על רקע הביקורת הציבורית: המלוניות בדרך לביטול
מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי, טען היום כי "לא בטוח שיש עוד מקום להפעיל את המלוניות"; גם הפרויקטור, פרופ' נחמן אש, הודיע כי הצעד נבחן מחדש. לפי הערכות, הלחץ הציבורי והתקשורתי, בנוסף לאווירה הפוליטית הנוכחית, יובילו לביטול אחד המהלכים המשונים והבעייתיים ביותר עליו החליטה ממשלת נתניהו עד כה
מתרבים הקולות המבקשים שלא להעביר את השבים מחו"ל למלוניות הקורונה, לאחר שהתברר כי המהלך כשל בכל ההיבטים. היום (ב') היה זה מנכ"ל משרד הבריאות, חזי לוי, שאמר כי "אני לא בטוח שיש עוד מקום למלוניות. אנו שוקלים כעת אם להמשיך עם זה". גם פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש, מסר כי המהלך נבחן מחדש אך טרם התקבלה החלטה סופית בנידון. גורמים בתוך המשרד הבריאות, שלא יזמו את המהלך, החלו גם הם להתבטא בחריפות נגדו - אם כי בחדרי חדרים. עם זאת סגן שר הבריאות יואב קיש צייץ בטוויטר בשעות האחרונות כי "לאור התרחיש הסביר שהחיסונים יעילים גם בחשש להדבקה מהמוטציה נכון לעבור לבידודי בית ולהפסיק את הבידודים במלוניות".
מנתונים שפורסמו ב-ynet עולה כי בפועל, פחות ממחצית מהשבים מחו"ל (46%) מופנים למלוניות בידוד, כאשר היתר מצליחים "להשתחרר" באמצעות שקרים או התפרצויות ומתקפות על הפקידים הרשאים להעניק פטורים.
- מבודדים במלוניות: "ביקשנו אוכל ולא קיבלנו, בלילה קפאנו מקור"
- נשלחה לבידוד במלונית ועתרה: "מדובר בחטיפה ומעצר בחסות המדינה"
- הסיוט במלונית: "מצאתי את עצמי בשתיים בלילה יושב על הרצפה ומשפשף את האסלה"
אתמול פורסם בכלכליסט כי משרד הבריאות פנה בסוף השבוע לכל עובדי המשרד להירתם למשימה ו"לתת כתף" לחברים בנתב"ג, שנאלצים להתמודד עם אלפי ישראלים שמסרבים בתוקף להתפנות למלוניות בידוד. "עובדים יקרים. קיראו בעיון את הקריטריונים ובמידה ואתם עומדים בהם מלאו את הטופס. תודה על שיתוף הפעולה", נכתב בפנייה, לפיה "בעקבות החלטת הממשלה המחייבת בידוד במלונית אנו זקוקים למנהלי תחומים ומעלה שיסייעו במתן אישור חריג לבידוד ביתי לפי קריטריונים שהוגדרו מראש. נשמח למנהלים העומדים בקריטריונים הבאים: מנהלי תחום ומעלה; בעלי יכולת קבלת החלטות בסיטואציה מורכבת; מתמודדים טוב עם עומס ולחץ".
למעשה, בסופו של דבר, רה"מ בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין הטילו על משרד הבריאות ורשות שדות התעופה משימה בלתי אפשרית שהגופים המבצעים לא היו ערוכים אליה, ונעשתה ללא מחשבה וללא עבודת מטה.
מומחים המייעצים לקבינט הקורונה הופתעו גם הם מההחלטה, שכן לדבריהם רוב הפרות הבידוד אינן של השבים מחו"ל - ולכן ההחלטה להעביר דווקא אותם למלוניות היא משונה ובלתי מובנת. נזכיר כי אותם מומחים - וגם הניסיון הבינלאומי - הוכיחו כי הדרך להתגבר על בעיית של הפרות הבידוד היא העלאת גובה הקנסות, אך נתניהו לא קידם זאת אחרי ששותפיו הפוליטיים העיקריים, היינו המפלגות החרדיות, סירבו לצעד הזה.
אתמול פורסם בכלכליסט כי מיכל גלברט, מורת דרך בת 62 מפרדס חנה, שנלקחה בשבוע שעבר לבידוד כפוי במלונית בדן פנורמה בירושלים עם חזרתה מדנמרק שם סעדה את אמה הקשישה הסובלת מדמנציה, הגישה עתירה מנהלית בהולה לבית המשפט המחוזי בירושלים וטענה: "מדובר בחטיפה ומעצר בחסות המדינה לכל דבר ועניין, כאשר העותרת והחוזרים האחרים מוחזקים בפועל כבבית מעצר". גלברט שוחררה לביתה אחרי שיועצים משפטים סברו כי אם בית המשפט יפסוק נגד המלוניות, הדבר עלול להוביל לתגובת שרשרת.
לפי הערכות, הלחץ הציבורי והתקשורתי יחד עם האווירה הפוליטית וקמפיין הבחירות יגרמו לביטול אחד המהלכים המשונים והבעייתיים ביותר עליו החליטה ממשלת נתניהו עד כה.