רגע לפני כניסתן לתוקף: שר המשפטים מבצע שינויים בתקנות סדר הדין האזרחי החדשות
התקנות אמורות להיכנס לתוקף בינואר, והן גוררות ביקורת והתנגדות כמעט חסרות תקדים של עורכי הדין; השר ניסנקורן הודיע כי הוא מסכים לבצע מספר שינויים; עו"ד אילן בומבך חבר המועצה הארצית בלשכה: "הכשלים המרכזיים לא תוקנו"
בעוד 3 שבועות צפויות להיכנס לתוקף תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, ולאור ההתנגדות העזה של עורכי הדין הודיע הערב שר המשפטים אבי ניסנקורן כי החליט להכניס מספר תיקונים בתקנות. לפי הודעת השר הדבר נעשה בהמשך לדיוני ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת בנושא התקנות ובהמשך השיח עם ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי.
לדברי השר, "התקנות החדשות, והתיקונים האחרונים בפרט, יבטיחו ייעול משמעותי של ההליכים המשפטיים האזרחיים, ויטיבו עם מאות אלפי אזרחים בשנה המבקשים סעד מבתי המשפט". ניסנקורן הדגיש בהודעתו שהתקנות החדשות ייכנסו לתוקף כמתוכנן ב-1 בינואר 2021.
- רגב, מארק והאוזר החרימו - הוועדה מינתה 61 שופטים
- הצוות הבין-משרדי ממליץ לניסנקורן: קדם תזכיר חוק ללגליזציה של צרכני קנאביס
התקנות שאמורות לחולל מהפכה באופן ניהול ההליך האזרחי, מעוררים התנגדות חסרת תקדים של עורכי הדין. רבים מהם קוראים ללשכה "להשבית את מערכת המשפט" או "להחזיר את משוב השופטים" ולהילחם בגזרה. חבר המועצה הארצית בלשכה עו"ד משה טייב, העלה בקבוצת פייסבוק של עורכי דין שהוא מנהל בשם "הבמה המרכזית" סקר כיצד לדעתם יש לנהוג כלפי התקנות החדשות, ומתוך 220 עורכי דין שהשיבו לסקר של טייב, 121 תמכו בהשבתת מערכת המשפט, 52 תמכו בהחזרת משוב השופטים, 30 טענו שיש להגיש עתירה לבג"ץ, 11 הציעו לארגן עצומה, 5 תמכו בהפגנה ליד ביתו של השר ורק 2 עורכי דין (כלומר כאחוז אחד בלבד) סברו שצריך "להמתין ולראות שהשד לא כזה נורא".
במכתב ששלח הערב שר המשפטים לח"כ יעקב אשר, יו"ר ועדת החוקה הוא מתייחס לעיקרי התיקונים שבכוונתו לבצע ולמשל הוא מציין שתתווסף תקנה חדשה אשר כותרתה תהיה "אופן ישום עקרונות היסוד בתקנות אלה" והנוסח שלה יהיה שעקרונות היסוד בפרק זה "ישמשו את בית המשפט בהפעילו את שיקול דעתו" לפי התקנות.
עוד ציין שיעשה פישוט של ההוראות המפרטות את הנדרש לכלול בכל אחד מבין שלושת חלקי כתב תביעה וכתב הגנה ושינוי לאורך החלקים. מסמכים לביהמ"ש שלום יהיו באורך של 11 עמודים, למחוזי 15 עמודים מקסימום ואם מדובר בתביעה שסכומה מעל 2.5 מיליון שקל "מותר" יהיה לכתוב עד 30 עמודים.
עוד נכתב במסמך שה"מזכיר המשפטי" שעורר תרעומת אצל עורכי דין בשל סמכויות שניתנו לו למחוק כתבי טענות של עורכי דין, ישאר קיים גם אחרי התיקונים אולם ניתן יהיה לתקן את הפגמים עליהם יצביע המזכיר המשפטי במשך 7 ימים ולא רק 3 ימים. וכך בהמשך המכתב מפורטים עוד מספר תיקונים מסוג זה.
עו"ד משה טייב, חבר המועצה הארצית בלשכת עורכי הדין, אמר הערב ל"כלכליסט": "עצוב מאד שדווקא בימים אלו, בשעה שעורכי הדין מנסים לשרוד את המשבר, נלחמים על פרנסתם ועתידם, מחליט שר המשפטים להעמיס על גבנו מעמסה בלתי נסבלת וממשיך בריצת האמוק שלו כדי להחיל את התקנות הרעות. כנראה ששר המשפטים התגעגע למילה 'שביתה', אך אם לא תהיה ברירה נאלץ להזכיר לו אותה. התקנות יפגעו בזכותו של כל אזרח בישראל לנהל הליך משפטי ראוי והוגן, ולכן מחובתנו להילחם ללא פשרות על עתידה של מערכת המשפט ולהיות פה עבור אוכלוסיות מוחלשות אשר ייפגעו בצורה הקשה ביותר מהתקנות הרעות".
לדברי עו"ד אילן בומבך, חבר המועצה הארצית בלשכת עורכי הדין וחבר צוות המאבק המיוחד שהקימה הלשכה נגד התקנות, "התיקונים האלה לא מרפאים את הבעיות הגדולות שקיימות בתקנות האלה. מצערת העובדה שבניגוד לקודמיו שהיו קשובים להערות הלשכה ודחו את תחולת התקנות והיו מוכנים לבוא ולהטות אוזן קשבת, הרי ששר המשפטים הנוכחי בעקביות מסרב להיפגש עם נציגי הלשכה", אומר בומבך.
לדבריו, "אני חושב שזה מתבטא גם בעובדה שהכשלים המרכזיים בתקנות לא תוקנו. קשה להלום התנהגות מוזרה כזו, השר צריך לפעול שכם אחד עם נציגי הלשכה, אנחנו מסייעים ואנחנו חלק מרכזי ממערכת עשיית הצדק, ואי אפשר להכניס תקנות כאלה שמשנות לחלוטין את הפרוצדורה במדינת ישראל מבלי לעמוד על הכשלים הגדולים שטמונים בהן".
עו"ד בומבך הוסיף: "זה אבסורד שאנו מצויים 3 שבועות לפני מועד כניסת התקנות לתוקף ועושים בהן כרגע תיקונים שנראה שנעשו בחיפזון, בלחץ ובבהילות. לא כך מקבלים החלטות. וכל זה נעשה בתקופת קורונה".
יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת ח"כ יעקב אשר מסר בתגובה לשינויים בתקנות כי הוא "מברך על שורת התיקונים החשובה שביצע שר המשפטים בתקנות הסד"א לדרישת ועדת החוקה. דבר זה מוכיח עד כמה חשוב שעינה של הכנסת תשזוף רפורמה כה מקיפה בתקנות שעתידות להשפיע על חיי כל האזרחים.
"לדעתי מן הראוי היה שתקנות הסד"א יוכפפו אף הן לפיקוח פרלמנטרי בדומה לתקנות סדרי הדין הפלילי, במסגרת החוק הקיים יש לברך את שר המשפטים וצוותו ולהנהלת בתי המשפט על התיקונים שנעשו. הוועדה תוסיף ותעקוב אחר יישום התקנות כדי לוודא שהן פועלות נכון בשטח באופן המיטבי ביותר".