הקורונה חתכה 31% ממספר המשרות הפנויות במשק ב-2020
מסקר הלמ"ס עולה כי את הירידה הגדולה ביותר בביקוש לעובדים ספגו ענפי המלונאות, המסעדנות, הבידור והפנאי - קרוב ל-50%. מחוז הצפון הוא הנפגע העיקרי, עם ירידה של 38% במשרות הפנויות
מספר המשרות הפנויות בישראל בחודש דצמבר נשאר יציב ועמד על 60.24 אלף משרות פנויות. מדובר בעלייה קלה של 1,000 משרות לעומת החודש הקודם, כך על פי סקר "משרות פנויות" שמבצעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומתפרסם היום (ג'). שיעור המשרות הפנויות לחודש דצמבר, כלומר, מספר המשרות הפנויות מתוך מספר המשרות המאוישות והמשרות הפנויות, עומד על 2.56%.
- בגלל הסגר השלישי: האבטלה בדצמבר עדיין מעל 10% - דמי האבטלה לא יופחתו
- מחקר: דמי האבטלה של צעירים - 45% בלבד מהשכר המקורי
- קל לצאת משוק העבודה – קשה לחזור. הדור האבוד כבר כאן
בעקבות משבר הקורונה ירד השנה שיעור המשרות הפנויות בכלל אוכלוסיית הסקר ב-31% לעומת השנה הקודמת. החודשים ינואר ופברואר 2020 התאפיינו בהמשך יציבות בביקוש לעבודה במשק. בחודשיים האלה היו במשק 100 אלף משרות פנויות בקירוב. בעקבות התפרצות הנגיף בחודש מרץ, נרשם בחודשים מרץ-מאי שפל בביקוש לעבודה. לאחר מכן, מחודש יוני, מספר המשרות הפנויות התייצב על רמה שבין 50 אלף ל-60 אלף.
השפעת המשבר על שיעור המשרות הפנויות לפי ענף היא הטרוגנית. בענפי האירוח והאוכל (מלונות ומסעדות) ובענפי הבידור והפנאי ירד נתון זה בקרוב ל-50%, ואילו בענפי הבריאות, הסיעוד והבינוי הירידה היתה מתונה יותר ועמדה על כ-16%. בתוך כך, מספר המשרות הפנויות לטבחים ירד ב-33% מתחילת השנה, ולמלצרים וברמנים ב-26%. מנגד, מספר המשרות הפנויות לעובדי מכירות, מאבטחים ופקידים עלה מתחילת השנה ב-23%, ב-19% ו-21% בהתאמה. בהייטק נרשם מספר המשרות הפנויות הגבוה ביותר. מאז תחילת השנה עלה מספר המשרות הפנויות למהנדסים עלה ב-6% מתחילת השנה והוא עומד על 9,253 משרות.
הביקוש לעבודה ירד באופן החד ביותר במחוז הצפון. מדובר בירידה של 38% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. שיעור המשרות הפנויות במחוז ירושלים הוא הנמוך ביותר ועומד על 1.91% מכלל המשרות. מנגד, שיעור המשרות הפנויות הגבוה ביותר הוא במחוז המרכז (4.12%) ומחוז תל אביב (4%).
סקר משרות פנויות מתבצע בקרב 3,200 חברות ומקיף את מרבית העסקים בכלל ענפי המשק, בניסיון להבין את הביקוש לעובדים לפי ענפי הכלכלה ומשלחי היד השונים. הסקר כולל מעסיקים המדווחים למוסד לביטוח לאומי, כמתחייב בחוק הביטוח הלאומי, על לפחות 5 משרות שכיר. בתוך כך, כולל הסקר את מוסדות החינוך העל-תיכוני ומוסדות אקדמאיים, בתי חולים ציבוריים וחברות בבעלות ממשלתית.
הסקר אינו כולל את ענף החקלאות, עסקים המסווגים בתעשיית עיבוד היהלומים, בתי ספר יסודיים, גני ילדים ומעונות היום.