דעה
לחברות עסקיות תפקיד חשוב בשמירה על הסביבה
פסגת האקלים של האו"ם העבירה אשתקד מסר לפיו על החברות העסקיות מוטלת האחריות לפעול לצמצום הזיהום ולהתחייב לכך הלכה למעשה. דווקא בימים אלה של אי ודאות גדולה, החברות האלה יכולות להוביל משום שהן מתכננות לטווח ארוך לצד גמישות ותגובה מהירה לצרכי השוק המשתנים
לפני כשנה בדיוק, הרבה לפני שהעולם ידע מה זה קורונה ויכולנו לשבת יחד ללא חשש, נערכה פסגת האקלים של האו"ם, והעלתה לדיון את אחת הסוגיות המשמעותיות: מה תפקידן של חברות עסקיות לנוכח משבר האקלים, ובייחוד לנוכח מספר פליטות גזי החממה בעולם.
האם זה תפקידן של חברות עסקיות להוביל שינויים שמיטיבים עם העולם – גם במחיר שורת הרווח שלהן? או האם אלה הממשלות שאמורות להוביל את הצעדים הנדרשים בצורה רוחבית. האם על החברות העסקיות לחכות עד שהממשלות יקבעו מדיניות סדורה או עליהן להקדים תרופה למכה?
כל השאלות האלה כמובן, לא נוצרו יש מאין. הן צמחו כתוצאה מדרישות של משקיעים פוטנציאלים, ארגונים אקטיביסטים ואזרחים פעילים אחר לקיחת אחריות על עתיד הכדור – ממי שתייה, דרך קרקע ועד האוויר. המסר, באותה ועידה היה חד וברור: על החברות העסקיות מוטלת האחריות לפעול לצמצום הזיהום ויתרה מכך – מצופה מהן אף להתחייב לכך הלכה למעשה.
הצהרה זו איננה מפתיעה ומקפלת בחובה הבנה עתיקת יומין שבעוד חברות עסקיות פועלות בזירה המחייבת תגובות מיידיות, ממשלות אינן מסוגלות להגיב במהירות לבעיות הרות גורל שכאלה. גם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, הודה בכך כשסיכם: "המגזר הפרטי הוא חיוני בעשייה ואנו זקוקים לכך שחברות יצטרפו למיזם האטת ההתחממות הגלובלית". ולראייה, גם הסכם פריז משנת 2015 (עליו חתומה גם ישראל), הציב את שנת 2050 כיעד להגבלת ההתחממות הגלובלית ופליטת גזי החממה – יעד רחוק ואולי אפילו רחוק מדי.
מסקנותיה של הוועידה וסיכומו של מזכ"ל האו"ם, הן למעשה יותר הזדמנות מאשר מעצור. יתרה מכך, החברה בה עובד כותב שורות אלה הבינה זאת מזמן והכינה מתווה ארגוני מסודר בנוגע לפליטת גזי החממה כבר לפני כעשור.
נייטרליות פחמנית מלאה
וכך, חרף ההנחה הסבירה שהמתנה להחלטות ממשלה כזו או אחרת אולי תזכה אותנו ברגולציות ובתמריצים שונים, ההבנה כי ההמתנה להנעת התהליך עשויה לעכב את התהליך בשנים ארוכות, לצד החקירה והלמידה העמוקה בנושא - הובילו אותנו למסקנה שדווקא שינוי מעין זה יכול להיטיב עמנו. מצאנו כי כחברה עסקית, ניתן לבצע מהפך של ממש בהשפעה שלנו על העולם. לאחרונה אף לקחנו זאת שלב נוסף קדימה.
נספרסו הודיעה כי היא מעלה הילוך בנושא טביעת הפחמן שלה בעולם ומתחייבת לנייטרליות פחמנית מלאה, בכל שרשרת האספקה שלה, עד לסוף 2022. מה שאומר שמלבד פעילות הייצור שלנו, שמוגדרת כבר משנת 2017 כבעלת נייטרליות פחמנית, אנו מכוננים באופן מידי, שינויים בשרשרת האספקה שלנו ובמחזור חיי המוצר.
שאפתני? בהחלט. אפשרי? לגמרי. נכון בימים טרופים אלו? אין ספק!
רגע אחרי שהקורונה, כך אנחנו מקווים, תהפוך לזיכרון נורא מהעבר, בעיות כדור הארץ יצופו מחדש וביתר שאת. עדיין לא מאוחר להוביל וליזום ולפעול בתחום. לדאוג למקורות הייצור, וליעילות האנרגטית בכלל פעילויות החברה, כולל אנרגיה מתחדשת, להגדלת השימוש בביוגז וחיזוק אלמנטים של מחזור בכלל המוצרים; לכוח האדם העובד את האדמות ולאדמות עצמן; לאוויר ולמים וכן להאצת ההשפעה החיובית של בית העסק על הסביבה.
דווקא בימים אלה, בהם אי הוודאות גדולה מתמיד, חשוב לחזור ולהזכיר לעצמנו שאותן חברות עסקיות שמשתמשות ביכולות כמו תכנון לטווח ארוך לצד גמישות ותגובה מהירה לצרכי השוק המשתנים, הן אלו שיכולות להוביל, בזכות אותן יכולות, עשייה טובה ואמיצה למען הסביבה הקרובה והרחוקה.
משה מרי הוא מנכ"ל נספרסו ישראל