דיווח שוטף
עקב המוטציה: "נתניהו דוחף לסגר שלישי, ההחלטה בקרוב"
משרד הבריאות: 1,236 נדבקים מאומתים בקורונה אובחנו מחצות; קבינט הקורונה התפזר ללא החלטות על הגבלות; נתניהו על מוטציית הקורונה: "ממה שידוע - אינה קטלנית יותר"; בעקבות המוטציה השרים אישרו כי כל השבים מבריטניה, דנמרק ודרום אפריקה ייכנסו למלוניות בידוד; בני ברק וביתר עילית הפכו לערים אדומות
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
21:53 - עקב המוטציה: "נתניהו דוחף לסגר שלישי, ההחלטה בקרוב"
מחשש מההתפשטות המהירה של מוטציית הקורונה שהתגלתה בבריטניה, ראש הממשלה בנימין נתניהו דוחף להטלת סגר שלישי. כך אמרו גורמים המעורים בנושא וציינו כי ההחלטה על כך צפויה להתקבל כבר בימים הקרובים. הסגר, ככל הנראה, יוטל לאחר שנתוני התחלואה יעברו רף מסוים. שרים בקבינט מעריכים ש"ריסון מהודק" כבר אינו רלוונטי, ולדבריהם גם במשרד הבריאות מבינים זאת.
(איתמר אייכנר)
19:55 - משרד הבריאות: 1,236 נדבקים מאומתים בקורונה אובחנו מחצות
משרד הבריאות עדכן כי ביום הראשון למבצע החיסונים אובחנו 1,236 נדבקים מאומתים לנגיף הקורונה. בכך עלה מספר החולים הפעילים בארץ ל-23,650. עד שעות הערב בוצעו כ-33 אלף בדיקות קורונה ו-3.8% היו חיוביות. בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 801 חולי קורונה, 455 מהם במצב קשה, ו-120 חולים מחוברים למכונות הנשמה. היום נפטרו חמישה חולי קורונה ומספר הנפטרים בישראל מאז פרוץ המגפה עומד על 3,095.
(ירון דרוקמן)
18:27 - נתניהו על מוטציית הקורונה: "ממה שידוע - אינה קטלנית יותר"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתום הדיון בקבינט הקורונה כי המוטציה לנגיף הקורונה שהתגלתה בבריטניה "מתפשטת הרבה יותר מהר מהנגיף הרגיל אבל היא לא קטלנית יותר וגם אין לנו שום סימן שהחיסון שיש בידינו לא מתגבר עליה. כרגע זה המידע שיש לנו. אנחנו, כמובן, עוקבים".
(איתמר אייכנר)
17:20 - קבינט הקורונה התפזר ללא החלטה על ההגבלות
אחרי שהחליטו בצהריים (ראשון) לחייב את השבים מבריטניה, דנמרק ודרום אפריקה להיכנס לבידוד במלוניות, חברי קבינט הקורונה התפזרו הערב ללא החלטה בשל חילוקי דעות חריפים בין השרים למשרד הבריאות בנוגע להחרפת ההגבלות. דיון נוסף יתקיים בימים הקרובים. פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, המליץ בדיון על "ריסון מהודק" שיכלול סגירה כמעט מלאה של המסחר. מנגד, המשנה לראש המל"ל איתן בן דוד המליץ להודיע מראש דווקא על סגר מלא.
(איתמר אייכנר)
17:08 - נתניהו על מוטציית הנגיף בבריטניה: "סגרנו את הגבולות וקיבלנו החלטה נכונה"
נתניהו התייחס למוטציית נגיף הקורונה שהתגלתה בבריטניה ואמר כי סגירת הגבולות באופן מהיר הייתה הצעד הנכון. לדבריו, "אנחנו צריכים לקבל החלטות לגבי שאר המדינות שעליהן גם עשינו דיון מעמיק". נתניהו התייחס גם לחיסון ואמר כי "קיבלנו כמות מכובדת מאוד והלוואי שעד סוף פברואר נחסן את רוב האוכלוסייה בסיכון, כך שהפגיעה בה תהיה מינורית".
