פרשנות
שאלת הבחירות: לא אם, מתי
הקרע בממשלה יקבל מחר חותמת רשמית כשמחצית מהשרים יתמכו בפירוקה; אחרי שיתמוך בפיזור הכנסת יצטרך בני גנץ למצוא סולם שיאפשר לו לתמוך בתקציב חד שנתי בלבד; המטרה: דחיית הבחירות לקיץ לצורך שיפור עמדות
1. הכנסת תצביע מחר בצהריים על הצעת החוק לפיזורה, כאשר לפי הצהרת בני גנץ מהערב - גם כחול לבן תתמוך; אבל הדרך לקלפי, גם אם תהפוך ודאית יותר, עדיין רחוקה. מועד הבחירות עשוי להיקבע בסופו של דבר לחודשים מאי־יוני 2021, משום שהחוק לפיזור הכנסת מאפשר לקבוע מועד לבחירות החל מ־100 עד 150 יום מאישורו בהצבעה בקריאה השנייה והשלישית.
גם כאשר הקרעים בממשלה ובקואליציה ברורים וידועים, אין להקל ראש בעובדה שמחר הם ייהפכו רשמיים. גנץ, כאמור, צפוי לתמוך בהצעת החוק לפיזור הכנסת. שני הח"כים של דרך ארץ החברים בקואליציה - צבי האוזר ושר התקשורת יועז הנדל - ושני שרי מפלגת העבודה - עמיר פרץ ואיציק שמולי - כבר הודיעו רשמית שיתמכו בחוק. מצד האופוזיציה צפויה תמיכה של יש עתיד, ימינה, ישראל ביתנו, מרצ והרשימה המשותפת, כלומר 65 ח"כים.
לפיזור הכנסת יתנגדו 55 ח"כים: הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, הבית היהודי וגשר. לא ברור כיצד יצביעו ארבעת חברי הכנסת של רע"מ בראשות מנסור עבאס שהתקרב באחרונה לנתניהו.
- נתניהו: האופוזיציה מנסה לגרור לבחירות, אנחנו נתנגד
- נתניהו או גנץ: מי ימצמץ ראשון?
- הח"כים דוהרים לנפח ב-30% את מימון הבחירות
גם אם החוק יעבור מחר בקריאה טרומית, נכונה לו עוד דרך ארוכה. ועדת החוקה תתבקש לאשר אותו להצבעה בקריאה ראשונה במליאה, ולאחר מכן לאשר אותו להצבעה בקריאה השנייה והשלישית לקראת אישורו הסופי במליאה. יו"ר ועדת החוקה, יעקב אשר (יהדות התורה), יכול לעכב ולמשוך את הדיונים בכל הקריאות במשך 6-4 שבועות. התוצאה היא שמבחינה תיאורטית, הוועדה יכולה לאשר את החוק רק במחצית הראשונה של ינואר, כך שאפשר יהיה לדחות את הבחירות ליוני. המשמעות היא שטווח הזמנים לבחירות, בהנחה שייגזר מהחוק לפיזור הכנסת, יהיה בין אפריל ליוני 2021.
אישורו מחר בקריאה טרומית של החוק לפיזור הכנסת מהווה כמובן קטליזטור להקדמת הבחירות, אבל כבר קרה בעבר שלמרות חקיקה כזו הבחירות לא הוקדמו. ב־8 במאי 2012 בשעת לילה מאוחרת, שעות ספורות לפני שמליאת הכנסת התבקשה לאשר בקריאה השנייה והשלישית את החוק לפיזור הכנסת שקבע מועד לבחירות חדשות, הגיע נתניהו להסכם עם יו"ר קדימה שאול מופז להקמת ממשלת אחדות לאומית. השותפות הזו לא האריכה ימים. 10 שבועות לאחר מכן פרש מופז מהקואליציה והבחירות הוקדמו.
2. לראש הממשלה וליו"ר כחול לבן יש אינטרס משותף לדחיית מועד הבחירות ככל שניתן, כל אחד מסיבותיו. גנץ, שציפה למימוש הסכם הרוטציה ולתחילת כהונתו כראש ממשלה בנובמבר 2021, הבין כבר כי נתניהו לא מתכוון לקיים את ההסכם וכי בכוונתו לפרק את הממשלה בתואנת שווא של היעדר יכולת להעביר תקציב. לכן, גנץ מעוניין לדחות את מועד הבחירות ככל הניתן כדי להישאר עוד כמה חודשים בתפקידו.
