דיווח שוטף
לפני תחילת מבצע החיסונים: על סף 3,000 נפטרים מקורונה
מבצע החיסונים יחל השבוע או לכל המאוחר בשבוע הבא, הערב הגיע מספר הנפטרים בישראל מהנגיף ל-2,999. כמעט 80% מהנפטרים - בני 70 ומעלה; פורסמו הנחיות חדשות שנועדו למנוע צפיפות בנתב"ג; מיום שלישי: הבידוד יקוצר ל-10 ימים בכפוף לשתי בדיקות שליליות
משבר הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
23:08 - משרד הבריאות: 2,999 נפטרו עד כה מקורונה בישראל
משרד הבריאות מעדכן הערב: 2,999 איש נפטרו מקורונה בישראל מאז פרוץ המגפה. היום מחצות אובחנו 1,266 נדבקים חדשים. מספר החולים הפעילים עומד על 16,991 איש, כאשר מתוכם 349 במצב קשה ו-102 מונשמים.
22:41 - פורסמו הנחיות חדשות שנועדו למנוע צפיפות בנתב"ג
משרד התחבורה ומשרד הבריאות פרסמו הנחיות חדשות שנועדו למנוע את ההתקהלויות בנמל התעופה בן גוריון. בין היתר הוחלט כי נוסעים המגיעים ממדינות ירוקות לא יעברו תשאול, וכי הנוסעים ירדו מהמטוסים בקבוצות של עד 30 איש. כמו כן בטיסות היוצאות ייפתחו דלפקי הטיסה לפחות ארבע שעות לפני ההמראה, וחברות התעופה יחויבו לאייש לפחות שש עמדות רישום.
ההנחיות במלואן, לפי הודעת המשרדים:
*טיסות נכנסות*
- הבאים ממדינות ירוקות לא יצטרכו לעבור תשאול ובכך זרימת האנשים תהיה חלקה יותר ותימנע התקהלות.
- לא יחוברו לשרוולים יותר מ-4 מטוסים במקביל, מהם עד 2 מטוסים שהגיעו ממדינות אדומות.
- רת״א הונחתה לתגבר את האכיפה על חברות התעופה במדינות המוצא כך שלא יעלו על הטיסה נוסעים, בלי הצהרת בריאות שמולאה מראש.
- הוחלט על הקמת צוות לשיפור הממשק המחשובי לחסכון בזמן ונוספה הנחיה להשלים את תקינת מעברי הגבול מבחינת מספר הפקחים.
- עם ההתחברות של המטוס לשרוול יהיה פיקוח והירידה מהמטוס תיעשה בקבוצות של 20-30 נוסעים בלבד בכל פעם כדי שלא יווצר עומס במעברים שבין השרוול ועד לאחר ביקורת בגבולות.
*נוסעים יוצאים:*
- חיוב בתקנות החל מהתיקון הקרוב - פתיחת דלפקי הטיסה ייעשה 4 שעות לפני מועד הטיסה כדי לטפל בתהליכים באופן מרווח יותר.
-חברות התעופה ידרשו לאייש לכל טיסה 6 דיילות לפחות בעמדות הצ׳ק אין.
- יוכפל מספר עמדות הצ׳ק אין באולם הטיסות היוצאות.
(איתי בלומנטל)
20:33 - לפני תחילת מבצע החיסונים: על סף 3,000 נפטרים מקורונה
רגע לפני תחילת מבצע החיסונים, עוד ציון דרך עגום במגפה: על פי נתוני משרד הבריאות מהערב (יום ראשון) נפטרו 2,996 ישראלים ממגפת הקורונה. כמעט 80% מהנפטרים הם בני 70 ומעלה. 612 מהנפטרים היו בני 90 ומעלה, 1,021 בני 80 עד 89 ו-753 בני 70 עד 79.
מתחילת החודש נפטרו 126 חולי קורונה. אל אלף הנפטרים הגיעה ישראל ב-5 בספטמבר, אחרי חצי שנה של מגפה. חודש ושבוע בלבד הספיקו להגעה ל-2,000 נפטרים, ב-12 באוקטובר. מאז עברו עוד חודשיים.
