$
בארץ

דיווח שוטף

כך השפיעו החיסונים ומה יעילותם: הנתונים המעודכנים

בקופת החולים מכבי אמרו כי כבר אחרי שבוע לאחר קבלת המנה השנייה היעילות היא 92%: "נתון מצוין ומעודד"; המלצת משרד הבריאות: לא להתחסן בשליש הראשון של ההיריון; מפקד פיקוד העורף: "הימשכות משבר הקורונה מובילה לקושי חסר תקדים בטיפול בו"

כלכליסט ו-ynet 21:1428.01.21

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

 

 

21:25 - מפקד פיקוד העורף: "הימשכות משבר הקורונה מובילה לקושי חסר תקדים בטיפול בו"

 

מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין, אמר בנאום שנשא בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי כי הקושי העיקר בטיפול במגפת הקורונה הוא משך התארכותה. "מדינת ישראל מורגלת בטיפול משברים חמורים וקצרים. הימשכות המשבר מובילה לקושי חסר תקדים. קושי נוסף נוגע לאמון הציבור ושיתוף הפעולה עם ההנחיות. יש לנו ויכוחים וחיכוחים עם משרד הבריאות, אבל בסך הכול שיתוף הפעולה עימם רחב", הוסיף גורדין.

 

19:50 - כך השפיעו החיסונים ומה יעילותם: הנתונים המעודכנים

 

מספר המאומתים היומי עדיין גבוה מאוד, גם הירידה במספר החולים הקשים מינורית. אבל בכל זאת, כבר עתה ניתן לראות כיצד השפיעו החיסונים על ההידבקות והתחלואה של בני 60 ומעלה בקורונה. עם תחילת מבצע החיסונים 13.6% מהנדבקים היו בני 60 ומעלה, המספר ירד ל-11% עם התחלת קבלת המנה השנייה ב-9 בינואר והגיע כעת ל-9.3%.במקביל, חלה גם ירידה בשיעור החולים החדשים באורח קשה בגיל 60 ומעלה מכלל החולים קשה החדשים. ב-20 בדצמבר השיעור היה 73.8%, הוא עלה ל-79.2% בראשית חודש ינואר, וצנח ל-69.1% כעת. כלומר 30.9% מבין החולים החדשים כעת הם בני 59 ומטה.

 

מנתוני משרד הבריאות עולה כי 82% מבני 60 ומעלה כבר חוסנו לפחות במנה הראשונה. בסך הכל 224 אלף מבוגרים בני 60 ויותר לא התחסנו. בקרב קבוצת הגיל 90 ומעלה – 87.1% קיבלו את מנת החיסון הראשונה ו-68.3% גם את השנייה. בקרב בני 80 עד 89 – 84.4% קיבלו את מנת החיסון הראשונה ו-66.4% גם את השנייה. בקרב הישראלים בשנות ה-70 לחייהם 91.3% קיבלו את מנת החיסון הראשונה ו-73.5% גם את השנייה. שיעור המתחסנים הנמוך ביותר בקרב בני 60 ומעלה הוא בקבוצת הגיל 60 עד 69 – שם 74.1% קיבלו את מנת החיסון הראשונה ו-55.1% גם את השנייה.

 

הבוקר עדכנו במשרד הבריאות כי מתוך 715,425 בעלי תעודת מתחסן חלו עד כה 317 מתחסנים - כלומר 0.04%. מתוכם אושפזו 16 אנשים. בקופת החולים מכבי אמרו כי מבין 66 הנדבקים חברי מכבי (מתוך כ-248 אלף שכבר חלף שבוע מאז שקיבלו את המנה השנייה), מרביתם מעל גיל 55 ואיש מהם לא חלה באורח קשה בקורונה. הם ציינו כי במקביל לנתונים על הנדבקים בקרב המתחסנים נערכה בדיקה בקרב קבוצת ביקורת של כ-900 אלף חברי מכבי, שטרם התחסנו נגד קורונה ולא נדבקו בנגיף בעבר. בקרב קבוצה זו נמצאו באותה תקופת כ-8,250 חולים מאומתים.