נתניהו מעוניין שהבחירות ייערכו בקיץ 2021 בתקווה שעד אז חלקים באוכלוסייה יחוסנו מפני הקורונה, הכלכלה תתחיל להתאושש, ומספר המובטלים והעובדים בחל"ת ירד. הוא מקווה גם שבמקביל ייחלש כוחו של יו"ר ימינה נפתלי בנט, שזוכה כיום בסקרים לפופולריות עצומה בדמותם של יותר מ־20 מנדטים ונושף בעורפו של הליכוד. ככל שזה נשמע משונה, נתניהו יעדיף לכונן מחדש ממשלה בהרכב זהה לנוכחי, כולל כחול לבן, על פני קואליציה עם בנט שעשוי לדרוש רוטציה אם יזכה במספר גבוה של מנדטים.
אמנם אתמול קרא נתניהו לגנץ "ללכת לאחדות ולהימנע מפיזור הכנסת", אולם היתה זו אמירה טקטית כדי לדחות את הבחירות למועד נוח יותר עבורו. שכן הוא עצמו גורר את ישראל לבחירות בשל חוסר נכונותו לקיים את הסכם הרוטציה.
את חיבוק הדוב הזה מקבל גנץ כשהסקרים מנבאים לו 9–10 מנדטים. בכחול לבן מקווים שהתייצבות של גנץ נגד נתניהו — בהצבעה על פיזור הכנסת, בתמיכה בחוקים בניגוד לעמדת גוש הימין בממשלה, ובהתעקשותו לכאורה על אישור תקציב ל־2021 תוך הצגת נתניהו כאשם באי אישורו – תסייע לו להתאושש בסקרים.
אם כחול לבן אכן תזכה ל־10 מנדטים לכל היותר, כשליש מהח"כים שלה עתידים להיפלט אל מחוץ לכנסת. גנץ כבר מנהל מו"מ על שילובם בעשירייה הראשונה ברשימה של עמיר פרץ ואיציק שמולי.
במקרה כזה ח"כים מכחול־לבן עשויים לראות את הכנסת הבאה רק מבחוץ, ולא ברור עתידם הפוליטי של חלק משרי כחול לבן ובהם מיכאל ביטון, חילי טרופר ופנינה תמנו שטה (המצדדים בדחיית הבחירות), כמו גם של אורית פרקש הכהן (שמצדדת בפירוק הממשלה) ומירב כהן (שנמנעת מהבעת עמדה). שר המשפטים אבי ניסנקורן והח"כים אסף זמיר, מיקי חיימוביץ' ורם שפע דורשים לפרק לאלתר את השותפות עם נתניהו.
3. את השבועות הקרובים יקדיש גנץ לניסיון למצוא פשרה עם נתניהו שתאפשר לו להיראות כמי שלא ויתר על תקציב 2021 אלא רק הסכים לדחייה מסוימת. בימים האחרונים אפשר היה לשמוע את גנץ אומר כי "ניתן לדחות בחודש את אישורו של תקציב 2021 עד לינואר".
מאחורי הקלעים כבר יש ניסיונות לפשרה בין הליכוד לכחול לבן, שלפיה תקציב 2020 יאושר עד למועד הקבוע בחוק ותקציב 2021 יאושר בממשלה בתוך שבועיים. שר האוצר ישראל כץ הבטיח שתקציב 2021 יוגש לכנסת בינואר 2021 ויועלה להצבעה בקריאה השנייה והשלישית עד סוף פברואר או תחילת מרץ 2021.
הבטחות אלה אמורות לרצות את גנץ שמתעקש על אישור תקציב לשנה הבאה. אבל דווקא המועדים הללו מאפשרים לנתניהו פתח מילוט של אי־אישור תקציב ל־2021 עד 31 במרץ, מהלך שיגרום לפיזורה האוטומטי של הכנסת וקיום הבחירות בסוף יוני 2021.