מיזם של משרדי החקלאות והאנרגיה: חשמל ירוק גם מחממות
לפי התוכנית, פאנלים סולאריים יוצבו במטעים, שדות וחממות חקלאיות; לפי השיטה שהיתה נהוגה עד היום, לוחות פוטו־וולטאים ליצירת חשמל מוצבים רק על מבנים או על קרקע כשזו פנויה מגידולים חקלאיים
משרד החקלאות ומשרד האנרגיה ישלבו ידיים במחקר משותף שייבחן קידום ייצור אנרגיה בשטחים חקלאיים. הדבר יעשה באמצעות פאנלים סולאריים שיוצבו במטעים, שדות וחממות חקלאיות. כך יתאפשר להפיק רווח כפול: גם גידולים חקלאיים וגם ייצור אנרגיה מתחדשת והפחתת זיהום.
- אפולו פאוור תתקין יריעות סולאריות על מאגרי מים באזור הכרמל
- נתיבי ישראל: מכרז ראשון בפרויקט להתקנת פאנלים סולאריים במחלפים
- "צריך לבחון פתרונות נוספים עבור תחנות הכוח הקונבנציונליות - מלבד אנרגיית השמש"
לפי השיטה שהיתה נהוגה עד היום, לוחות פוטו־וולטאים ליצירת חשמל מוצבים רק על מבנים או על קרקע כשזו פנויה מגידולים חקלאיים. לפי החלטת הממשלה מאוקטובר 2020 המדינה תקדם את המעבר לאנרגיה מתחדשת, כאשר יעד ייצור החשמל באופן זה יעלה ל־30% בתוך עשור.
במטרה לקדם את העמידה ביעד ובמסגרת שיתוף פעולה אותו יזמו המדענים הראשיים של משרדי החקלאות ופיתוח הכפר והאנרגיה, פרופ' עבד גרה וד"ר גדעון פרידמן, נולדה תוכנית המחקר לקידום ייצור אנרגיה בחקלאות. התוכנית כוללת תמיכה בהיקף של 3.5 מיליון שקל שתינתן ל־6 מחקרים ייחודים, כשבקרוב יחל פיילוט בשדות חקלאיים שונים ברחבי הארץ. אחד המחקרים בוחן פיתוח של מערכת חכמה שתשלב יריעות לייצור חשמל סולארי על גבי חממות לגידול ירקות. המחקרים יתקיימו בכל רחבי הארץ על ידי מגוון מוסדות מחקר ובהובלת מנהל המחקר החקלאי (וולקני).
במשרד האנרגיה אומרים כי החלטתם להגדיל את ייצור החשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות ל־30% עד 2030, עם יעדי ביניים של 25% עד 2025, מחייבת היערכות מהירה למציאות שטחים מתאימים. "השילוב הייחודי של דו־שימוש בקרקע, הן לגידולים חקלאים והן לייצור אנרגיה, מהווה פוטנציאל רב במחיר נמוך, ויאפשר לנו מגוון חדש של אפשרויות לייצור חשמל מאנרגית השמש", אומר מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי.
שר החקלאות ופיתוח הכפר אלון שוסטר אומר כי "פיתוח וקידום טכנולוגיות של אנרגיה בת קיימא לצד קיום חקלאות בת קיימא יחזקו את יכולת ייצור המזון בישראל תוך אחריות סביבתית למען הדורות הבאים".