכרזים
- נבחרי ועובדי ציבור ברשויות מקומיות נעצרו בחשד למעורבות בפרשת שוחד חדשה
מדובר בפרשה רחבת היקף שנוהלה ביאח"ה, בשיתוף פקיד שומה חקירות תל אביב ברשות המיסים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ובליווי פרקליטות מחוז מרכז, וכללה עשרות חשודים.
עם סיום החקירה, עמדת המשטרה היא כי "התגבשה תשתית ראייתית לכאורה, נגד למעלה מ- 30 חשודים מעורבים וביניהם נבחרי ציבור – ראשי מועצות וסגניהם, עובדי ציבור ובעלי תפקידים ברשויות, לצד קבלנים ואנשי עסקים".
עניינה של החקירה, בחשדות לפלילים בכל הנוגע להתקשרויות של רשת המכללות טומשין בתחום החינוך עם רשויות מקומיות, להספקת שירותים ומסגרות בתחום החינוך לגיל הרך, חינוך לצרכים מיוחדים, לימודים תיכוניים ועל יסודיים, בצד מערך הסעדה, היסעים ועוד. החשד שעלה הוא כי המכרזים ניתנו לה בתמורה לתשלום שוחד.
במהלך דיוני הארכות המעצר בתיק אמרו נציגי המשטרה בבית המשפט כי "חומר הראיות מלמד כי על מנת לקדם את מטרותיה של רשת החינוך טומשין נקטו החשודים כולם איש איש על פי חלקו בהתנהגות פסולה המקפלת בתוכה אלמנטים של שוחד בכסף ובשווה כסף ובדרכים נוספות". לדבריהם, "נדמה כי הרשת, חלק מבעליה וחלק מעובדיה, נוקטים בכל דרך אפשרית על מנת לקדם את האינטרסים הכלכליים שלה".
תשתית ראייתית נגד ראשי מועצות רבים
אחרי חודשים רבים של חקירה סמויה, באמצע חודש יוני האחרון עצרה המשטרה 16 חשודים, ערכה חיפושים, תפסה רכוש בהיקף כולל של עשרות מיליוני שקלים וגבתה עדויות ממאות מעורבים. בהמשך יצאה המשטרה לגל מעצרים נוסף.
במהלך החקירה הצטברו ראיות לחשדות, לפיהן בעל הרשת, שמואל טומשין, העביר באופן קבוע ולאורך שנים תשלומי שוחד, לאישי ציבור במועצות מקומיות שונות, בין בכסף בשווי של מיליוני שקלים במזומן ובין בשווה כסף, כדוגמת מינוי מקורבים ומינויים פיקטיביים, על מנת להבטיח את המשך תקצוב, התקשרות והפעלת הרשת ביישובים בהם מועברים התשלומים לאישי הציבור.
במסגרת החקירה נחקרו פרשיות משנה נוספות כגון - חקירת חשדות למערכות יחסים שוחדיות שנוהלו בין קבלנים לבין סגן ראש מועצת ערערה שבנגב; חקירת חשדות שעלו נגד סגן ראש מועצת באר יעקב ואחרים, בעבירות מתחום טוהר המידות ושחיתות.
הערב מסרה המשטרה כי "עם סיום החקירה עמדת המשטרה הינה כי התגבשה לכאורה תשתית ראייתית מבוססת להוכחת החשדות לפלילים שנפלו בהתנהלותם של בכירים במערך הרשויות המוניציפאליות ביישובים השונים, לרבות ראשי רשויות נבחרים וסגניהם ובהן במועצת היישוב ערערה שבנגב, כעביה-טבאש-חג'אג'רה, בסמת טבעון, טובא זנגריה, זרזיר, שיבלי ובאר יעקב, כמו גם נגד הממונה על המגזר הבדואי במשרד החינוך, ומעורבים נוספים – בעבירות שוחד, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים, עבירות על חוק איסור הלבנת הון ועבירות על פי פקודת המיסים וכיוצא בזה עבירות – כל אחד לפי חלקו ועל פי המיוחס לו".
בין החשודים, שלדברי המשטרה נמצאה תשתית ראייתית לכאורה להוכחת העבירות נמנים כאמור אישי ציבור ברשויות המקומיות ובהם:
הממונה הארצי על המגזר הבדואי במשרד החינוך, ד"ר מוחמד הייב, אשר לגביו נתגבשה תשתית ראייתית לביצוע עבירות של לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות על פי פקודת מס הכנסה.
ראש מועצת טובא זנגריה ויסאם פאיז עומר, החשוד בלקיחת שוחד, בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות לפי פקודת מס הכנסה.
ראש מועצת טובא זנגריה (לשעבר) חוסיין הייב- החשוד בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות על פי פקודת מס הכנסה.
ראש מועצת כעביה ראפע חג'אג'רה, החשוד בלקיחת שוחד ומרמה והפרת אמונים.
סגן ראש מועצת כעביה מידין אבו סוויד, החשוד בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות לפי פקודת מס הכנסה.
ראש מועצת בסמת טבעון ראיד זובידאת, החשוד בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים, עבירות לפי פקודת מס הכנסה ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.
חבר מועצת בסמת טבעון מוחמד זובידאת, החשוד בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים עבירות לפי פקודת מס הכנסה ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.
ראש מועצת שיבלי מוניר שיבלי, החשוד בעבירות של בקשת שוחד ומרמה והפרת אמונים.
עוזרו של ראש מועצת שיבלי ראפת מוקטרן, החשוד בעבירות של בקשת שוחד ומרמה והפרת אמונים.
ראש מועצת ערערה (שבנגב) נאיף אבו עראר- נתגבשה תשתית ראייתי מספקת לביצוע עבירות לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים ועבירות על חוק איסור הלבנת הון.
סגן ראש מועצת ערערה (שבנגב) עלי אבו גויעד, החשוד בלקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים, עבירות על חוק איסור הלבנת הון ועבירות על פי פקודת מס הכנסה.
ראש מועצת זרזיר אמיר מזאריב, החשוד בעבירות של ניסיון לקיחת שוחד ומרמה והפרת אמונים.
סגן ראש מועצת באר יעקב נועם ששון, החשוד בעבירת מרמה והפרת אמונים.
המשטרה תעביר את תיק החקירה לפרקליטות מחוז מרכז לעיון והחלטה לגבי המשך הטיפול.
עו"ד אייל בסרגליק, המייצג את נועם ששון, סגן ראש מועצת באר יעקב, מסר: "תיק זה החל בחשדות וברעש רב אודות שוחד, הלבנת הון במיליונים, מירמה והפרת אמונים וגניבה בידי מורשה. אין לתאר את התחושה הקשה של אדם שהואשם ציבורית על לא עוול בכפו ומרשי זועק את חפותו מזה מספר חודשים. כעת המשטרה עצמה ממליצה להגיש כתב אישום בנושא של מירמה והפרת אמונים. גם נושא זה לא יחזיק מים וככל שנגיע לשימוע - וכלל לא בטוח הדבר, גם הלבנה האחרונה במגדל שנבנה על ידי המשטרה והפרקליטות של חשד מופרך אשר לא היה לו שחר, יקרוס ואנו נוודא זאת".