 

במכבי אמרו כי "מהשוואת הנתונים בין הקבוצות עולה שמי שלא התחסנו חלו פי 11 יותר ממי שהתחסנו וכי בשלב זה יעילות החיסון בישראל עומדת על 92% לאחר 7 ימים ויותר מהשלמת המנה השנייה". הם הדגישו כי "נתון זה נחשב למצוין ומעודד, שכן על פי הניסוי שנערך על ידי חברת פייזר, רק בחלוף 28 יום מהשלמת המנה השנייה יעילות החיסון עומדת על 95%". 

 

18:30 - המלצת משרד הבריאות: לא להתחסן בשליש הראשון של ההיריון

 

משרד הבריאות פרסם עדכון להמלצותיו בכל הנוגע לחיסון נשים בהיריון. בהמלצות העדכניות נכתב כי מומלץ לנשים הרות בשליש הראשון של ההיריון שלא נמנות על קבוצות הסיכון להימנע מחיסון, ולעשות זאת בשליש השני או השלישי של ההיריון. "השליש הראשון של ההיריון מאופיין בשיעור גבוה יחסית של דימומים, הפלות ספונטניות והיווצרות מומים עובריים. על מנת למנוע חשד לקשר , אף מקרי, בין קבלת החיסון ותופעות אלו, אנו ממליצים לנשים הרות שאינן שייכות לקבוצות הסיכון שפורטו, להתחסן החל מהשליש השני", נמסר ממשרד הבריאות.

 

 

חיסון של פייזר חיסון של פייזר צילום: אם סי טי

 

17:25 - קופת החולים מכבי: שיעור הנדבקים אחרי המנה השנייה בקרב מבוטחינו - פחות מ-0.027%

 

קופת החולים מכבי מסרה כי 66 מתוך כ-248 אלף מבוטחיה שקיבלו את מנת החיסון השנייה נדבקו בקורונה כעבור יותר משבוע ממועד קבלת החיסון. מקופת החולים נמסר כי רוב הנדבקים הם בני יותר מ-55, ומחציתם סובלים ממחלות רקע. עוד מסרה הקופה כי כל הנדבקים חוו מחלה קלה עם תסמינים של כאבי ראש, שיעול, חולשה ועייפות. שיעור הנדבקים בקרב המתחסנים במכבי, כך עולה מהנתונים, הוא פחות מ-0.027%.

 

16:30 - החמרה במצב שתי יולדות שחלו בקורונה, מצבן קשה מאוד

 

הידרדרות במצבן של שתי היולדות שהועברו לבית החולים בילינסון בפתח תקווה לפני כעשרה ימים לאחר שחלו בקורונה. שתיהן חוברו למכונת אקמו לתמיכה בריאות, מצבן קשה מאוד ואינו יציב. ד"ר איליה קגן, מנהל מחלקת טיפול נמרץ קורונה בבית החולים, הסביר: "כיוון שחלה החמרה במצבן החלטנו לחבר אותן למכשיר האקמו שמחליף את תפקוד הריאות עד להתאוששותן".

 

רחל, בת 33, אושפזה בשבוע ה-31 להריונה והתינוק שלה יולד בניתוח קיסרי. התינוק הועבר לפגייה בבית החולים שניידר במצב קשה. כמו רחל, גם החולה השנייה, בת 35, אושפזה בשבוע ה-31 להריונה. בבילינסון הוחלט להנשימה עקב מצבה הקשה וליילדה בדחיפות. התינוק הועבר לפגייה במצב יציב. לשתיהן אין מחלות רקע ושני הפגים מונשמים. 

 

14:30 - יו"ר הכנסת מציע פשרה: להאריך את הסגר ביום, ולהצביע ביום שני על העלאת הקנסות

 

ועדת החוקה מתכנסת אחר הצהריים (יום חמישי) כדי לדון בחוק העלאת הקנסות וכן ב"נושא חדש" שביקשו אמש חברי כחול לבן בוועדת החוקה - שאושר. המשמעות: החוק יוגש כלשונו ללא תיקונים. את הדיון מנהל ח"כ עמית הלוי (הליכוד) במקום ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה). מוקדם יותר דרש יו"ר כחול לבן בני גנץ מיו"ר הכנסת ח"כ יריב לוין לכנס את המליאה לשם הצבעה על החוק כבר היום - אך לוין הבהיר כי יאפשר זאת רק אם לא תהיה התנגדות מצד סיעות הבית. בכחול לבן אמרו כי מדובר ב"תחמנות ליכודית קלאסית" - ויו"ר הכנסת הגיב בהצעת פשרה: להאריך את הסגר ביום, ולהצביע ביום שני על העלאת הקנסות.

