בלעדי לכלכליסט
קרבות בתוך רשות המסים: השיחה הלילית, ההתערבות במכרז והתפקיד שלא אויש
תצהירים בהליך משפטי חושפים התנהלות בעייתית במינוי ראש אגף אבטחת מידע ברשות המסים. חבר ועדת הבוחנים הוחלף ברגע האחרון, סוכל מינוי של בכיר שהתריע על כשלים, והתפקיד הרגיש לא מאויש 3 שנים. רשות המיסים: "בית הדין קבע כי לא נפלו פגמים המצדיקים את ביטול המכרז"
טענות חריפות כלפי בכירים ברשות המסים, ובהם כפיר חן, המשנה למנהל הרשות למינהל ומשאבי אנוש, על התערבות אסורה לכאורה במכרז: תצהירים שהוגשו בהליך משפטי חושפים מהלך חריג להחלפתו של חבר ועדת בוחנים במכרז לתפקיד ראש אגף אבטחת מידע וסייבר ביחידת המחשוב של הרשות ערב לפני כינוס הוועדה. עוד התגלה כי חלק מחברי ועדת הבחירה ידעו על זהות החברים האחרים בה מראש, למרות איסור מפורש על כך בתקנון שירות המדינה. לאחר ההחלפה הבהולה המועמד המוביל לתפקיד לא נבחר, ולמעשה אף מתמודד לא זכה בו, כך שזה כשלוש שנים המשרה הרגישה אינה מאוישת.
- ״מערכות אבטחה מהותיות ברשת המכס ובמס הכנסה אינן מתוחזקות. זו רשלנות פושעת״
- בלי ששמתם לב: רשות המסים זרקה פצצה על ענף היבוא המקביל של כלי רכב
- רשות המסים: ירידה משמעותית בהכנסות מנדל"ן בתקופת הקורונה
לפני כשבועיים נחשפו ב"כלכליסט" תכתובות פנימיות שבהן התריעו בכירים ברשות המסים על כשלים באבטחת המידע. אחד המתריעים היה אבנר שריקר — ראש חטיבת אבטחת המידע בשע"ם (שירותי עיבוד ממוכנים) והמבצע בפועל את המטלות הכרוכות בתפקיד ראש האגף הלא מאויש. שריקר מנסה זה שנתיים וחצי לזכות בתפקיד ללא הצלחה, ומנהל נגד הרשות מאבק משפטי בבית הדין האזורי לעבודה בירושלים, באמצעות עו"ד גדי גור.
המכרז החל כבין־משרדי ב־2018. שריקר קיבל בשלבי המיון הראשונים ציונים גבוהים. אולם טען כי חן – שבשבוע שעבר הוכרז כי ימונה לראש מינהל המכס – מנסה למנוע את בחירתו עקב מחלוקות אישיות ביניהם. בלחצו הוחלט כי חן לא יישב בוועדת הבוחנים ומנהלת שע"ם ליאורה בן אפרים תחליפו. הוועדה לבסוף לא בחרה בשריקר והוחלט לצאת למכרז פומבי. שריקר עתר לבית הדין וטען: "שמו את ראשי" כדי לזכות ב"שקט תעשייתי בארגון". הצדדים הגיעו לפשרה שלפיה הרכב ועדת הבחינה במכרז הפומבי יהיה שונה, למעט בן אפרים שתכהן בוועדה.
ועדת הבוחנים במכרז החדש נקבעה לספטמבר 2019, אלא שערב לפני כינוסה חן ובן אפרים הורו לאחד מחבריה, אייל הררי, לשעבר מ"מ מנהל שע"ם, שלא להגיע לדיון, והחליטו להחליפו בנציג ממערך הסייבר. הוועדה התכנסה למחרת והחליטה שוב שלא לבחור באף אחד מהמועמדים. שריקר עתר שוב לבית הדין בדרישה למנוע את המחטף. לטענתו, "גורמים בכירים בתוך המערכת חברו יחדיו ועשו יד אחת וגרמו ביודעין ובכוונה לכך שלא אזכה במכרז".
