$
בארץ

16 מיליארד שקל מתוך חבילת הקורונה לא הגיעו לנמענים

רגע לפני סיום השנה ברור שהממשלה נכשלה במימוש תוכנית הסיוע למשק בהיקף 139 מיליארד שקל שאישרה. מ־700 מיליון שקל שהקצבו לתווי מזון עדיין לא הועבר שקל, ורק שליש מתקציב ההכשרות המקצועיות נוצל. הגירעון עלול להגיע ל13%

עמרי מילמן 08:0407.12.20

16 מיליארד שקל שאותם יכלה הממשלה להוציא כסיוע למשק במסגרת הפריסה התקציבית של חבילת הסיוע של משבר הקורונה, טרם הוצאו ליעדיהם. מדובר בסכום כסף אדיר במונחי חבילת הסיוע של הקורונה שעד כה הממשלה הוציאה במסגרתה 101.3 מיליארד שקל — כולל הלוואות שניתנו על ידי הבנקים בערבות המדינה ודחיות תשלומים. את הנתונים פרסם אתמול החשב הכללי.

 

במסגרת הדיווח על ביצוע התקציב לחודש נובמבר. בחישוב הפער ביחס למכסה החודשית המצטברת של התקציב, החשב הכללי בוחן את ההוצאות התקציביות בלבד, וסך כל המכסה הגיעה בנובמבר לפחות מ־60 מיליארד שקל.

 

 

הפער של 16 מיליארד שקל בין תקציב להוצאה מעלה באוב את האמירות של נגיד בנק ישראל מלפני כמה חודשים שפיהן ישנו כסף פנוי בחבילת הסיוע, ומנגד את ההתנגדות החריפה של הממונה על התקציבים לשעבר שאול מרידור שאף האשים במכתב התפטרותו את שר האוצר כץ בכך שהוא מבקש לצמצם אומדנים כדי להוציא יותר כסף.

 

מה שבעיקר בולט בדו"ח החשב הכללי הוא שאין חדש תחת השמש, מה שהממשלה לא חילקה בחודשים הקודמים היא ממשיכה לא לחלק. הסעיף הצורם ביותר ששקל עדיין לא יצא ממנו הוא תווי המזון לנזקקים. אותו סכום של 700 מיליון שקל ששר הפנים אריה דרעי התעקש לחלק על פי קריטריונים שייטיבו עם משפחות חרדיות וידירו משפחות עניות עם מעט ילדים וכן קשישים.

 

לאחר התעקשות רבה של האוצר בסופו של דבר נעשה איזון קל של הקריטריונים שאפשר צליחת המכשול של משרדי האוצר והמשפטים. אולם עדיין דרעי לא פרסם את הקריטריונים הרשמיים לחלוקת הכסף. וכשזה יקרה סוף סוף, עוד עלולות להיות עתירות מצד ארגונים שידרשו חלוקה הוגנת יותר שיוסיפו לעיכוב. בשורה התחתונה, התעקשות של דרעי לגזור קופון פוליטי גובה מחיר כבד מהקבוצה החלשה ביותר בחברה בשיא משבר הקורונה.

 

סעיף תקציבי אחר שמאיר כזרקור את כישלונה של הממשלה המתפרקת בטיפול במשבר הקורונה הוא בנוגע לתוכנית הכשרות מקצועיות. מתוך 375 מיליון שקל שהוקצו לתוכנית הוצאו עד כה רק 36%, והתוכנית בוודאי לא תגיע למיצוי מלא עד סוף השנה.

 

כשל ממשלתי נוסף הוא בכל הנוגע לדיגיטציה ושיפור הלמידה מרחוק שם מתוך 300 מיליון שקל 24% נוצלו בלבד.

 

שר האוצר ישראל כץ. הגירעון מטפס שר האוצר ישראל כץ. הגירעון מטפס צילום: אבי מועלם

 

לצד אלו ישנם סעיפים המעידים על ניפוח מלאכותי של חבילת הסיוע. כך למשל מתוך 3 מיליארד שקל שהניחו באוצר כי ישולמו בחזרה כהחזר מקדמות לעסקים על ידי רשות המסים, נוצלו 2%. אם באומדנים של האוצר העריכו כי תשלומי המסים יפחתו ב־3 מיליארד שקל בעקבות הצעד שהתעכב כמה חודשים עד למימושו, אולי כבר אפשר לעדכן את האומדנים ואת חבילת הסיוע בהתאם. בסופו של דבר, מתוך סך חבילת הסיוע של 139 מיליארד שקל לשנת 2020 נוצלו נכון לסוף נובמבר 73% בלבד.

 

דו"ח ביצוע התקציב של החשב הכללי מאתמול גם הראה שההערכות לגבי הגירעון השנה הולכות ומתממשות. הגירעון נכון לסוף נובמבר הגיע כבר ל־11.1% מהתוצר. הוצאות הממשלה בדצמבר לרוב גבוהות יותר, וההכנסות בו עומדות בסימן שאלה לאור השיח המתחדש על סגר, כך שלא מופרך שהגירעון יגיע אפילו ל־13%.

 

הסיבה לכך היא שבצד ההוצאות, הממשלה הוציאה 101 מיליארד שקל במסגרת קופסאות הקורונה, ושבצד ההכנסות נרשמה ירידה של 2.5% בהכנסות ממסים. כאשר לוקחים בחשבון גם את הירידה בהכנסות מביטוח לאומי הירידה הכוללת בהכנסות הגיעה ל9.5%.

 

אלו יחד הביאו לכך שבעוד שב־2019 גייס החשב הכללי חוב באמצעות אג"ח בהיקף של 37.3 מיליארד שקל במהלך השנה עד לסוף נובמבר, השנה כבר גויסו 136.4 מיליארד שקל עד סוף נובמבר, מה שמביא לזינוק ביחס בין החוב לתוצר.

 

על פי ההערכות, משיעור של כ־60% יחס החוב תוצר יגיע למעל 75% — מה שלפי חברות הדירוג יפגע בדירוג האשראי של ישראל אם הממשלה לא תציג בשנה הבאה מתווה יורד לחוב.

x