(איתמר אייכנר)
16:55 - שר החינוך: להשאיר את בתי הספר פתוחים גם בערים אדומות וכתומות
שר החינוך יואב גלנט קרא בישיבת הקבינט להשאיר את בתי הספר פתוחים, גם בערים אדומות וכתומות. להצעתו, יש לסגור רק בתי ספר שבהם יימצאו חמישה חולים ויותר.
(איתמר אייכנר)
עשרות חוזרים מלונדון מסרבים להתפנות לבידוד במלונית
כ-30 נוסעים מטיסת איזיג'ט סרבו להתפנות למלונית לבידוד והביעו את רצונם לחזור ללונדון. חברת התעופה סרבה להחזירם משום שכניסתם לארץ לא סורבה, ומשום כך הם נשארו בארץ בעל כורחם. 15 נוסעים נוספים בטיסת בריטיש איירוויז שוקלים לחזור ללונדון וכעת מנסים לשכנע אותם להישאר במלונית בארץ. מבחינת רשות האוכלוסין וההגירה, אין מניעה להכניסם ארצה והם נמצאים בטרמינל. כל הגורמים הרלוונטיים, בהם המשטרה, נמצאים במקום.
(איתי בלומנטל)
חולים פעילים מול מחלימים:
נדבקים חדשים בכל יום:
15:45 - בגלל המוטציה: עשרות נוסעים שנחתו מלונדון נלקחים לבידוד כפוי במלונית
בעקבות החלטת הקבינט, עשרות נוסעים שנחתו בצהריים (ראשון) בנמל התעופה בן גוריון בטיסת איזיג'ט מלונדון יילקחו לבידוד כפוי במלוניות קורונה מחשש שנדבקו במוטציה החדשה והמידבקת.
ההחלטה התקבלה בעקבות המלצתו של הפרויקטור נחמן אש, שביקש אף לסגור את כל נתב"ג - ובעניין השבים מבריטניה, דנמרק ודרום אפריקה ביקש לבצע בדיקות קורונה שיכללו גם ריצוף גנטי כדי לבדוק אם נדבקו במוטציה. כ-80 ישראלים שעלו על הטיסה שנוחתת בסביבות 14:20, וכ-40 נוספים שיגיעו בטיסה כחצי שעה לאחר מכן, עודכנו מראש שייתכן כי ייאלצו להיכנס לבידוד. האזרחים הזרים שרכשו כרטיסים לאותן טיסות - לא הורשו לעלות עליהן.
13:40 - אושר בקבינט: החוזרים מלונדון, דנמרק ודרום אפריקה - למלוניות בידוד
כדי להילחם במוטציה לקורונה שהתגלתה בבריטניה, הקבינט אישר כי כל מי שיחזור מבריטניה, דנמרק ודרום אפריקה יצטרך להיכנס למלוניות בידוד למשך 14 ימים, או עשרה ימים במידה והם יעברו שתי בדיקות. ההחלטה נכנסה מיידית לתוקף, ותכלול את הטיסות שינחתו בהמשך היום.
13:00 - ריבלין התחסן נגד קורונה: "אפשר לסמוך על החיסונים"
נשיא המדינה ראובן ריבלין התחסן נגד נגיף הקורונה בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, וקרא לציבור לצאת להתחסן. "החששות לגיטימיים, אבל חשוב לזכור שמנות החיסון שמגיעות לישראל עברו תהליך בדיקה קפדני, עמדו במבחנים מחמירים, וקיבלו לבסוף אישור מגופים רציניים שאפשר לסמוך עליהם", אמר ריבלין.