 

יצוין כי נציגי ש"ס ויהדות התורה החרימו את הדיון בוועדת הכנסת על חוק הקנסות, וכך יעשו גם בדיון בוועדת החוקה.

 

יו"ר הכנסת יריב לוין יו"ר הכנסת יריב לוין צילום: דוברות הכנסת - יניב נדב

 

"כחול לבן פועלים כי הם חוששים שירמו אותם והחוק לא יובא להצבעה", אמר לוין - והוסיף: "לכן הצעתי, בניסיון להגיע להבנה בין כולם, שהממשלה תאריך את הסגר ביום אחד וביום שני נוכל להעביר את החוק". לדברי לוין, "כך לא תהיה טענה לרמיסת החוק. נדמה לי שאם באמת יש פה משהו ענייני ולא ניסיון לשחק משחק פוליטי, אין מניעה לאמץ את הפתרון שהצעתי".

 

בכחול לבן הגיבו: "זו תחמנות ליכודית קלאסית. לא תהיה שום פשרה בנוגע לחוק לאכיפה שוויונית. אם לא יתקיים הסגר לכולם באופן שוויוני - לא יהיה סגר. זה הזמן להציל חיים ולא לעסוק בספינים".

 

13:30 - המומחים מיואשים: "התחלואה נמשכת, יעילות הסגר בספק"

 

אכזבה קשה משיעורי התחלואה הנוכחיים, תחושת ייאוש והמלצה לחסן את הפלסטינים. אלו הן התובנות המתגבשות של קבינט המומחים של הקורונה בתום ישיבה שהתקיימה אמש (ד'). בישיבה דנו המשתתפים על אסטרטגיית היציאה מהסגר הנוכחי, זאת כשברקע מבצע החיסונים שאמנם מתרחב, אך השפעותיו עוד לא ניכרות בבתי החולים ובמחלקות הקורונה.

 

בתוך כך צפוי הקבינט להמליץ על הארכת הסגר בשבוע, אך לאחר מכן יהיה צורך לבחון את יעילותו מחדש ואולי לא יהיה טעם להאריכו. בקבינט סיפרו כי "ברור שאי אפשר להיות בסגר לנצח. אנחנו רואים שהאפקט שלו הוא שולי עד כה ויעילותו מוטלת בספק, וזה עוד כשיש חיסונים. אנחנו מבינים שאנחנו מתמודדים פה עם אירוע מתמשך יותר, וזאת ככל הנראה בגלל הווריאנט הבריטי".

 

עוד הוסיפו כי "בפנינו שתי אופציות: או סגרים ופתיחות לאורך 2021, גזירה שברור שהציבור לא יוכל לעמוד בה, או פתיחה במקביל לחיסון האוכלוסייה, תוך הבנה שברור שיהיו לכך מחירים. הגענו לקו האדום של הנזקים שהסגר הארוך והמתמשך הזה יוצר".

 

יש לציין כי עד כה היה זה קבינט המומחים שנהג להמליץ על הטלת סגרים לאורך משבר הקורונה והוביל קו שמרני ואגרסיבי באופן יחסי. העובדה כי גם בקבינט מטילים כעת ספק ביעילות הסגרים מבהירה עד כמה מטילים ספק כעת במערכת הבריאות ובמשרד הבריאות באשר ליעילות השימוש בכלי הזה בשלב זה.

 

כמו כן, יודגש כי להמלצות הקבינט אין תוקף מחייב והן מוצגות בישיבות קבינט הקורונה. במספר הזדמנויות בעבר המלצות הקבינט לא התקבלו. פרוטוקול הוועדה צפוי להתפרסם בהמשך היום, לקראת ישיבת הממשלה שתתקיים היום ובה צפויה להתקבל החלטה בעניין הארכת הסגר.

 

12:30 - אדלשטיין: "התחלואה מסרבת לרדת, לצאת עכשיו מהסגר - הפקרות"

 

"משרד הבריאות, מערכת הבריאות, עושים את הכול כדי לבלום את כל התחלואה, המאמץ הוא מאמץ אדיר והוא מתבצע בכמה חזיתות", כך לדברי שר הבריאות, יולי אדלשטיין, היום (ה') בתדרוך עם בכירי משרד הבריאות בבית החולים ברזילי באשקלון. "מצד אחד אנחנו מנהלים מבצע חיסונים חסר תקדים, ייחודי מסוגו בעולם. אני בעצמי מתקשה להאמין, 1.5 מיליון ישראלים אחרי חיסון מלא של שתי הזריקות. אבל במקביל אנחנו רואים גל תחלואה שמסרב לרדת", הוסיף.

