$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

יהלומים הם לנצח, מה לגבי משפחה?

סכסוכי משפחה ויהלומים

גיתית בן יצחק 08:4408.12.20

מוגש מטעם DUN'S 100

 

אחת מהסוגיות הנפוצות ביותר המגיעות לפתחם של משרדי עורכי דין בתחום המשפחה הוא נושא חלוקת הרכוש. נראה כי כאשר הציבור חושב על נושא זה עולה בראשם בעיקר נושאי חלוקת רכוש של בני זוג שנפרדו, למשל במסגרת גירושין. בפועל, סוגיית הרכוש בבית המשפט לענייני משפחה מתעוררת במקרים שונים ואינה מוגבלת רק לבני זוג מתגרשים, אלא היא גם רלוונטית ליורשים, לאפוטרופוס וחסוי, לאחים ויתר בני משפחה. חלוקת הרכוש מוסדרת בהתאם למנגנון הרלוונטי לעניין הנדון, מנגנון שונה ממקרה למקרה.

 

כאשר עסקינן בחלוקת רכוש, אנו מתייחסים בעיקר ל"נכסים קונבנציונאליים" - בדר"כ נכסי נדל"ן (כמו בית מגורים של זוג מתגרש), חשבונות בנק, רכב וכו'. עם זאת, לעיתים הרכוש המחולק כולל נכסים נדירים ואולי מעניינים יותר...הדורשים התייחסות מיוחדת.

 

במהלך השנים, טיפל משרדנו בלקוחות אשר חלוקת הרכוש בעניינם נדרשה לגבי אוספי אומנות בשווי עשרות מיליוני שקלים או ביהלומים - כך למשל, במקרה בו טיפל לאחרונה משרדנו, כלל הרכוש הנדון יהלומים, בשווי מיליוני שקלים, 13,500,000 ₪ ליתר דיוק.

 

כיצד מנהלים חלוקת רכוש במקרים שאינם קונבנציונליים?  כאשר עסקינן ביהלומים למשל, קיימות מספר אפשרויות, ביניהן האופציה למכור את היהלומים לצד שלישי ולחלוק בתמורה, האופציה לחלוק ביהלומים עצמם (חלוקה בעין) והאופציה שצד אחד ישאיר לבעלותו את היהלומים תוך שהוא מעביר לצד השני את חלקו בשוויים.

 

לצורך קבלת החלטה בדבר הכדאיות של כל אופציה, פעמים רבות הצדדים בוחרים להיעזר בהערכת שווי של היהלומים. ברם, התנודתיות בשוק ובמיוחד חוסר הוודאות הנוכחי מעמידות את הערכות השווי בספק. בעקבות זאת, חלוקת הרכוש לא בהכרח תהא שוויונית בסופו של דבר. לדוגמא, במקרה בו ע"ס הערכת השווי של יהלום שעובר לבעלותו של צד אחד, אותו צד יוותר על חלקו ברכוש אחר בגין אותו שווי. לעיתים קורה, שבסופו של דבר בעת מימוש היהלומים, מסתבר שהם איבדו מערכם בשוק ושוויים פחת. כתוצאה מכך, צד אחד נשאר עם רכוש בשווי נמוך משמעותית לעומת הרכוש שנותר לצד האחר.

 

משרדנו עסק במקרה של עיזבון של חבר בבורסת היהלומים, שכלל יהלומים רבים בארץ ובחו"ל. היהלום הבולט והיקר ביותר בעיזבון גודלו 66 קראט והוערך בסך של - 1,659,000 $. במקרה זה דובר על זוג אחיות שאביהן הוריש להן בצוואתו את כל רכושו בחלקים שווים, תוך שקבע כי הן תקבלנה את ירושתן אך ורק בחלוף 30 שנה ממועד עריכת צוואתו. בינתיים נוהל העזבון ע"י מספר מנהלי עיזבון כשהיורשות, באופן מעט אבסורדי, נאלצו לחיות בצמצום לאורך שנים.

 

עו"ד גיתית בן יצחק עו"ד גיתית בן יצחק צילום: יח"צ

 

בנסיבות מיוחדות אלה, האחיות-היורשות פנו למשרדנו. ניהלנו מו"מ מורכב עם מנהלי העיזבון וגובשו הסכמות, במסגרתן שוחרר העיזבון לידי האחיות בטרם חלוף 30 השנים האמורות. בעקבות זאת, האחיות קיבלו לרשותן גם את היהלומים שכלל עזבונו של אביהן ז"ל. בעניינם של היהלומים הללו ניתנה הערכת שווי של גמולוג מוסמך, שעל בסיסה בין היתר התגבשו ההסכמות בין האחיות למנהלי העיזבון. האחיות-היורשות היו זקוקות לכספים. בפועל, המשבר העולמי בעקבות מגפת הקורונה פגע משמעותית בשוק היהלומים והיהלום הנ"ל נמכר בהפסד של מאות אלפי דולרים. האחיות היורשות החליטו לא להמתין לשיפור בשוק שאין לדעת מתי יתרחש. ככל שהאחיות היו פונות קודם למשרדנו, יש להניח שהיו מקבלות לרשותן את היהלומים קודם למשבר והיו מצליחות למכור את היהלומים בשוויים האמיתי.

 

במקרה אחר בו עסק משרדנו לאחרונה נדונה חלוקת רכוש בין בעל ואשה, שבבעלותם היתה חברה פרטית משותפת, שהמלאי שלה כלל בעיקרו יהלומים. במקרה זה, משרדנו ייצג את הבעל במו"מ עם האשה לצורך גיבושו של הסכם כולל. במסגרת ההסכם הנ"ל, הצדדים חלקו ביהלומים לפי ערכי שווי עליה הסכימו מראש, תוך שקבעו מספר קומבינציות של יהלומים, שלגביהן התבצעה הגרלה בין הצדדים. עניין זה הצריך תכנון מקצועי ומוסכם של מתווה לחלוקה כדאית ויעילה ומציאת הכלים הכי מתאימים לשימוש במתווה זה.

 

אין ספק, שבענייני רכוש (כמו גם בעניינים אחרים), בפרט בסוגיות סבוכות הכוללות נכסים יקרי ערך וייחודים, כדאי ורצוי להתייעץ עם עורכי דין שיתכננו עבורכם פתרון תוך התחשבות במגוון שיקולים, הן כלכליים והן אישיים ומשפטיים.

 

כל האמור במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גיתית בן יצחק היא עורכת דין במשרד נאוה פרס , המתמחה בתחום דיני המשפחה והירושה.