$
דעות

דעה

המשק הישראלי, על חודו של סיב

להלן מספר מסקנות מתבקשות על סקטור שוק ההון והתקשורת, בראייה טכנולוגית: תשתיות תקשורת מתקדמות הן עתיד ההיי-טק, והדרך היחידה של תעשיות מסורתיות וגופים ממשלתיים לשרוד, רגולציה היא לא מקור הרוע, עירנות לפרטיות תשפיע על המשפחה, ותפקידם של הסיבים בהאצה הטכנולוגית

תומר ראב"ד 13:4022.12.20
אחרי עשור של ייעוץ ועבודה קרובה עם חברות טכנולוגיה ותקשורת ברחבי העולם, אני רואה לנכון לשתף 4 תובנות אקטואליות בסקטור שוק ההון והתקשורת.

 

1. תשתיות תקשורת מתקדמות הן לא רק עתיד ההיי-טק, אלא גם הדרך היחידה של תעשיות מסורתיות וגופים ממשלתיים לשרוד

אין צורך להכביר במילים על כך שתקשורת קווית וסלולרית מהווה מרכיב עיקרי בחייו של כל אדם, גוף ממשלתי או תאגיד. עם זאת, כל חווית הצרכן לרבות הדרך שבה כל תאגיד מנהל את עובדיו, מפעליו ושירותיו לא ישרדו את המהפכה הדיגיטלית הבאה עלינו לטובה (ואף אם אחרים יטענו שלא בהכרח) והמשתדרגת מיום ליום, ללא תשתיות תקשורת מתקדמות. היכולות לתקשר, ללמוד מכל מקום ולצרוך תוכן או לפתור תקלה בכל תחום הם קריטיים בעולם הדינמי בו אנו חיים.

 

נתיבי איילון. טכנולוגיה לניטור בזמן אמת נתיבי איילון. טכנולוגיה לניטור בזמן אמת

 

 

כל תעשייה תושפע מהמהפכה ובין השאר, רופאים יוכלו לנטר חולי אפילפסיה, סכרת, ולב בזמן אמת, הגופים הציבוריים והפיננסיים יוכלו להפסיק את השימוש בנייר, התחבורה הציבורית, ציי רכבים והכבישים ינוהלו בצורה חכמה בזמן אמת, ועוד אינספור דוגמאות. העולם המערבי צועד לשם במהירות האור (פשוטו כמשמעו, כמו הסיב האופטי). ישראל, שמראה ניצני צמיחה בתחום התשתיות והתקשורת המתקדמות, יכולה להדביק בשנים הקרובות את הפיגור שנוצר כאן לעומת העולם, בעזרת חברות תקשורת חדורות מטרה, תמיכה בינלאומית ורגולטורים רציונאליים.

 

2. רגולציה והגבלים עסקיים הם לא מקור כל הרוע

שוק חופשי, מתקדם ומשוכלל כמו שיש בישראל, צריך לדעת לחיות בשלום עם התערבות רגולטורית מידתית שמטרתה בסוף הדרך היא לשמור על שוק משוכלל. בישראל תם עידן המונופולים במרבית התעשיות ואנו חווים בדרך כלל התערבות רגולטורית רציונאלית אם כי יש לנו עוד מה ללמוד מהגישה המקצועית הננקטת באיחוד האירופאי ובארה"ב.

 

מקאן דלרחים, ראש רשות ההגבלים העסקיים בארה"ב אמר לאחרונה: "השוק הוא זה שקובע את השחקן המנצח והמוצר של מי יותר טוב, לא בהכרח לפי מחיר. תאגידים גדולים זה לא דבר רע, אלא אם תאגידים כאלה מתנהגים באופן לא הולם". בארץ יש לעיתים נטייה לרדוף אחרי הגדולים במקום לעזור להם לצמוח ולשרת טוב יותר את לקוחותיהם.

 

התרומה של חברות טכנולוגיה, תקשורת ומדיה גדולות הינה קריטית לקיומה של חברה מערבית דמוקרטית ולכן איזון נכון בין שוק חופשי לרגולציה הוא קריטי לעתידנו. יו"ר רשות התקשורת האמריקני, אג'יט פאי, הוכיח במעשיו לאומה האמריקנית את האפקט העצום של הסרת מגבלות מפריסת תשתיות חכמות של סיבים ודור חמישי. הוא הראה בטווח קצר של 3 שנים את ההשפעה של מהלכיו לא רק על חברות האינטרנט ושירותי הענן, אלא גם על חברות התעופה, שירותי הבריאות, תחבורה, סביבה, אנרגיה וחינוך. מהלך זה השפיע באופן ישיר על חייהם של כל 350 מיליון תושבי ארה"ב באופן ישיר (כן, גם בפריפריה).