 

לדבריו, "כנראה הסיבה לכך היא אותה מוטציה שמשתוללת. הצלחנו לבלום את העלייה בתחלואה אבל אנחנו לא רואים את אותה ירידה שהיינו רגילים לראות אחרי שבועיים של סגר בפעמים קודמות. יש בלימה ואולי טיפה התחלת ירידה, אבל אין את אותה צניחה, אותה נפילה שהתרגלנו לראות".

 

יולי אדלשטיין יולי אדלשטיין צילום: אלי מנדלבאום

 

11:30 - כל המעברים היבשתיים לישראל ייסגרו בשעה 17:00

 

שר הפנים אריה דרעי עדכן את הצו עליו חתם אתמול בנוגע לסגירת המעברים היבשתיים לישראל, והוא ייכנס לתוקפו הערב בשעה 17:00 ולא כפי שנקבע תחילה. כן הודיע כי בשעה זו ייסגרו כלל המעברים, לרבות מעבר אלנבי, עד ליום ראשון הקרוב.

 

09:40 - שירות התעסוקה: 160 אלף דורשי עבודה מאז תחילת הסגר השלישי

 

בשירות התעסוקה מדווחים הבוקר כי מאז תחילת הסגר השלישי בסוף דצמבר, נרשמו כ-160 אלף דורשי עבודה חדשים; כ-100 אלף מהם - 62% - נרשמו מאז הודק הסגר. כך, 127 אלף מהנרשמים הוצאו לחל"ת, ושיעורם מכלל דורשי העבודה החדשים עומד על כ-80%. עובדי ההוראה, החינוך וההדרכה, ועובדי המכירות והשירות, מהווים יחד 42% מכלל נרשמי הסגר השלישי.

 

08:15 - שלושה ימים לפני הסוף: נתניהו ינסה לכנס את השרים לדיון בהארכת הסגר

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לכנס היום (ה') ישיבת ממשלה כדי להחליט על הארכת הסגר שאמור להסתיים ביום ראשון הקרוב בחצות. ואולם, עד לרגע זה יו"ר כחול לבן, שר הביטחון בני גנץ, מתנגד לכינוס הממשלה כל עוד הכנסת לא אישרה את החרפת הקנסות וכן את סגירת מוסדות החינוך החרדיים שמפרים את הנחיות הסגר.

 

חברי ועדת החוקה ניהלו אתמול דיונים סוערים משעות הבוקר, אך לא הצליחו להסכים על נוסח מקובל להעלאת הקנסות למפרי הנחיות הקורונה מ-5,000 שקל ל-10,000 שקל. יו"ר הוועדה יעקב אשר (יהדות התורה) טען כי כחול לבן הם אלה ש"תקעו" את החוק, כלשונו, והתעקשו לדון בוועדת הכנסת על התיקונים שהוצעו לנוסח שעבר בקריאה ראשונה במליאה. אולם, הנציגים החרדים דרשו התראה מראש והחרגה של מוסדות החינוך, הליכוד נמנע מלה והדיון על הקנסות התפוצץ.

 

בנימין נתניהו ובני גנץ בנימין נתניהו ובני גנץ צילום: יניב נדב דוברות הכנסת;

 

במידה והממשלה תתכנס במהלך היום, משרד הבריאות יבקש להאריך את הסגר בשבוע ימים, עד 7 בפברואר בחצות. לדברי גורמים בכחול לבן, גם אם דרישותיהם ייענו, צריך לשבת ולהסתכל על הנתונים כדי להחליט על הארכת הסגר. הם טוענים כי לא בטוח בכלל שהארכת הסגר מוצדקת. לפי הנתונים שהציגו המומחים מ"צוות 19" של גנץ והשרה אורית פרקש הכהן, שמרכזת את נושא הקורונה במפלגה, יש לשקול לא להאריך את הסגר בכלל. מכיוון שנתניהו נוטה לקבל את עמדת משרד הבריאות - ההערכה שבסוף תהיה פשרה והסגר יוארך בארבעה או חמישה ימים.

