$
מחפשי עבודה

ברקע הקורונה: יותר סטודנטים עושים התמחויות, ככרטיס כניסה לעולם העבודה

בתוכנית ההתמחויות של הבינתחומי חל גידול של פי 4 השנה במספר המשתתפים ובתוכניות אחרות של התמחות בחברות ישראליות ישתתפו למעלה מ-200 סטודנטים מארה"ב ואמריקה הלטינית; "הסטודנטים הבינו שהתמחות נותנת להם ייתרון בשוק העבודה"

מעין מנלה 14:1606.12.20

תקופת הקורונה הפכה מאתגרת במיוחד עבור צעירים, סטודנטים וכאלה שעושים את צעדיהם הראשונים בעולם העבודה. המגזרים בהם סטודנטים מועסקים בדרך כלל כמו תיירות, מסעדנות ופנאי מושבתים באופן חלקי או מלא ולכן רבים מהם נותרו ללא עבודה. מהצד השני, הדרישה לניסיון קודם בקבלה לעבודה הפכה להיות הרבה יותר נוקשה נוכח כמות האנשים בעלי הניסיון שנמצאים בשוק עקב פיטורים או חל"ת.

 

אחת הדרכים בהם סטודנטים יכולים לצבור ניסיון תעסוקתי שיהווה יתרון בשוק היא באמצעות התמחות, שנעשית ברוב המקרים לא בתשלום אלא תמורת קרדיט אקדמי. בתוכנית התמחויות הקיץ "CO-OP startup experience" של המרכז הבינתחומי במסגרת בית הספר אדלסון ליזמות למשל חל גידול של פי 4 בהשתתפות סטודנטים. יותר מכך, בעקבות הקורונה התאפשר לראשונה לסטודנטים לבצע את ההתמחות מרחוק, מה שאיפשר גם לסטודנטים בתוכנית הבינלאומית להשלים התמחות. תוכנית ההתמחות פתוחה לכל הסטודנטים מהמרכז הבינתחומי הרצליה ומזכה את הסטודנטים בשלוש נקודות זכות. ההתמחות נמשכת 10 שבועות בהם נדרשים הסטודנטים לעבוד 16 שעות בשבוע.

 

כמו כן, החל מהחודש יגיעו 200 סטודנטים מארה"ב ואמריקה הלטינית להתמחות ב-100 חברות וארגונים בישראל במסגרת תכנית ההתמחות של ארגון ONWARD ISRAEL ובשיתוף פעולה עם ארגון 'מסע'. 40 סטודנטים יתחילו בתוכנית ההתמחות מרחוק, מבלי להגיע לישראל ובמהלך 2021 יגיעו משתתפים נוספים להתמחויות של חודשיים עד שלושה חודשים בין אם מהארץ, מרחוק או שילוב של התמחות פיסית והתמחות מרחוק.

 

ד"ר יוסי מערבי ד"ר יוסי מערבי צילום: עדי כהן צדק

"הגידול במספר הסטודנטים שמעוניינים להשתתף בתוכנית ההתמחויות בתקופת הקורונה התרחש בגלל שילוב של שני דברים. הסטודנטים הבינו שהתוכנית נותנת להם ייתרון בשוק העבודה, הם ראו שחברות ההייטק והסטארט-אפ שיכולות לחיות גם בריחוק חברתי הן החברות היותר חזקות ואלה שנפגעו פחות בתקופה הזאת. הסיבה השנייה היא שהרבה מהעבודות הקלאסיות של סטודנטים נפגעו כך שהם מחפשים עולמות אחרים והם גם יותר פנויים", אומר דר' יוסי מערבי, סגן דיקן בית ספר אדלסון ליזמות במרכז הבינתחומי הרצליה.

"מבחינת החברות הייתה התעוררות בקיץ, גם עבורן תוכנית ההתמחויות נתנה מענה לצורך. כשיש משבר כזה חייבים להיות חדים בכל מה שעושים. לטעות בהעסקת עובד לא מתאים יש משמעות הרת גורל ולסטארט-אפים במיוחד. עם מתמחים הטעות קטנה, הכוויה פחות קשה כי אם יש טעות זה לתקופה מוגבלת ובנוסף יש לחברה שלושה חודשים לבחון את העובד הפוטנציאלי. בנוסף בזמן משבר חברות סטארט-אפ הצטמצמו וניסו להדק את החגורה".