מחצות אובחנו 917 מאומתים לנגיף מתוך 24 אלף בדיקות שפוענחו. שיעור החיוביים הוא 3.8% - הגבוה ביותר בשבוע האחרון, אך בסופי השבוע לרוב שיעור הבדיקות החיוביות הוא גבוה מהממוצע.
בסוף השבוע הצביעו פאנל מומחי ה־FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) בעד הענקת אישור חירום לחיסון של פייזר. משרד הבריאות מסתמך באופן היסטורי ומסורתי על ה־FDA, הגוף הרגולטורי החזק בעולם, ומשכך, סבירות גבוהה שהחיסון של פייזר אכן יאושר.
לפי לוח הזמנים הנוכחי, מיד לאחר מתן האישור מבצע החיסונים בישראל יוכל לצאת לדרך. הוא יתחיל ככל הנראה בשבוע הבא. בשלב הראשון יתחסנו הצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים. בהמשך יחולקו החיסונים לציבור הרחב בקופות החולים ברחבי הארץ. עם זאת, ייתכן כי בשל הכמות הגדולה של החיסונים שהגיעו לישראל, כבר בשלב הראשון קופות החולים יחלו במבצע במקביל לבתי החולים.
בפגישה שהתקיימה הערב בין משרד הבריאות למנהלי בתי החולים צוין כי ככל הנראה המאושפזים בבתי החולים הגריאטריים והפסיכיאטריים יחוסנו על ידי המדינה, בניגוד לבתי החולים הגדולים. לבתי החולים נמסר כי ככל הנראה מבצע החיסונים ייצא לדרך בשבוע הבא והתהליכים הרגולטוריים טרם הושלמו בשלב זה. בנוסף, בשל החשש מסיבוכים ותופעות לוואי, בתי החולים לא יחסנו מחלקות שלמות כמקשה אחת אלא יפרסו את מתן החיסונים לעובדים באותה מחלקה לכמה ימים.
במהלך השבוע שעבר הגיעו לישראל כמה מאות אלפי מנות חיסון והרכבת האווירית של המשלוחים תימשך גם השבוע. עד סוף חודש דצמבר צפויים להגיע ארבעה מיליון חיסונים של חברת פייזר לשני מיליון אזרחים, זאת מאחר שכל מתחסן זקוק לשני מנות חיסון.
בחודש שעבר נקבע על ידי משרד הבריאות מי יקבלו ראשונים את החיסון. על פי קבוצות התעדוף, כ־250 אלף עובדים במערך הרפואה יהיו הראשונים להתחסן. אחריהם 350 אלף קשישים, חוסים במוסדות ומטפלים; אזרחים עם מחלות רקע בדגש על השמנת יתר חולנית, סוכרת ומושתלי איברים; מאושפזים במוסדות בריאות הנפש, סגלי הוראה וצה"ל ולאחר מכן יתר האוכלוסייה.
יש לציין כי מי שחלה ככל הנראה לא יתחסן. גם נשים בהיריון, מיניקות וצעירים מתחת לגיל 16 לא יתחסנו, זאת משום שעבור קבוצות אלו אין מספיק נתונים שיכולים להוכיח כי החיסון אכן מתאים עבורם. יתר על כן, הסובלים מאלרגיה חמורה בשלב הזה לא יקבלו את החיסון.
(ירון דרוקמן, אדיר ינקו)
19:46 - הסגרים בסכנין ודליית אל-כרמל הוארכו עד סוף השבוע
ועדת השרים להכרזה על אזורים מוגבלים החליטה להאריך את הסגר בכפר כנא וסכנין בחמישה ימים עד יום שישי ב-19:00, ואת הסגר בדליית אל-כרמל בשלושה ימים עד יום חמישי ב-19:00.
(איתמר אייכנר)
19:18 - משרד הבריאות למנהלי בתיה"ח: החיסונים לקורונה יתחילו כנראה בשבוע הבא
ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות ד"ר ורד עזרא הודיעה למנהלי בתי החולים בפגישה שערכה איתם, כי מבצע החיסונים נגד קורונה ייצא לדרך ככל הנראה בשבוע הבא. זאת מכיוון שתהליכי אישור החיסון טרם הושלמו.
