שברון תאפשר לשותפות המחזיקות בתמר למכור גז בנפרד
פריצת דרך בשוק הגז: הממונה על התחרות מיכל הלפרין פרסמה להערות הציבור צו מוסכם שנחתם ע"י שברון, לפיו החברה תכבד דרישות מכר של כל אחת משש החברות המחזיקות במאגר תמר, ללא צורך בהסכמת החברות האחרות; בנוסף, שברון וחברת החשמל חתמו על הסכם פשרה - שבעקבותיו האחרונה תחסוך כ-100 מיליון שקל
פריצת דרך משמעותית בתחרות במשק הגז: חברת שברון (לשעבר נובל אנרג'י), שמפעילה את מאגר תמר, התחייבה לכבד דרישות מכר בנפרד של כל אחת מ-6 המחזיקות בתמר, ללא צורך בהסכמה של שאר המחזיקות בה.
משמעות המהלך הוא פתיחה ראשונה מסוגה של שוק הגז לתחרות, כך שמאגר תמר יהפוך למעשה לשישה ספקי משנה חדשים, שם כל אחד מוכר באיזה רף שהוא רוצה ומבלי לבקש רשות מאף אחד.
- קנס של 3.2 מיליון שקל על נובל אנרג'י על זיהום אוויר מאסדת לווייתן
- הלפרין: "אם יתברר שנובל אנרג'י ניצלה את מעמדה לרעה מול חברת החשמל, נטפל בזה"
- דלק קידוחים ונובל אנרג'י: ההסכם החדש עם חברת החשמל הוא הפרת חוזה מול לווייתן
הממונה על התחרות מיכל הלפרין פרסמה הבוקר להערות הציבור צו מוסכם שנחתם ע"י חברת שברון-נובל אמש, ובמסגרתו מעוגנות ההתחייבויות הללו.
כמו כן, אתמול חתמו המחזיקות בתמר על הסכם מכר בנפרד ממאגר תמר. בנוסף הגיעה שברון-נובל להסכם פשרה עם חברת חשמל לרכישת גז ממאגר תמר. מנגד הדיונים על הקדמת פתיחת החוזה הישן של חברת החשמל מיולי 2021 לרבעון הראשון של השנה – ירדו מהפרק. בהודעה שפרסמה הממונה על התחרות נאמר כי הצו המוסכם וההסכמים שנחתמו לצרכי הצו המוסכם מסדירים את הנזק הנטען לחברת חשמל וכוללים שיפור משמעותי במבנה התחרות בשוק הגז הטבעי בישראל מכאן והלאה.
בישראל קיימים שלושה מאגרי גז טבעי: מאגר תמר, מאגר לויתן ומאגר כריש-תנין. בשל המבנה הבעייתי של משק הגז, לשברון-נובל אחזקות בשניים משלושת המאגרים: נובל מחזיקה 25% מתמר (ביחד עם דלק קידוחים, ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ושותפות אוורסט תשתיות) וכן מחזיקה ב-40% מלוויתן ביחד עם דלק קידוחים ורציו. בנוסף נובל היא המפעילה של שני המאגרים ולכן שולטת בתשתית הפקת והולכת הגז הטבעי. כריש ותנין מוחזקים על ידי אנרג'יאן וטרם החלו לספק גז בישראל.
בתחילת אוקטובר 2020 התעורר סכסוך בין השותפות המחזיקות בתמר בעקבות חוזה חדש עליו חתמה חברת חשמל מול חלק מהמחזיקות בתמר. היקף החוזה 300 מיליון דולר והוא נחתם ע"י
המחזיקות ב-53% ממאגר תמר: ישראמקו, תמר פטרוליום, דור גז ושותפות אוורסט. לנובל אנרג'י היתה זכות וטו על מכירת הגז. בהסכם זה היתה אמורה חברת החשמל לרכוש גז שמחיר נמוך משמעותית מההסכם מ-2012 שהיה עד אז בתוקף.
נובל אנרג'י (תחת חברת שברון בעליה החדשים) סירבה לספק לחברת חשמל גז ממאגר תמר, בטענה שהחוזה נחתם רק מול חלק מהשותפים בתמר ומבלי שהיא נתנה את אישורה. היא הסכימה לספק את הגז במחיר הגבוה בכ-50%.
התוצאה היתה שחברת חשמל יכלה לקבל גז להפעלת תחנות הכוח שלה רק ממאגר לוויתן ואם תרצה לקבל גם גז מתמר, תאלץ להתחייב מול נובל אנרג'י שהוא יגיע על חשבון מכסת החוזה הישנה מ-2012 ולרבות המחיר שנקבע שם. בעקבות זאת פנתה חברת החשמל לממונה על ההגבלים מיכל הלפרין וטענה באוקטובר כי נובל נוקטת ב"סירוב בלתי סביר לאספקת גז וניצול חריג ובוטה לרעה של כוח מונופוליסטי". רשות ההגבלים התבקשה "לחקור את נובל ומנהליה".
