$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

פז, HOT וכיל בוחנות מכירת חשמל לצרכנים

בעוד פחות מחודשיים יוכלו גם משקי הבית לבחור ספק חשמל במקום חברת החשמל. HOT ופז מתעניינות באפשרות לצרף את השירות הזה לחבילת השירותים שהן מעניקות לצרכנים שלהן

ענת רואה 07:1631.01.21

התחרות החדשה על אספקת חשמל למשקי בית מגיעה לישורת האחרונה, וכמה חברות מפתיעות בוחנות את כניסתן לענף. בשבוע שעבר קיימה חברת החשמל כנס ראשון למספקים פרטיים ומתעניינים חדשים שבוחנים מכירת חשמל ישירה למשקי הבית במקום חברת החשמל. 

בעוד פחות מחודשיים, בסוף חודש מרץ, צפויה להירשם היסטוריה במשק החשמל בישראל, כשלקוחות פרטיים לא יהיו מחויבים לרכוש חשמל מחברת החשמל אלא יוכלו לבחור ספק חשמל, ממש כמו שבוחרים ספק אינטרנט או סלולר. בתוך כך יוכלו הצרכנים להשיג הנחה בחשבון החודשי ולרכוש את החשמל במחיר זול יותר ממחירו כיום.

 

     צילומים: עמית שעל, אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

ממידע שהגיע ל"כלכליסט", בכנס השתתפו נציגים של עשרות חברות מובילות, בהן HOT תקשורת, ששוקלת להיכנס לתחום, עם אפשרות עתידית להציע ללקוחותיה לא רק אינטרנט וערוצי טלוויזיה אלא גם חשמל.

 

משתתפת מסקרנת נוספת בכנס, שהתקיים באמצעות זום בשל הסגר, היתה קבוצת פז, ששוקלת להיכנס לתחום בשלוש רמות שונות: כל הקבוצה, רק בתי הזיקוק באשדוד, או רק פזגז. נציגים של כל אחד מגופים אלה השתתפו בכנס. פז מחזיקה היום שתי תחנות כוח פרטיות, שמייצרות כ־110 מגה וואט, אולם מוכרת רק ללקוחות תעשייתיים מובחרים ואת העודפים לרשת הארצית.

 

גם מפעלי ים המלח (כיל) של עידן עופר השתתפו בכנס. החברה היא כבר היום ספק חשמל פרטי גדול, עם תחנת כוח פרטית במפעלי ים המלח, הפועלת מאז 2018 ומפיקה כ־250 מגה וואט לצרכי הייצור, כאשר עודפי חשמל נמכרים לרשת הארצית. עופר הוא גם בעל השליטה בתחנת הכוח הפרטית OPC.

 

בנוסף השתתפו בכנס רוב בעלי תחנות הכוח הפרטיות, בהן דוראד ודליה אנרגיות, לרבות אלו שחברת החשמל מכרה כחלק מההיערכות לרפורמה. עוד נרשמה השתתפות של חלק מיצרני החשמל מאנרגיות מתחדשות, שבוחנים מכירת "חשמל ירוק" למשקי בית שונים ובכלל זה לקיבוצים.

 

הפקת חשבוניות ושירות

 

בכנס הוצגו עיקרי הפיילוט שצפוי לצאת לדרך בתוך כחודשיים, תהליכי העבודה בין המשתתפים בשוק, המערכות הממוחשבות שפותחו בחברת חשמל לטובת הנושא, והשיטה בה ינוהל ניוד של לקוחות בין מספקים. כמו כן הוצגה בכנס בהרחבה פלטפורמה ממוחשבת, הכוללת שתי מערכות חדשות, אשר באמצעותן ינוהל ניוד הלקוחות בין המספקים, ויועבר המידע למספקים באופן אוטומטי.

 

לצורך בחירת הספקים, המדינה הגדירה כי נדרשים בין היתר "מערך הפקת חשבונות וגבייה, מאגר היסטוריית נתוני צרכן ומוקד שירות לקוחות". במילים אחרות - נדרשת חברה שיכולה להתנהל מול אלפי לקוחות, לתת שירות ולהעביר חשבוניות תשלום עם מערך בילינג.

 

ההערכה המוקדמת היתה כי לחברות תקשורת יש יכולת לספק את הדרישות הללו. אם אכן HOT תיכנס לתחום, היא תוכל להציע ללקוחותיה עסקת טריפל משולבת: חבילת ערוצים, תשתית אינטרנט וחשמל. עוד טריפל מעניין אפשרי הוא של פז, חברה שמתמחה בדלקים ובזיקוק. מכירה ישירה למשקי בית תייצר עבורה קשר ישיר לצרכן שיכול להוביל למשל למכירת דלקנים. במצב כזה תוכל פז להציע טריפל משלה: גז בישול, דלקן לרכב וחשמל.