 

3. מידע, פרטיות, ילדים ומה שביניהם

בתוך כל הקדמה והשינויים הטכנולוגיים בחיינו בעשורים האחרונים, כמות המידע שאנו צורכים ומשתפים ממשיכה לעלות בעשרות מונים כל חודש. נוסף על כך, אין כבר לאף אדם דרך לשלוט במידע שלו ואפילו בסוג התוכן אליו הוא נחשף. כל אפליקציה, תוכן ברשת חברתית, פרסומת ובקרוב גם חדשות אקטואליה, נתפרות למידותיו של הצרכן באופן ישיר, להעדפותיו, להרגליו, ולעוד עשרות פיסות מידע שחברות הטכנולוגיה כגון פייסבוק, גוגל ואחרות אוספות עלינו בכל שנייה ביום. הרבה מאיתנו חושבים שהבעיה היא "גוגל" ו"פייסבוק" אבל בלי ששמנו לב יש כבר עשרות אם לא מאות של חברות מסוג כזה או אחר (לא בהכרח "רשתות חברתיות") אשר מזינות אותנו בפרסום ותוכן, עוקבות אחרי הרגלי הצריכה שלנו ודואגות שנראה את "הדבר הנכון" בזמן הנכון.

 

כן, גם חברות מזון, תחבורה ציבורית וחברות תעופה הן חלק במשחק הגדול הזה. אז אפשר להחליט שנלחמים ועוברים לגור במושב אקולוגי בבוטהן (עכשיו, כשאנחנו בשלום איתם) או שדואגים להתנהל בצורה אחראית, לדעת איזה מידע אני משתף עם איזו אפליקציה, ולמי אני מאפשר להאזין לשיחותיי (הרבה אפליקציות עושות גם את זה לצורכי פרסום בעיקר). מעבר לכל, ובאופן אישי, הורים חייבים לפקח על התוכן שהילדים צורכים. יש פתרונות חכמים היום לפיקוח ושליטה בתוכן הגלישה ובאפליקציות עצמן.

 

זכרו שהרבה משחקים תמימים מאפשרים יכולת משחק "און ליין" מה שמאפשר באופן פשוט צ'אט עם אנשים לא מוכרים. הרגולציה בהקשר זה היא חשובה בהיבט של פרטיות ושיתוף מידע, אבל העירנות של הצרכן וההורה חשובה אף יותר עקב הפרצות האינסופיות שהולכות וגדלות.

 

4. קצת על שוק ההון כי חייבים

אחרי כמה שנים בהן השוק הפרטי התנפח בהערכות שווי בלתי סבירות, ועוד בעידן הקורונה, באופן שנוגד את ההיגיון הבריא (אך עם הסברים הגיוניים רבים), אנו רואים צמצום של הפער בין השוק הפרטי לציבורי, מה שמוביל את 2020 לשנת שיא של הנפקות בוולואציות שיא בשווקים הגלובליים.

 

נכון שתעשיות האינטרנט והתוכנה התבלטו מאוד בחודשים האחרונים, וחברות רבות ניצלו בצדק את המומנטום לרוץ לחיבוקם של המוסדיים והקרנות בשוק ההון (מי שעוד לא, אני ממליץ לרוץ ומהר), אך גם תעשיות נוספות תהננה מהמומנטום בשנה הקרובה עם השיקום ההדרגתי של העולם מווירוס הקורונה.

 

הקורונה קידמה תהליכים רבים שהיו מגיעים אלינו עוד עשור ככל הנראה, אם בכלל, ותשנה לחלוטין את תחום התחבורה, החינוך, התעשייה וכמובן הבריאות. אסור לשכוח לרגע שכל השינויים הללו ישענו ויסתמכו על התקדמות מקבילה של הסיבים האופטיים והדור החמישי שיסחבו על גבם את כל המהפכה הדיגיטלית שאנו חווים בימים אלו.

 

 

 

תומר ראב"ד הוא מנכ"ל ביקום

בטל שלח
    לכל התגובות
    x