12:00 - קבינט הקורונה התכנס; נתניהו: "לעצור את כל הטיסות, מכל העולם"
קבינט הקורונה התכנס כדי לדון במעבר אפשרי ל"ריסון מהודק" וכן בנושא המוטציה החדשה של נגיף הקורונה שהתגלתה לאחרונה בבריטניה. בפתח הדיון ציין נתניהו כי "אין לנו כל אינדיקציה שהחיסון אינו מתגבר על המוטציה החדשה". עוד הבטיח, ברקע הכאוס במוקדי זימון התורים לחיסוני הקורונה, כי קצב החיסונים יגבר.
בהמשך העיר המשנה לראש המל"ל איתן בן דוד כי "הנושא הזה של המוטציה ידוע מזה שבוע", ונתניהו השיב לו בכעס: "אני לא ידעתי". שר הבריאות יולי אדלשטיין הסביר כי "הנושא הזה היה ידוע אצלנו כאזהרה והיה תחת סודיות".
פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, אמר כי המלצתו היא לסגור את נתב"ג. ראש הממשלה בנימין נתניהו גיבה את ההמלצה, וקבע: "היעד שלנו - לסגור מידית את כל המדינות. צריך לעצור את כל הטיסות מכל העולם, זה מחיר אפסי".
עוד המליץ אש כי עד שהשמיים ייסגרו - יש להטיל חובת בידוד על החוזרים מבריטניה, דרום אפריקה ודנמרק - ולבצע לכל השבים מהמדינות הללו בדיקות קורונה הכוללות ריצוף גנטי כדי לאבחן אם נדבקו במוטציה החדשה.
נתניהו הוסיף כי "אנחנו צריכים לסגור את כל העולם במיידי, לתת רק לאנשי עסקים לעבור בהתאם לנוהל. המחיר של זה קטן במקרה שהחיסון לא מנטרל את המוטציה". לאחר מכן שאל את נציגי המל"ל "מה מונע מאיתנו לעצור את הטיסות מכל העולם?", והמשנה לראש המל"ל ענה: "לעצור טיסות זו החלטה של משרד התחבורה".
נתניהו אמר עוד כי "זה צעד קיצוני, אבל אם תהיה תוצאה היא תהיה קשה. אין מניעה משפטית לסגור את השמיים פרט להחזרת ישראלים". שרת התחבורה מירי רגב התערבה וקבעה: "אין שום סיבה לסגור את השמיים".
נתניהו ענה לרגב: "יש את כל הסיבות בעולם לסגור את השמיים. העלות היא זניחה. נדאג להחזיר את כל הישראלים כמו שעשינו בעבר. אנחנו יכולים לעצור את הכניסה של הווירוס הזה לארץ".
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס, אמרה בישיבת הקבינט כי ישראל קיבלה עדכון מארגון הבריאות העולמי לגבי המוטציה החדשה: "הווירוס הזה יותר מדבק. לא ברור מה ההשפעה של הווירוס הזה על החיסון, המידע שיש לנו הוא מידע חלקי בלבד".
הפרויקטור אש הוסיף כי "מה שמיוחד בזן הזה שיש לו שלוש מוטציות באזור שהוא רגיש מבחינתנו - אזור ההתקשרות של הנגיף לתא - כי אליו מכוונים החיסונים. אני מדגיש, אין הוכחה שהחיסון לא עובד ויש סבירות שהוא גם יעבוד. אבל אנחנו רוצים להיות בטוחים בזה".
פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים בתוכנית "מגן לישראל", אמר בדיון כי הוא "מסכים שהחשש מהמוטציה הוא במקום, המוטציה יותר מדבקת ומקשה על גילוי הווירוס בבדיקה".
לדבריו, "אין מקום לצפירת הרגעה בנוגע למוטציה. אני לא רגוע בכלל ממה שאני קורא ולומד עליה. אין עדות לכך שהחיסון אינו יעיל במידה חלקית או מלאה על המוטציה החדשה, אבל עדיין לא הושלמה הבדיקה בנושא".