(אדיר ינקו)
נדבקים חדשים בכל יום
נדבקים לפי יישוב
14:15 - מיום שלישי: הבידוד יקוצר ל-10 ימים בכפוף לשתי בדיקות שליליות
משרד הבריאות הודיע בצהריים (שני) כי בעקבות הנחייתו של השר אדלשטיין תקופת הבידוד תתקצר החל מיום שלישי הקרוב לעשרה ימים, בכפוף לשתי בדיקות קורונה שליליות - הראשונה עם הכניסה לבידוד והשנייה ביום התשיעי ממועד החשיפה.
13:35 - בכיר במשרד הבריאות: "דובאי - פצצה מתקתקת. הטורקיה הבאה שלנו"
למרות שאיחוד האמירויות הערביות נכללה לבסוף ברשימת המדינות הירוקות שלא מחייבות בידוד בלחץ משרד החוץ, במשרד הבריאות עדיין חלוקים לגבי האישור שניתן בהובלת המשנה למנכ"ל המשרד, פרופ' איתמר גרוטו, וראש המחלקה הבינלאומית ד"ר אשר שלמון.
גורם בכיר במשרד אמר בצהריים (ראשון) ל-ynet כי "דובאי היא הטורקיה הבאה שלנו", וכינה אותה "פצצה מתקתקת". לדבריו, היעד התיירותי החדש שנפתח לישראלים הולך להיות מקור מרכזי לייבוא קורונה בשבועות הקרובים. "כל מה שאפשר לעשות כדי להקשיח את ההגבלות על החוזרים, בין אם באמצעות בידודים או כל אמצעי אחר יכול רק לסייע", אמר הגורם. "אמנם בפן היבש של הקריטריונים איחוד האמירויות אינה עומדת כמדינה אדומה, אך כמות החוזרים ממנה היא בלתי נתפסת. פי שלושה וארבעה ממדינות אחרות", הסביר.
קרוב ל-3,000 ישראלים שבו עד כה לישראל מתחילת דצמבר מאיחוד האמירויות - וביממה הקרובה אלפי ישראלים נוספים צפויים להמריא לדובאי ב-15 טיסות של אל על, ישראייר, ארקיע ופליי דובאי. גורם המעורה בפרטים העריך כי נכון לעכשיו שוהים בדובאי קרוב ל-10,000 ישראלים.
11:40 - אדלשטיין: "ייתכן שבשבוע הבא נתחיל לחסן צוותים רפואיים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לאישור מינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) לשימוש חירום בחיסון של חברת פייזר נגד קורונה ואמר: "אנחנו מתחילים את הסוף של המגפה". לדבריו, "עד אז אני מבקש לשמור על הכללים. אין סיבה שנשלם במתים ובטרגדיות ובחולים קשים מעבר למינימום ההכרחי". הוא ציין: "אנחנו בדרך להקדמת מתן החיסונים".
שר הבריאות יולי אדלשטיין התייחס בהצהרה לתקשורת לתחילת מבצע החיסונים נגד קורונה בישראל ואמר כי "יכול להיות שבשבוע הבא נתחיל לחסן צוותים רפואיים". לדבריו, "שלבי ההעירכות כבר מאוד מעשיים. יכול להיות שהחיסון יתחיל יותר מוקדם ממה שאפילו ראש הממשלה אמר".
10:10 - פרויקטור הקורונה: "מקווה שנוכל לחגוג את פסח בצורה כמעט חופשית"
פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, הביע הבוקר (יום א') אופטימיות בנוגע לאפשרות שהמגפה תמוגר בישראל עד סוף החורף. "אני מניח שבמרץ-אפריל נחזור כבר לפעילות משמעותית, התקווה שלי שנוכל לחגוג את פסח הבא בצורה כמעט חופשית", אמר פרופ' אש בריאיון לאולפן ynet לנוכח ההיערכות למתן חיסוני קורונה.
הפרויקטור ציין כי מערכת הבריאות אמנם סימנה את 27 בדצמבר כיעד לתחילת החיסונים, אולם שוקלת להקדים אותו. "אנו עושים מאמצים להקדים את זה", אמר פרופ' אש. "צריך לעשות את זה בצורה מסודרת ואחראית, אנו רוצים שהלוגיסטיקה תעבוד כמו שצריך, שיתקבלו כל האישורים. נצא לדרך מהר מאוד, ונגיע ליעד שתוך חודשים ספורים נפח גדול מהאוכלוסייה יהיה מחוסן ונוכל לחזור לפעילות".
