$
בארץ

מדד איכות החיים: כפר סבא בראש, ירושלים בתחתית

כפר סבא, רמת גן ורחובות קיבלו את הציון הגבוה ביותר בשקלול מדדי איכות החיים לשנת 2019 שמפרסמת הלמ"ס. בכפר סבא תוחלת החיים היא הגבוהה ביותר ביחס לממוצע ותושבי העיר ברובם מועסקים בתפקיד שתואם את תחום לימודיהם. מנגד, שלוש הערים שקיבלו את הציון המשוקלל הנמוך ביותר הן אשדוד, בת ים וירושלים

דורון ברויטמן 13:0629.12.20
כפר סבא, רמת גן ורחובות קיבלו את הציון הגבוה ביותר בשקלול מדדי איכות החיים לשנת 2019 שמפרסמת היום (ג') הלמ"ס. מנגד, שלוש הערים שקיבלו את הציון המשוקלל הנמוך ביותר הן אשדוד, בת ים וירושלים.

 

בכפר סבא תוחלת החיים היא הגבוהה ביותר ביחס לממוצע הארצי (84.8 שנים לעומת 82.8 שנים בהתאמה), ותושבי העיר ברובם המוחלט מועסקים בתפקיד שתואם את תחום לימודיהם. כמו כן, שביעות הרצון מהמצב הכלכלי בכפר סבא הוא הגבוה ביותר ביחס לממוצע הארצי, צפיפות הדיור נמוכה מהממוצע הארצי ושביעות הרצון מאזור המגורים ומהדירה גבוה יותר מהממוצע הארצי. עם זאת, שביעות הרצון מהתחבורה הציבורית בעיר נמוכה ביחס לממוצע הארצי.

 

השכונה הירוקה בכפר סבא השכונה הירוקה בכפר סבא צילום: תומריקו

 

רמת גן היא העיר שבה ממחזרים הכי הרבה ביחס לממוצע הארצי, ותחושת האפליה בעיר נמוכה מאוד. מנגד, האמון בממשלה ברמת גן נמוך ביחס לממוצע הארצי, ותחושת הבדידות גבוהה יותר מהממוצע הארצי. ברחובות מתגוררים אנשים בעלי השכלה על-תיכונית וגבוהה בשיעור גבוה מהממוצע הארצי. כמו כן, גם שיעור המועסקים שחשים שתפקידם מאפשר קידום ושיעור הנשים המועסקות בתפקידי ניהול במגזר הציבורי בעיר גבוה מהממוצע הארצי. מנגד, ברחובות ממחזרים הרבה פחות מהממוצע הארצי, ושביעות הרצון מהמצב הכלכלי בקרב תושבי העיר נמוכה יותר מהממוצע הארצי.

 

ירושלים קיבלה את הציון הנמוך ביותר מבין 16 הערים המשתתפות בהשוואה. בין המדדים שבהם היה לה ציון גבוה מאוד ביחס לממוצע הארצי נמצאות תחושות בדידות ודיכאון שנמוכות מאוד ביחס לממוצע הארצי. מדובר בנתון מפתיע לאור העובדה כי שיעור האבטלה לזמן ממושך, תמותת התינוקות לאלף לידות ותחושת האפליה גבוהים לעומת הממוצע הארצי. כמו כן, שביעות הרצון מאזור המגורים נמוכה והאמון הכללי (ביטחון בזולת) נמוך מהממוצע הארצי.

 

שכונת רמת אשכול, ירושלים שכונת רמת אשכול, ירושלים צילום: ויקיפדיה

 

בבת ים, עיר נוספת שנמצאת בדירוג נמוך, עודף המשקל בקרב ילדים בכיתות א' וז' גבוה ותחושת הבדידות גבוהה מהממוצע הארצי. כמו כן, ההערכה העצמית של הבריאות, שביעות הרצון באזור המגורים, שביעות הרצון מהחיים, שביעות הרצון מהמצב הכלכלי ואיכות מי השתייה נמוכות מאוד ביחס לממוצע הארצי. למרות זאת, האמון בממשלה בבת ים גבוה מהממוצע הארצי ושביעות הרצון מהתחבורה הציבורית גם כן.

 

באר שבע וחיפה נמצאות באמצע. בבאר שבע משך הזמן שתצטרכו להשקיע בהגעה לעבודה נמוך יותר מהממוצע הארצי, ובחיפה עלות שירותי דיור לחודש מתוך ההכנסה הפנויה נמוכה מהממוצע הארצי. מנגד, בבאר שבע תוחלת החיים ושביעות הרצון מהניקיון באזור המגורים נמוכות מהממוצע הארצי. בחיפה צפיפות הדיור גבוהה מהממוצע הארצי והיכולת להתמודד עם בעיות נמוכה יותר מהממוצע הארצי.

 

ההשוואה שנעשתה על ידי הלמ"ס כללה את 16 הערים הגדולות בישראל (מעל 100 אלף תושבים). לצורך ההשוואה נעשה שימוש ב-38 מדדים אשר זמינים עבור כל 16 הערים. המדדים נלקחו מתוך רשימה של 80 מדדים שפותחו לשנת 2019 במגוון תחומים: תעסוקה, בריאות, ביטחון אישי, דיור ותשתיות, חינוך, סביבה, מעורבות חברתית, פנאי, טכנולוגיות מידע, רמת חיים חומרית ורווחה אישית וחברתית.

 

הערים חולקו לשלוש הקבצות לפי הציון הכולל שלהן במדדים הללו: ערים עם ציון כולל גבוה במדדי איכות חיים (כפר סבא, רמת גן, רחובות, תל אביב-יפו וראשון לציון), ציון כולל בינוני במדדי איכות חיים (חולון, פתח תקווה, באר שבע, חיפה, נתניה ובני ברק) וציון כולל נמוך במדדי איכות חיים (בית שמש, אשקלון, אשדוד, בת ים וירושלים).

 

השוואת מחוזות

 

בהשוואה בין מחוזות, ניכר כי המחוזות הפריפריאליים - מחוז הדרום, מחוז הצפון, מחוז חיפה ומחוז ירושלים - סובלים גם בשנת 2019 מתוחלת חיים נמוכה יותר ושיעורי תעסוקה נמוכים יותר ביחס למחוז תל אביב ומחוז המרכז. יתרה מכך, במחוז הדרום ובמחוז הצפון שיעור ההוצאה על שירותי דיור מתוך ההכנסה הפנויה גבוהה יותר מהממוצע הארצי.

 

שביעות הרצון מהמצב הכלכלי בכל המחוזות נעה בין 56% במחוז ירושלים ל-70% באזור יהודה ושומרון. למרות זאת, שביעות הרצון מהחיים בכל המחוזות היא מעל ל-80%. האמון בממשלה באזור יהודה ושומרון הוא הגבוה ביותר ועומד על שיעור של 54.5%, ומנגד האמון במערכת המשפט הוא הנמוך ביותר ועומד על שיעור של 38%. באופן כללי, האמון בממשלה הוא הנמוך ביותר במחוז הצפוני. במחוז תל אביב ובמחוז המרכז האמון במערכת המשפט הוא הגבוה ביותר ועומד על מעל 60% בקרב בני ה-20 ומעלה. בכל המחוזות שיעור המאמינים כי ביכולתם להשפיע על מדיניות הממשלה נמוך מ-16.5%.

x