מנדלבליט לאוחנה: הצג מועמד לתפקיד מפכ"ל המשטרה עד סוף החודש
בצל פסיקת בג"ץ שבה נקבע כי על המדינה למנות מפכ"ל "במהירות הראויה", פנה היועץ המשפטי לממשלה לשר לביטחון פנים בדרישה שיציג בפני הוועדה למינוי בכירים את מועמדו לתפקיד "בתוך זמן קצר ביותר"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הורה הערב (ב') לשר לביטחון פנים אמיר אוחנה להציג לוועדה למינוי בכירים מועמד למפכ"ל המשטרה עד סוף החודש הנוכחי. מכתבו של מנדלבליט לאוחנה מגיע בצל הוראת בג"ץ למדינה למנות מפכ"ל "במהירות הראויה".
"בהתאם להוראת פסק הדין כאמור לעיל, להוראות חוק הפרשנות ולכללי המשפט המנהלי החלים על העניין, אבקשך להודיעני בהקדם את המועד הצפוי להבאתו של מועמד על-ידיך בפני הוועדה המייעצת לעניין מינויים לתפקידים בכירים בראשות כבוד השופט בדימוס גולדברג", כתב מנדלבליט לאוחנה במכתבו.
- מ"מ המפכ"ל ביטל את השתתפותו ברגע האחרון, הדיון על התנהלות המשטרה בהפגנות בוטל
- נתניהו לבג"ץ: לא אעסוק במינוי יועמ"ש, פרקליט מדינה או מפכ"ל משטרה
- "אודיע על בחירתי במפכ"ל קבוע בתוך 30 יום"
"בתוך כך, לאור העדכון שנמסר על-ידיך ואשר הובא במסגרת התגובה שהוגשה לעתירה, לפיו קיימת פגישות עם כל הניצבים במשטרת ישראל ועם חלק מהניצבים בדימוס כהכנה לתחילת הליך מינוי מפכ"ל, דומה כי נדרש לפעול להבאת מועמד כאמור בפני הוועדה בתוך זמן קצר ביותר, ולכל המאוחר יש מקום לעשות כן עד סוף החודש הנוכחי. זאת, כמובן גם בשים לב לעובדה שחלפו כבר שנתיים מאז הסתיימה כהונת המפכ"ל הקודם, כפי שגם צוין בפסק דינו של בית המשפט העליון".
ביום חמישי האחרון, בדיוק שנתיים אחרי סיום כהונתו של המפכ"ל הקבוע האחרון, רב-ניצב בדימוס רוני אלשיך, הוציאו שופטי בג"ץ צו המורה לממשלה לקדם את מינויו של מפכ"ל המשטרה הקבוע.
"חלפו בדיוק שנתיים מאז הסתיימה כהונתו של המפכ"ל הקודם רב-ניצב רוני אלשיך", כתבו השופטים בהחלטתם. "לנוכח חובת הממשלה והגורמים המוסמכים לפעול לאיוש משרת המפכ"ל בהתאם לכללי המשפט המנהלי, ובהינתן עמדת היועץ המשפטי לממשלה על נימוקיה - ניתן בזה צו מוחלט המורה למשיבים לפעול להבאתו של מועמד לתפקיד המפכ"ל בפני הוועדה המייעצת לממשלה לעניין מינויים לתפקידים בכירים, במהירות הראויה".
הדיון ביום חמישי נמשך כ-10 דקות בלבד, לאור ההסכמות בין העותרים לבין היועמ"ש על הצורך במינוי מפכ"ל במהירות האפשרית. השופט יצחק עמית מתח ביקורת על הסחבת במינוי הבכירים, ועקץ את הממשלה: "מישהו צריך להלחין את זה, 'אין מנכ"ל, אין מפכ"ל, אין חשכ"ל (חשב כללי)'".
בתגובה לעתירה נכללה גם עמדת השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, שהתנה את מינוי המפכ"ל בהסכמות הקואליציה לגבי שאר מינויי הבכירים. היועמ"ש, מצדו, חזר על עמדתו העקרונית, שהובאה גם בתגובה לעתירה למינוי מנכ"ל משרד המשפטים, שלפיה "הסכמות ומחלוקות קואליציוניות אינן יכולות לגבור על חובת הממשלה והגורמים המוסמכים לפעול לאיוש משרות בכירות במינויי קבע - עניין שנבחן בהתאם לכללי המשפט המנהלי".