 

בגלל העבודה מרחוק גם ההתמחויות עברו לפורמט של עבודה מרחוק ולכן נוצרה הזדמנות גם לסטודנטים שלא נמצאים בארץ להשתתף. מערבי מספר על סטודנט שהיה באיטליה ולא יכל לחזור לישראל ולכן הוא עשה את הראיון להתמחות משם, התקבל ועשה את כל ההתמחות כשהוא שם. בסופו של דבר הוא גם קיבל הצעת עבודה מהחברה בה התמחה.

 

שי אמרגי, סטודנטית שנה ב' בבי"ס סמי עופר לתקשורת למשל עשתה התמחות קיץ בחברה בשם Labs InnerPlay ובעקבותיה התקבלה לעבודה בתפקיד בתחום השיווק.

"לא משנה כמה המרצים יהיו טובים וילמדו אותי, בפועל, יש חשיבות רבה להתנסות המעשית.

"אני רואה את עצמי עוסקת ביזמות בעתיד, אבל כיוון שאין לי רקע או ניסיון קודם, שמחתי לקבל הזדמנות להתנסות בעולם זה ולצבור ניסיון מעשי בעבודה בסטארטאפ קטן, בו הייתי חשופה לכל התהליכים, ולקחתי בהם חלק. בהתמחות, מכיוון שהם בתחילת הדרך לא היה להם איש מרקטינג, אז בניתי את הפעילות של ניהול קמפיינים ותכנון הפעילות במדיה החברתית", היא מספרת. "למדתי המון, חיברו אותי לאנשים בגוגל, פייסבוק וחברות אחרות שעזרו לי ולימדו אותי את התחום. קיבלתי כלים שלא מקבלים בקורסים. כלים אמיתיים. הם היו מרוצים מעבודתי וכתוצאה, התקבלתי לעבודה שם בתור מנהלת שיווק - קמפיינים ומדיה חברתית".

 

יריד התמחויות בבינתחומי הרצליה לפני תקופת הקורונה יריד התמחויות בבינתחומי הרצליה לפני תקופת הקורונה צילום: אורן שלו

 

 

אורן גולדשטיין, מייסד שותף ומנכ"ל הסטארטאפ FamilyBiz, אפליקציה לניהול כל העולם הפיננסי של המשתמש במקום אחד העסיק כבר ארבעה מחזורים של מתמחים עד היום. "תמיד טוב להכניס רוח צעירה וחדשה עם המון אנרגיות לעשייה וחשיבה, והמתמחים באים עם ראש פתוח, מוטיבציה ורצון לחשוב, לעשות, ולקדם. אנחנו לא נותנים להם משימות נקודתיות אלא מגדירים להם תחום עשייה, בו הם יוכלו לפרוח ולהוביל, בדרך כלל נושאים שאנחנו לא מצליחים להגיע לטפל בהם אבל יש להם חשיבות לעשייה שלנו. למשל, יש לנו מתמחה שאחראית על בניית המלצות לשיפור חוויית משתמש. היא מראיינת משתמשים ובונה תובנות כיצד ניתן לשפר את חוויית השימוש באפליקציה, והיו מתמחים עם פרויקטים כמו בניית קהילה, ביצוע מחקרי שוק לבחינת יעד כניסה נוספים ושווקים חדשים, וכיוב'", הוא אומר. לדבריו, קליטת מתמחים אומנם דורשת השקעה בחניכה אבל מאפשרת להאיץ פרויקטים ותחומים במקביל ובנוסף לעבודה היומיומית של החברה.

 

אגדה נמרי, שותפה בקרן ההון סיכון, iAngels שאף היא העסיקה בשנים האחרונות כמה סבבי מתמחים מסבירה שהם לוקחים את העסקת המתמחים ברצינות ומשקיעים בה הרבה משאבים. "הם מקבלים הרבה מנטורינג מהשותפות וגם מעובדים אחרים. הארגון שלנו יחסית שטוח מבחינה היררכית וכך הם נחשפים במהלך העבודה אצלנו למגוון של נושאים ועשייה. המתמחה לומד להכיר את הארגון ואנחנו לומדים להכיר אותו. יש אפשרות לגעת בכל היבטי הפעילות-השקעות ואנליזה, גיוס כספים ופיתוח עסקי. זה לא במקרה שהיו לי פה שלושה מתמחים שהמשיכו למשרות סטודנט ואחת נשארה גם אחרי הלימודים במשרה מלאה. זה מוכיח את עצמו לאורך השנים. אם אתה משקיע באנשים בשלב מוקדם, אתה משפר את המיון והגישה לאנשים שמתאימים בצורה מושלמת לארגון, וניתן לקבל החלטות מושכלות לגבי גיוס עובדים".

x