11:00 - גם היום: רוב מוקדי זימון התורים לחיסוני הקורונה קרסו
ישראל יצאה הבוקר (ראשון) למבצע חיסוני הקורונה, תוך קריאה לציבור ולקבוצות הסיכון בפרט להתחסן - אולם מוקדי השירות של קופות החולים שדרכם קובעים תור לחיסון קורסים בזה אחר זה.
את המוקד של קופת החולים כללית לא ניתן להשיג, ואחרי הודעה שמבשרת על עומס פניות הקו מתנתק. מוקד החיסונים של מכבי שוב קרס הבוקר עקב ריבוי פניות, וגם אותו לא ניתן להשיג נכון לשעה זו: "עקב עומס פניות, זמן ההמתנה ארוך מהרגיל", נשמע בהקלטה - ואז השיחה מתנתקת. גם המוקד בקופת החולים לאומית קרס ולא ניתן להשיגו.
היחידה ששורדת בינתיים את הביקוש הרב היא קופת החולים מאוחדת, שזמן ההמתנה למוקד קצר וניתן להזמין דרכו במהירות תור לחיסון אם עומדים בקריטריונים.
בחלק מקופות החולים נפתחה הבוקר אפשרות לקבוע תור דרך האתר - אך מי שניסה לעשות זאת גילה כי זמינות התורים בשבועות הקרובים נמוכה. תושבת חדרה כבת 70 המבוטחת בכללית סיפרה כי התור הפנוי הקרוב ביותר שאותו יכלה להזמין באזור מגוריה הוא רק בעוד שלושה שבועות בנתניה.
התחסנתי. מרגישה מצויין. ככה ננצח את המגפה! @Wolfson_Med @Israel_MOF pic.twitter.com/vbXo3kLqKn
— anat engel (@AnatEngel) December 20, 2020
09:00 - מהבוקר: בני ברק, אלעד וביתר עילית הפכו לערים אדומות
1,866 ישראלים אובחנו אתמול עם קורונה. מנתוני משרד הבריאות הבוקר (ראשון) עלה כי מתוך כ-62 אלף הבדיקות שבוצעו - 3.1% חזרו עם תוצאה חיובית. 447 חולים מאושפזים במצב קשה, מהם 110 מונשמים. מפרוץ המגפה נפטרו 3,074 חולי קורונה.
לנוכח נתוני התחלואה, הערים האדומות החדשות החל מהבוקר הן אלעד, ביתר עילית, בני ברק, גבעת זאב, יפיע וכמה שכונות בירושלים. בינתיים הלימודים ביישובים הללו יימשכו, אך אם הם יישארו אדומים גם בימים הקרובים ייתכן כי הדבר ישתנה: נתוני הרמזור נגזרים באופן קבוע ביום רביעי בשבוע, ומובאים לאישור בקבינט הקורונה. הנתונים הנגזרים ביום רביעי משמשים כציון הקובע לסיווג הרשות עבור פתיחת החינוך ברשות למשך כלל השבוע העוקב.
בתוך כך, אשדוד, בית שמש, חדרה, טייבה, יבנה, יקנעם עילית, כרמיאל, מרר, נתניה, פתח תקווה, קריית שמונה ושוהם הפכו להיות רשויות כתומות, וגבעתיים חזרה להיות ירוקה. נכון להבוקר, 15.1% מהישראלים מתגוררים ביישובים אדומים, 37% בכתומים, 36.9% בצהובים ורק 11.1% בירוקים. מקדם ההדבקה הכללי עומד הבוקר על 1.25. בחברה הכללית הוא עומד על 1.27, בחרדית על 1.7 ובערבית על 1.06.
08:00 - שר האוצר ישראל כ"ץ התחסן נגד הקורונה
שר האוצר ישראל כ"ץ, שהתחסן הבוקר באיכילוב, אמר כי "ברמה האישית, קבלת החיסון מהווה עבורי רגע של אופטימיות, שותפות ודוגמה אישית בדרך לניצחון על הקורונה. נמשיך להיאבק במגפת הקורונה לצד נקיטת כל הצעדים המתחייבים בתחום הכלכלה".