 

07:40 - נתוני הקורונה: 7,668 מאובחנים חדשים אתמול, 34 נפטרו

 

7,668 ישראלים אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה. כך עולה מנתוני משרד הבריאות. בסך הכול פוענחו כ-83 אלף בדיקות קורונה ושיעור החיוביים עומד על 9.2% - נמוך מעט מהימים האחרונים.

 

בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,772 חולי קורונה – 1,132 מהם במצב קשה. 306 חולי קורונה מחוברים למכונות הנשמה. 4,609 חולי קורונה נפטרו מאז פרוץ המגפה. אתמול נפטרו 34 חולים וביום ראשון נרשם מספר שיא של נפטרים – 76.

 

מבחינת החיסונים קרוב ל-2,850,000 ישראלים קיבלו את מנת החיסון הראשונה וכמעט 1.5 מיליון גם את המנה השנייה. בסך הכול קיבלו 30.92% מהישראלים את המנה הראשונה של החיסון ו-16.25% גם את השנייה.

 

מחלקת קורונה בבית החולים שיבא תל השומר מחלקת קורונה בבית החולים שיבא תל השומר צילום: איי אף פי

 

בעומר 41.41% מהתושבים קיבלו את מנת החיסון השנייה, בלהבים הנתון דומה ובמיתר 33.57%. העיר שבה השיעור הרב ביותר של מקבלי המנה השנייה היא קריית מוצקין עם 31.65% ואחריה קריית שמונה, רמת השרון, קריית אונו, רעננה, הרצליה, כרמיאל ודימונה – שם יותר מרבע מהתושבים קיבלו את שתי מנות החיסון.

 

בתוך כך, הממשלה תתכנס היום לדון בהארכת הסגר השלישי שהוארך כבר בשבוע ולפי שעה אמור להסתיים ביום ראשון בחצות, וכן בהמשך סגירתו של נמל התעופה בן גוריון - שאם לא תוארך, תסתיים גם כן במועד זה. בינתיים, אתמול, בוועדת חוקה, חוק ומשפט התעמתו חברי הכנסת עם היו"ר יעקב אשר, שניסה להגביל את החוק שזכה לתמיכה בכנסת בנוסחו המקורי.

 

הדיון בוועדת החוק הוא המשך לדיון שהחל שלשום בהצעת החוק להחמרת הקנסות למפרי תקנות הקורונה. אמש הדיון הופסק בשל מחלוקת בין הליכוד והחרדים לבין כחול לבן בנוגע לנוסח החוק. בעוד שהליכוד והחרדים ניסו לרכך את החוק ולהקל בו, בכחול לבן דרשו שהחוק יעבור בנוסחו המקורי - כולל אפשרות לכל שוטר לתת דו"חות וסגירה מיידית של מוסדות שיפרו את התקנות.

 

בדומה לשלשום, בשלב מסוים הכריז יו"ר הוועדה יעקב אשר על הפסקה. לדבריו, "ההרגשה שיש לי מכל תחרות הזמר האנטי שמתנהלת פה היא שאתם לא רוצים להעביר את החוק". בהמשך פרסם הודעה שבה נאמר: "למרות שהסיעות החרדיות הסכימו לפשרות מרחיקות לכת בחוק הקנסות כדי לשדר מסר של אחריות, כחול לבן והאופוזיציה מתעקשים על תחרות קטנונית בתתי סעיפים וסייגים שהוכנסו לחוק בהמלצת הייעוץ המשפטי. במצב כזה אין טעם לחדש את דיון הוועדה".

 

לפני כן קרא יו"ר הקואליציה מיקי זוהר לחזור לנוסח המקורי של החוק, וח"כ אשר אמר: "אני מתנגד לחוק, אבל הסכמנו לו מתוך אחריות. צו סגירה הוא כתם". אשר ביקש לתת למוסדות שייסגרו התראה של 48 שעות, וטען כי "מעבר לכסף, יש כאן כתם על המוסד עצמו". חבר הכנסת יוראי להב הרצנו, מנגד, הטיח באשר: "הדם של הילדים שימותו יהיה על הידיים שלך. זו שפיכות דמים. אתה מדבר על כתמים כשמדובר פה על דם של ילדים".

x