בעקבות התלונה פתחה רשות התחרות בהליך בדיקה האם התנהגותה של נובל עולה כדי ניצול מעמדה המונופוליסטי לרעה. בטרם שמעה הממונה את טענות נובל, נובל ביקשה להגיע להסכמות. במסגרת ההסכמות נובל התחייבה לפעול על פי דרישות עצמאיות של כל אחת מהמחזיקות בתמר (או חלק מהן) למכירת גז מהמאגר וללא צורך בהסכמת שאר המחזיקות. זאת, בשונה מאספקת הגז ממאגר תמר היום, שמתבצעת כאמור על פי הסכמים משותפים בין כל המחזיקות לבין הלקוח.
התחייבויות נובל יאפשרו תחרות בתוך מאגר תמר בין המחזיקות השונות ויגבירו גם את התחרות בין תמר ללויתן. מדובר בבשורה תחרותית לצרכני הגז בישראל ולציבור כולו.
חברת החשמל תחסוך 100 מיליון שקל
בנוסף ובמקביל, על פי הסכם הפשרה שבין נובל לבין חברת החשמל, חברת החשמל תרכוש גז ממאגר תמר במחירים נמוכים מהמחירים שבהם נובל נהגה למכור לה גז ממאגר תמר וממאגר לויתן, ואשר דומים למחיר שסיכמו מחזיקות הרוב בתמר עם חברת החשמל ביום 4.10.20.
מההסכם עולה כי החסכון של חברת חשמל בגין רכישות גז ממאגר תמר, זאת בהשוואה למחיר הסכם חברת החשמל עם מאגר לויתן, יעמוד על כ-100 מיליון שקל, ביחס לתקופה שתסתיים ביום 30 ביוני 2021.
הצו המוסכם מפורסם כעת להערות הציבור למשך 30 יום, ובכפוף לשמיעת ושקילת ההערות הוא יוגש לאישור בית הדין לתחרות.
ג'ף יואינג, מנהל שברון מזרח הים התיכון מסר בתגובה לחתימת ההסכמים: "שברון מחוייבת לעבוד בשיתוף פעולה עם כל בעלי העניין בישראל כדי להשיג תוצאות מועילות הדדית. הפשרה שהושגה מניבה תוצאה חיובית לכל בעלי הענין, לרבות צרכני החשמל בישראל ומביאה סכסוך מסחרי מורכב לסופו. שברון מצפה להמשיך לעבוד עם ממשלת ישראל ולתמוך באסטרטגיה שמקדמת המדינה לפיתוח משאבי האנרגיה שלה".
מישראמקו ומתמר פטרוליום נמסר: "אנו מברכים את כלל שותפי תמר על שהצליחו להגיע להסכמות לפיהן תמר תוכל להתחרות באופן מלא בשוק הגז הטבעי, ללא צורך בהסכמת כלל השותפים, ובכך להגשים הלכה למעשה את מטרות מתווה הגז לפתיחת תחרות אמיתית בין מאגרי תמר, לוויתן וכריש-תנין. המאבק הנחוש שהובלנו הביא לכך שנוכל להציע גז מתמר במחיר תחרותי ללא צורך בהסכמת כלל השותפים. אנו מודים לשברון אשר עם כניסתה לישראל בחרה להסדיר את ניגוד העניינים שירשה באופן שיאפשר תחרות בין שני מאגרי הגז שבהן היא מחזיקה. בכוונתנו להמשיך ולשתף פעולה עם שברון ולבחון דרכים נוספות להשאת ערך מאגר תמר".
שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ מברך על הסכם הוזלת מחיר הגז של חברת החשמל: "בעקבות מתווה הגז מגיע המונופול לתהליך של התפרקות טוטאלית והתחרות בין שלושת המאגרים ובין חברות האנרגיה השונות מגבירה את כושר המיקוח של חברת החשמל ויצרני החשמל האחרים - מה שמוביל לירידת מחירים משמעותית בכל הגזרות. המחיר הוזל, זיהום האוויר הופחת, ייצוא הגז הטבעי למצרים וירדן מתממש, וההכנסות לטובת אזרחי המדינה יגיעו בתוך כ-4 שנים מהיום לרמה של עשרות מיליארדי שקלים בשנה. האם יש סיכוי כלשהו שהמתנגדים למתווה הגז יתנצלו?"