חולים קשה ובינוני
09:15 - אמ"ן מזהיר: "הגעת החיסונים לא תשפיע על המגפה עד סוף החורף"
אגף המודיעין בצה"ל מזהיר הבוקר (ראשון) לראשונה כי למרות האישור שמינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) העניק לחיסון של פייזר נגד קורונה, הגעת החיסונים לארץ לא צפויה להשפיע על מהלך המגפה בישראל באופן ממשי עד לסוף החורף.
כמו כן, מנתונים שהגיעו לידי ynet עולה כי בזמן שהוחלט להותיר את איחוד האמירויות מדינה ירוקה, ההערכה במשרד הבריאות הייתה כי במהלך חודש דצמבר ישובו מהמדינה לישראל 224 חולי קורונה - יותר מכל מדינה אחרת. לשם השוואה, צפי המאומתים מטורקיה הוא 86 בני אדם ומארצות הברית 66.
בתוך כך, 1,288 בני אדם אובחנו אתמול כחיוביים לקורונה. מנתוני משרד הבריאות עולה כי 2.9% מכלל הבדיקות שנערכו, קרוב ל-45 אלף, חזרו עם תשובה חיובית. מדובר בעלייה קלה בשיעור החיוביים ביחס לאתמול.
בישראל 17,339 חולים פעילים נכון להיום, ובבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 641 בני אדם, בהם 321 במצב קשה. מספר הנפטרים עומד היום על 2,983 בני אדם.
לפי משרד הבריאות, בירושלים מתגוררים 2,948 חולי קורונה, בחיפה 532, בתל אביב-יפו 485, בנצרת 476, בסכנין 412, בפתח תקווה 350, בשפרעם 307, בטמרה 291, בבאר שבע 265, באום אל-פחם 262, בחולון 262, בראשון לציון 258, בנתניה 234, במג'דל שמס 208, בבני ברק201, באשדוד 194, ברמת גן 184, בלוד 172, ביפיע 169, בכפר קאסם 162, בדליית אל-כרמל 150, בבת ים 145, ברמלה 144, ברחובות 141, באשקלון 140, בכפר כנא 139, בקרית ביאליק 138, ברהט 132, בטייבה 130, במעלה עירון 129, בכפר מנדא 126, בעראבה 125, בקריית גת 124, בכפר סבא 122, בבית שמש 118, בעפולה 116, במג'ד אל-כרום 113, בנוף הגליל 105, באעבלין 101, בקלנסווה 100 וברעננה גם 100.
בתוך כך, בית החולים הדסה עין כרם הודיע על פתיחת מחלקת קורונה נוספת הבוקר וכעת פועלות בבית החולים שלוש מחלקות לצד יחידת טיפול נמרץ אחת. עם זאת, יש לציין כי על פי נתוני אמ"ן, נרשמה התייצבות במספר החולים הקשה באופן כללי.
ח"כ דוד ביטן שנדבק בקורונה אושפז בטיפול נמרץ עם קשיי נשימה
חבר הכנסת דוד ביטן מהליכוד אושפז אמש (שבת) במחלקה לטיפול נמרץ קורונה בבית החולים שיבא תל השומר לאחר שלא חש בטוב וסבל מקשיי נשימה.
משפחתו של ביטן מסרה כי בימים האחרונים הוא טופל בביתו, היה חיוני ולא הראה סימני מצוקה בשום שלב. "בעקבות ירידה מסוימת במדד החמצן בדם החליטה המשפחה, בהתייעצות עם רופא, להעבירו לבית החולים לטיפול צמוד יותר", ציינו קרוביו. "המשפחה מודה על הדאגה וההתעניינות של הציבור והחברים הקרובים ותמשיך לעדכן".
ביטן התבשר על כך שנדבק בנגיף ביום שני האחרון, אחרי שהשתתף בטקס קבלת הפנים למאות עולים מאתיופיה יחד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה נתניהו, שר הביטחון בני גנץ, ושר החוץ גבי אשכנזי.
בטקס השתתפו גם שר האוצר ישראל כץ, יו"ר הסוכנות היהודית יצחק (בוז'י) הרצוג, שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו-שטה שהחלימה מקורונה ובכירים נוספים.