כלכלת בחירות? כץ מתכוון להאריך את דמי האבטלה אחרי יוני - ועד שהאבטלה תרד ל-7.5%
החוק קובע שדמי האבטלה למענק הקורונה ימשכו עד סוף יוני או עד שהאבטלה תגיע ל-7.5%, המוקדם מביניהם. כץ מתכוון להאריך את התשלום בלי מגבלת זמן. עם זאת, מדובר בחישוב מצומצם של אבטלה והירידה ל-7.5% לפי חישוב זה ממילא צפויה בקיץ
שר האוצר ישראל כץ מתכוון להאריך את תשלום דמי האבטלה גם מעבר לסוף יוני 2021. זאת, עד שתגיע האבטלה על פי החישוב המצומצם של הלמ"ס ל-7.5%. מדובר בשינוי חוק הטעון אישור של הכנסת, אך קשה לראות מי יתנגד לפחות עד הבחירות לחוק שמיטיב כל כך עם הבוחרים. יצוין שכל חודש תשלום עולה בממוצע למדינה כ-2.5 מיליארד שקל.
- "הציבור החליף את הממשלה במימון הקצבאות"
- מספר תובעי קצבת הבטחת ההכנסה הוכפל מאז תחילת המשבר
- הביטוח הלאומי עיכב את התשלום ל-12 אלף מובטלים
בספטמבר שילם הביטוח הלאומי דמי אבטלה ל-641 אלף איש. סביר להניח שבעקבות הסגר השני המספר גדל. על פי חוק חריג מאוד שהעבירה הממשלה בעקבות משבר הקורונה, דמי האבטלה ישולמו לכל הזכאים מתחילת 2020 עד סוף יוני 2021 או עד שהאבטלה תרד ל-7.5%, לפי החישוב המצמצם מאוד של הלמ"ס. חישוב זה כולל בלתי מועסקים ונעדרים שבוע מעבודתם (נמצאים בחל"ת) ואינו כולל מתייאשים מחיפוש עבודה.
על פי החוק תשלום דמי האבטלה למובטלים שמיצו את התקופה המקורית שלהם אמור לרדת ל-90% כשהאבטלה תגיע ל-10% ואמור להיפסק כשהיא תרד ל-7.5% או בסוף יוני 2021. למעשה דמי האבטלה כבר היו אמורים לרדת ל-90% לפני חודשיים, זאת, כאשר שיעור האבטלה פחת די במפתיע מ-10% ערב הסגר השני. כץ הבין שאי אפשר להוריד את דמי האבטלה ערב סגר ודחה את הקיזוז לפעם הבאה שהשכר ירד ל-10%. במחצית הראשונה של נובמבר עמדה האבטלה על פי חישוב זה על 12.6%.
עכשיו הודיע כץ על כוונה לדחייה נוספת בלתי מוגבלת בזמן גם אחרי יוני עד שהאבטלה לפי החישוב המצומצם תגיע ל-7.5% . יצוין כי גורמים רבים בממשלה ובמשק טוענים שהבטחת דמי אבטלה עד יוני גורמת למובטלים רבים, בייחוד בעלי משכורת נמוכות להעדיף להישאר בבית ובכך מעודדת אבטלה ועבודה בשחור. סביר להניח שההוראה תעורר ביקורת וכץ אף יואשם בכלכלת בחירות.
בפועל ספק גדול אם המובטלים ירוויחו זמן רב בשל החלטת כץ. בהתחשב בלו"ז של החיסונים ובכך שהקיץ הוא זמן הפעילות העיקרי של ענפי המלונאות והבידור סביר להניח שאמצע הקיץ יהיה הזמן שבו נגיע ל-7.5% אבטלה לפי החישוב המצומצם. בפועל יהיו הרבה יותר מובטלים אבל הם לא נספרים בחישוב זה.
מלשכת שר האוצר נמסר ש"מדיניות שר האוצר נשארה ללא שינוי - חזרה לשגרת אבטלה ב- 2021 לאחר ירידה מ -7.5% אבטלה". לטענת האוצר, "בהתאם לחזרת המשק לפעילות בשל הגעת החיסונים והתמריצים לעובדים לחזור לעבודה וההכשרה המקצועית, יש סבירות גבוהה לעמידה ביעד של סוף יוני". עם זאת, "במידה ויהיה צורך יאותרו המקורות המתאימים ותובא החקיקה הנדרשת, כפי שנעשה כעת עם תוכנית מבלימה לצמיחה לעצמאים ולבעלי העסקים וכפי שנעשה קודם במתן המענק המיוחד למובטלים".