המהלך החריג הזה נחשף בתצהירים שהוגשו לבית הדין. באחד מהם הררי מספר כיצד "יממה לפני כינוס הוועדה פנה אלי בטלפון כפיר חן, לפי בקשת ליאורה בן אפרים, והודיע כי הוחלט להחליף אותי בוועדה מטעמים שונים". בבית הדין הוא העיד כי ב־30 שנותיו בארגון מעולם לא ביקשו ממנו לצאת ממכרז. בתצהיר אחר כתבה מרכזת המכרזים בשע"ם, יפה ויזל, כי בן אפרים הורתה לה בבוקר כינוס הוועדה לזמן נציג אחר במקום הררי. היא העידה כי מדובר בארוע חריג: "לא בכל יום זה קורה".
שריקר מצדו טען כי חן ובן אפרים "פעלו במרץ והתערבו באופן בוטה בזהות היושבים בוועדת הבוחנים, שינו את חבריה ועשו כל שלאל ידם על מנת שלא אבחר חלילה ולא אזכה בתפקיד". לטענתו, העובדה שהשניים ידעו מיהם חברי הוועדה היא כשלעצמה מנוגדת לכללי התקשי"ר שלפיהם "אין להביא לידיעת חברי הוועדה את שמותיהם של חברי הוועדה האחרים אלא בעת התכנסותה". המדינה טענה מנגד כי ועדת הבוחנים התנהלה באופן תקין והחלטתה התקבלה "על בסיס שיקולים ענייניים מקצועיים ראויים" ומצאה שכישוריו של שריקר אינם מספקים. בנוסף טענה שההחלפה בוצעה במטרה שגורם בקיא בתחום הסייבר יישב בוועדה ונעשתה ברגע האחרון, משום שהמתינו לתשובה חיובית מהנציג המחליף. עוד היא טענה כי אין כל בעיה שחן יהיה מעורב בבחירת נציג לוועדה מתוקף תפקידו כמתכלל תחום הסייבר ברשות.
השגה שהגיש שריקר לנציבות שירות המדינה על אופן ניהול המכרז נדחתה. גם בית הדין לעבודה דחה את בקשתו להוצאת צו מניעה זמני להשהיית פרסום מכרז חדש. עם זאת, השופטת יפה שטיין, העלתה בהחלטתה תהיות על החלפת חבר ועדה ברגע האחרון. "יש לתמוה מדוע נעשה הדבר אך ביום האחרון... ייתכן שיש בכך פגם מסוים", היא כתבה בהחלטת הביניים, "אך לא שוכנענו כי הדבר נעשה באופן מכוון על מנת לפגוע במבקש. לא מצאנו כי היתה יד מכוונת להטיית המכרז נגדו, או כי יש בנקודה זו כדי להצדיק את ביטול המכרז". הליך התביעה העיקרי בתיק עדיין נמשך. במקביל, פורסם מכרז שלישי לתפקיד, כאשר בית הדין הארצי לעבודה (שדחה את ערעורו של שריקר על אי־הוצאת צו מניעה) הנחה את המדינה להודיע למתמודדים כי "זכייתם כפופה לתוצאות ההכרעה בתובענה בהליך העיקרי". ועדת הבוחנים צפויה להתכנס השבוע.
לדברי עו"ד גור, "להנהלה הבכירה נוח שאין מנהל קבוע בתפקיד כבר תקופה ארוכה. הם כנראה היו רוצים לראות כמנהל האגף 'יס מן', ולא אדם כמו שריקר. לא ייתכן שחברי הנהלה בכירה ימנו או יזיזו חברי ועדת מכרזים כאוות נפשם, כאילו מדובר בעסק פרטי. זו התערבות גסה".
מרשות המסים נמסר: “תפקיד מנהל אגף אבטחת מידע ביחידה כמו שע"ם מרכזי ומהותי. מכאן החשיבות שמייחסת הרשות לאיוש המשרה על ידי איש מקצוע מהמעלה הראשונה ולחוסר הנכונות שלה להתפשר בבחירה. נציב שירות המדינה דחה את ההשגה של שריקר והשאיר את החלטת ועדת הבוחנים על כנה, ובית הדין קבע כי החלטתו סבירה, מידתית ומנומקת וכי לא נפלו פגמים היורדים לשורשו של עניין המצדיקים את ביטול המכרז”.