 

באותו אופן, גם חברת שיכון ובינוי, שהשתתפה אף היא בכנס, יכולה להציע ללקוחות שירכשו ממנה חשמל, למשל, הנחה אפשרית בכביש שש ובמנהרות הכרמל - בשניהם היא מעורבת כבעלים.

 

יצרני החשמל הפרטיים מייצרים היום כ־40% מהחשמל בישראל. בין היצרנים הפרטיים הבולטים: רמת חובב, דליה אנרגיות, דוראד, אלון תבור, OPC ותחנות כוח קטנות יותר. בנוסף ליצרנים, במשק החשמל קיימים מספר מספקים פרטיים בעלי רישיון הספקה, שרוכשים את האנרגיה מייצרני החשמל הפרטיים.

 

יצרני החשמל הפרטיים פועלים מאז 2013, אולם בשל מגבלות רגולטוריות יכלו עד עתה לספק חשמל רק ללקוחות עסקיים ותעשייתיים בהנחה רשמית של עד 10% מהתעריף הממשלתי. ההסדרה והרפורמה במשק החשמל שאושרה בנובמבר 2018, פתחה כאמור את הדלת ליצרנים ולמספקים הפרטיים להתחיל למכור חשמל גם לצרכנים ביתיים.

 

במסגרת הרפורמה הוחלט, בין היתר, כי ניהול מערכת החשמל הארצית יצא מחברת חשמל לחברה ממשלתית עצמאית שכבר קמה, ואילו חברת החשמל תמכור בהדרגה ועד 2026 חמש תחנות כוח פעילות שאחראיות לכמחצית מהיקף יצור החשמל בגז. זאת במטרה להוריד אותה מנתח ייצור של 70% כיום ל־35% בלבד ב־2026. שתיים מהתחנות כבר נמכרו: תחנת הכוח אלון תבור שכוח הייצור שלה 600 מגה וואט, נמכרה ביולי 2019 לקבוצה המורכבת מחברת PMEC הממשלתית הסינית ומבטח שמיר

ורפק הישראליות. בנובמבר 2020 נמכרה תחנת הכוח רמת חובב עם כוח ייצור של 1,150 מגה וואט לשיכון ובינוי ואדלטק.

 

לאחר מכירת שתי התחנות, כ־40% מייצור החשמל נמצא בידיים פרטיות, ועם השלמת מכירת תחנת הכוח באתר "חגית" במהלך 2021 והמכירה העתידית של אתרי "אשכול" באשדוד ורידינג בתל אביב בשנתיים הקרובות, חברת החשמל תחדל מלהיות מונופול בתחום ייצור החשמל ונתח השוק שלה ירד לרף של כ־35% בלבד. אך רשת ההולכה והחלוקה של חברת החשמל תישאר מונופול. המשמעות היא שהחברה תמשיך להוליך את החשמל ללקוחות ולא תידרש תשתית חדשה ברכישת חשמל מספק פרטי.

 

דרוש מונה דיגיטלי

 

השלב ראשון בהעברת החלוקה יערך כאמור בעוד כחודשיים, עם פיילוט שיכלול 40 אלף בתי אב. בסוף השנה הבאה אמור המהלך להתרחב ולכלול את כל אזרחי מדינת ישראל. הדרישה היחידה על מנת שלקוח ביתי יוכל לקנות חשמל מספק אחר, היא שמונה החשמל שלו יהיה דיגיטלי, בעל רשת תקשורת עצמאית, ושניתן לקרוא את צריכת החשמל של משק הבית בזמן אמת ומרחוק. כחלק מההכנות למהלך, פרסמה חברת החשמל באמצע דצמבר 2020 מכרז להחלפת מוני החשמל של חלק גדול מהלקוחות. לאחר שייבחר הזכיין, הסבת המונים צפויה להתחיל בקיץ הקרוב ולהימשך כ־3 שנים במהלכם יוחלפו כמיליון מונים.

 

שנתיים לאחר תחילת החלוקה החדשה רשות החשמל תיבחן את ההסדרה ותפיק לקחים. כשנתח הלקוחות של חברת החשמל ירד אל מתחת ל־60% היא תוכל להצטרף ולקחת חלק בתחרות.

 

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך סיכם כי "השלמנו עוד שלב משמעותי, וחברת החשמל יצאה לדרך חדשה וממשיכה להוכיח שהיא מחויבת ב־100% לישום הרפורמה, ללא כל חסם מצידה, כך שניתן לפי לוחות הזמנים הרגולטוריים להעמיד את כל הנדרש לפתיחת האספקה לתחרות. אנו רואים ביזמים החדשים שותפים מלאים ומחויבים".

מ־HOT נמסר בתגובה: "HOT תמיד בוחנת אפשרויות לחולל תחרות ולהביא חדשנות לשוק הישראלי".

 

מפז סירבו להתייחס.

 

מכיל לא נמסרה תגובה.

x