07:30 - משרד הבריאות ימליץ על בידוד במלוניות לשבים ממדינות נוספות
מנכ"לי משרד הבריאות, התחבורה, הביטחון והפנים החליטו להמליץ לקבינט לחייב את השבים מאוסטרליה, דרום אפריקה, ניו זילנד, דנמרק ואנגליה לשהות במלונית עם שובם ארצה. ההחלטה התקבלה בישיבות שנערכו אתמול, בעקבות דאגה מהמוטציה החדשה של נגיף הקורונה.
בנוסף, קיבלו נציגי חברות תעופה בישראל ובחו"ל הנחייה שלא להעלות זרים לטיסות המגיעות מבריטניה, למעט דיפלומטים. ככלל אסורה כיום כניסת זרים לישראל, אולם יש כאלה שקיבלו אישורים מיוחדים מרשות האוכלוסין וההגירה, בהם בני משפחות של ישראלים ואנשי עסקים. הנציגים התבקשו גם להודיע לישראלים ששבים מבריטניה, כי ייתכן ויילקחו לבידוד במלונית. הצעה נוספת שעלתה בדיון היא סגירת נתב"ג כולו - אך לא התקבלה החלטה.
07:00 - אחרי עשרה חודשי מגפה: החל מבצע החיסונים בישראל
לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין היו הראשונים בארץ שקיבלו אמש את החיסון נגד נגיף הקורונה, הבוקר (א') מתחילים החיסונים גם בבתי החולים הגדולים. בין המתחסנים - מנכ"ל איכילוב פרופ' רוני גמזו, ומחליפו בתפקיד הפרויקטור פרופ' נחמן אש - שיתחסן במתחם של קופת החולים מכבי בהרצליה.
נזכיר כי הראשונים להתחסן יהיו הסגלים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים. גם בני ה-60 ומעלה זכאים להתחסן כעת באמצעות קופות החולים. בהמשך השבוע צפויים להתחסן גם דיירי בתי האבות, מוסדות לחוסים והמטפלים במוסדות אלו. עם זאת, בשל בעיות לוגיסטיות החיסון במקומות אלה עלול להתעכב.
החל מסוף השבוע האחרון ניתן להזמין תור לחיסון נגד קורונה בקופות החולים כללית, מכבי ומאוחדת, והחל מהיום ייפתחו הזימונים גם בקופת החולים לאומית. הזימון ייעשה באמצעות המוקד הטלפוני של הקופה, או באמצעות אתר האינטרנט או היישומון.
במוקד הטלפוני בשתי הקופות הגדולות, כללית ומכבי, מבוטחים התלוננו על זמני המתנה ארוכים באופן חריג במהלך סוף השבוע. יש לציין כי זמינות החיסון תלויה במידה רבה במיקום הגאוגרפי.
בדיקות יומיות:
עדיין לא ברור מתי כלל האוכלוסייה תוכל להתחסן. כעת, כאמור, רק קבוצות התעדוף בעדיפות הראשונה יכולות להתחסן. בעדיפות השנייה, על פי הנחיות משרד הבריאות, יוכלו להתחסן בעלי מחלות רקע ובכללן סוכרת, השמנת יתר חולנית, יתר לחץ דם, חולי COPD, מדוכאי חיסון ובני ביתם, כמו גם מורים ועובדים סוציאליים.
ואולם, תעדוף הקבוצות עשוי להשתנות בהתאם לכמות החיסונים שתגיע לישראל. ככל שיגיעו יותר חיסונים, כך צפויות קופות החולים לפתוח עוד ועוד מוקדי חיסון - וגם הנגישות של יתר האוכלוסייה לחיסון צפויה להתרחב במהירות.
