ירידה בשיעור הזכאים לבגרות ב-5 יחידות מתמטיקה ברוב הרשויות החזקות
לראשונה זה שש שנים, נבלמה העלייה באחוז הזכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות מתמטיקה והיא נותרה ב-2019 על 15.5%. ב-53 רשויות חלה ירידה באחוז הזכאים. בקרית טבעון חלה ירידה של 41%, בהרצליה נרשמה ירידה של 12% וברמת גן וגבעתיים - ירידה של 11%
- מחקר: כמה תוסיף לשכר שלכם בגרות של 5 יחידות במתמטיקה?
- תוצאותיו הלא מחמיאות של מבחן פיזה - קריאת השכמה להורים בישראל
- חשבון פשוט: האפליקציות שיעזרו לכם לפתור תרגילים, בעיות ומשוואות במתמטיקה
הרפורמה של הגדלת מספר הזכאים לבגרות עם מתמטיקה 5 יחידות החלה בימי שר החינוך לשעבר שי פירון והייתה אחד ממהלכי הדגל של שר החינוך לשעבר נפתלי בנט. בעקבות הרפורמה עלה אחוז הזכאים בעקביות והגיע ב-2018 ל-15.5% ב-2018. אבל ב-2019 נרשמה לראשונה דריכה במקום. הנתון הזה מדאיג במיוחד בגלל שהוא קרה עוד בתקופה שלפני הקורונה.
ב-9 מתוך 16 הרשויות החזקות (אשכולות 8-9) היתה ירידה במספר הזכאים. מתוכן ב-8 ירידה של עד 20% ורשות אחת, קריית טבעון, מציגה ירידה חדה של 41%. בהרצליה נרשמה ירידה של 12%; ברמת גן וגבעתיים נרשמה ירידה של 11%; ובכפר סבא וביהוד מונסון נרשמה ירידה של 6%.
לכאורה היה אפשר למצוא עידוד בכך שכמעט כל 18 הרשויות שבהן נרשמה עליה של מעל ל-20% הן רשויות מהפריפריה, פריפריה חברתית או מיעוטים. שמונה מתוכן רשויות ערביות, שתי רשויות חרדיות (בית"ר עלית, ואלעד), שלוש רשויות בפריפריה הצפונית (טירת כרמל, צפת וקריית שמונה) ושלוש רשויות בפריפריה הדרומית (ערד, שדרות וקריית גת). באלעד היתה עליה של 78%; באכסאל של 77%; ובטירת בכרמל - 75%. אלא ש-17 מ- 18 הרשויות האלו עדיין נמצאות מתחת לממוצע הארצי והיחידה שמעל לממוצע היא ערד.
בעיה נוספת היא שגם כמעט כל הרשויות שרשמו ירידה של מעל ל-20% היו מהפריפריה, הפריפריה החברתית או המיעוטים. 25 רשויות נכללות בקטגוריה זו, מתוכן 10 רשויות ערביות, שלוש רשויות חרדיות (בני ברק, מודיעין עילית ורכסים), חמש רשויות בפריפריה הצפונית (בית שאן, חצור הגלילית, כרמיאל, קריית ים ועכו) ושתי רשויות בפריפריה הדרומית (אופקים וירוחם). כל הרשויות בקטגוריה זו נמצאות גם מתחת לממוצע הארצי.
בין התוצאות הבולטות בקטגוריה זו: תל שבע עם ירידה של 50%; באר יעקב עם ירידה של 49%; בית שאן - 44%; קריית ארבע - 41%; חצור הגלילית – 35%, ירוחם 33%; ובני ברק - 28%. שתי רשויות חרדיות, מודיעין עילית ורכסים, צורפו לרשימות הירידות הגדולות, אבל בפועל הן מחוץ לנתונים. אף בוגר בהן לא סיים בחמש השנים הארונות עם בגרות הכוללת מתמטיקה 5 יחידות. עוד נתונים בעלי עניין - בתל אביב עלייה של 7% ובירושלים של 10%.
מנהלת רשת ערי מצוינות סיון לנדמן אמרה שקידום המצוינות במתמטיקה הוא "משימה שלא יכולות להיות בה הפוגות. רשות מקומית אשר תפחית ממאמציה, תאלץ להתמודד עם ירידה בשיעור התלמידים הזכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד במתמטיקה".
יו"ר המכון לשלטון מקומי באוניברסיטת תל אביב השר לשעבר אופיר פז-פינס אמר שהנתונים "צריכים להדאיג את כולנו. לראשונה מזה שבע שנים לא נרשמה עליה בממוצע הארצי והרבה מהרשויות החזקות ועתירות המשאבים נחלשו בהישגיהן. אי נקיטת פעולות תחזיר אותנו למקום שהיינו בו לפני עשור". הוא הזהיר מהתדרדרות למצב שבו בעוד עשור לא נוכל להתהדר עוד בהיותנו אומת הסטרטאפ. "אין כאן נוסחת קסם, להיכן שלא יופנו משאבים גם לא תהיינה תוצאות."