מבצע החיסונים נפתח אמש, כעשרה חודשים אחרי שנחשף חולה הקורונה הראשון בישראל, לאחר שראש הממשלה נתניהו ושר הבריאות אדלשטיין התייצבו מול המצלמות והפכו לראשונים במדינה שמתחסנים נגד הנגיף.
נתניהו, שקיבל את החיסון בבית החולים שיבא בתל השומר מרופאו האישי ד"ר צבי ברקוביץ', אמר כי "זאת זריקה קטנה לאדם וצעד ענק לבריאות של כולנו". עוד הוא ציין: "אני מאמין בחיסון הזה. עשרות אלפים עברו אותו בהצלחה, וצריך לצאת לדרך". אחרי שחוסן, אמר רה"מ שהוא "מרגיש מצוין".
השר אדלשטיין אמר במועד קבלת החיסון: "המבצע בודק את החוסן של החברה הישראלית, ואני בטוח שכולנו ערבים זה לזה. החיסון בטוח - בואו ותתחסנו. יש סיבה לאופטימיות".
06:30 - דאגה בישראל מהמוטציה החדשה של הקורונה: "לא יודעים אם הבדיקות מגלות אותה"
במשרד הבריאות מוטרדים מהמוטציה החדשה של נגיף הקורונה: מאז שעת הצהריים אתמול (שבת) התקיימו ישיבות במשרד בנושא וגם המנכ"ל, פרופ' חזי לוי, שוחח עם אנשי מקצוע מחו"ל.
ברקע החשש, המשרד שוקל ברצינות לבצע בדיקות ריצוף גנטי לשבים מבריטניה - שבה אובחנו בימים האחרונים יותר מ-1,000 מקרים של הידבקויות בנגיף עם המוטציה החדשה - וכן ממדינות נוספות באירופה לאלו שיימצאו חיוביים לקורונה, וזאת כדי לשלול אפשרות של כניסת הנגיף עם המוטציה, שבשלב זה לא ברור אם החיסון יעיל נגדה או לא.
גורם במשרד הבריאות סיפר אתמול כי "יש על הנושא דיונים מהצהריים, וגם הערב. אנחנו בודקים את ההשלכות ואת הצעדים הנדרשים".
גם במערכת הבריאות מוטרדים מהמוטציה. "זוהי מוטציה בחלבון הספייק שדרכו הנגיף נקשר לקולטן", מסבירה פרופ' גליה רהב, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא בתל השומר. השינוי הזה יכול לגרום באופן תאורטי לכך שהווירוס הזה יהיה הרבה יותר מדבק. יש כבר יותר ויותר עדויות שיש העברה של הנגיף הזה אבל אין הוכחה שהוא יותר חמור או גורם למחלה יותר חמורה".
לדברי פרופ' רהב, 62% מהמקרים היום בלונדון קשורים למוטציה, ונמצאו מקרים כאלו גם בדרום אפריקה ואוסטרליה. "השאלות הגדולות שעולות כאן הן האם בדיקות הקורונה היום מגלות את הנגיף, שאלת השאלות היא כמובן אם החיסון מכסה את הנגיף הזה. אני מתארת לעצמי שגם אם תהיה בעיה, היות שמדובר ב-mRNA ניתן יהיה לפתח חיסון גם לנגיף הזה".
היא הוסיפה: "מחודש נובמבר אין לנו את הריצוף הגנטי של הנגיף בארץ. לצערי בתחקיר האפידמיולוגי לא ידוע כמה אנשים שחוזרים מחו"ל הם חיוביים לקורונה כי לא בודקים אותם כשהם מגיעים, וגם כשהם מגיעים הבדיקה שלהם יכולה להיות שלילית. חייבים מעקב רציני אחרי השבים מחו"ל. צריך להתחיל לעשות בדיקות ריצוף גנטי לשבים מבריטניה וממדינות נוספות שיגלו בהן בימים הקרובים אם מוטציה נמצאת או לא".