$
Duns דעות
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

הצורך בהסכם חברתי – בראי השלכות הקורונה

הכול מתעסקים עם התקציב והסיבות הפוליטיות המונעות את קידומו ואישורו. אבל, ישנה נקודה מרכזית באי אישור התקציב העלולה לגרום למשבר חברתי כלכלי כבד ביותר

גדיאל בלושטיין 13:5724.11.20

 

הכול מתעסקים עם התקציב והסיבות הפוליטיות המונעות את קידומו ואישורו. אבל, ישנה נקודה מרכזית באי אישור התקציב העלולה לגרום למשבר חברתי כלכלי כבד ביותר: התעסוקה והיכולת להגיע להסכם כבר עתה, בין האוצר, המעסיקים וארגוני העובדים, על מנת להחזיר את הכלכלה לשפיות והאיזון הנדרש.

 

דוגמה פשוטה על מנת להסביר את הנקודה: בתקציב ייקבעו בצורה ברורה היקף השקעות המדינה בתשתיות לשנת 2021 ויכולת המדינה לעמוד בהתחייבויותיה או בתכנון שכבר אושר, וכל הנוגע למחויבויות שהמדינה כבר קיבלה על עצמה ואין ספק כי תדחה את מועד ביצוען.

 

ההשלכה על המשק היא רחבת היקף: לא רק מועסקים ישירים מושפעים, אלא גם אנשים אשר מועסקים בעקיפין - מדובר במאות אלפי עובדים המועסקים במישרין ובעקיפין (וזאת מעבר לעובדים זרים ופלסטינים).

ואם ללכת צעד קדימה, הרי ההשלכה היא על כל המשק, הואיל ואותם אנשים שייפלטו מהעבודה (או, שכבר אינם עובדים), לא ייצרכו את המוצרים והשירותים שהמדינה כל כך התרגלה לגזור מהם קופון (מיסים ישירים ועקיפים), והרי, כלכלת המדינה, בשנים האחרונות, התבססה, במידה רבה, על כלכלת צריכה. כך לדוגמה, המדינה עודדה רכישה מסיבית של מכוניות פרטיות, שכן היא מטילה מיסים גבוהים ביותר על הרכישה עצמה ועל הדלקים, והתקציב הושתת על הכנסות אלו (יותר מ- 30 מיליארד ₪ בשנה, כ- 8% מהתקציב).

 

אדם מובטל, או אדם שמשכורתו קוצצה, או עצמאי שלא קיבל עבודה מלקוחותיו, יצרוך פחות מוצרים ושירותים, ומעגל הנפגעים יילך ויגדל. עסקים, על פי הדוגמה שניתנה, לא ירכשו רכבים לעובדים בליסינג, או יצמצמו את הרכישות. בהתאם, הכנסות המדינה ייפגעו משמעותית.

 

עו"ד גדיאל בלושטיין עו"ד גדיאל בלושטיין צילום: אופיר אייב

 

 

משרד האוצר, התקוע בחוסר יכולתו לקדם תקציב עקב נימוקים פוליטיים, יאחר מאד להגיע לנושא שהוא מרכזי ביותר ביכולת המדינה להתאושש מהמשבר: אמנה חברתית כלכלית עם ארגוני העובדים, אשר קשה ככל שתהיה להשגה, תקבע את עתידם של מאות אלפי מועסקים והצפי העתידי של העסקתם ויכולתם הכלכלית.

 

הסכם מעין זה, יגדיל את השקיפות במשק, את יכולת האנשים לצפות את עתידם ואת יכולתם לתכנן את ההכנסות וההוצאות שלהם, והוא נוגע לכל אחד ואחד מאיתנו.

 

לו הדברים לא היו מתנהלים על בסיס פוליטי, היה שר האוצר מנהל את המשא ומתן עם ארגוני העובדים כבר עתה, שהרי במשרד האוצר פנימה, הדברים ידועים וניתן לבנות תשתית של אמון והסכמות שיהוו את הבסיס הכלכלי לקראת אישור התקציב.

 

אני משוכנע שבארגוני העובדים כבר נערכו על מנת לנהל משא ומתן ובידיהם נתוני העסקה משוערים. ארגוני העובדים גם התנהלו בשנים האחרונות בצורה אחראית, ומן הסתם, במשבר כה חריף, יידעו להיות זהירים ואחראים.

 

מדהים לראות ולקרוא כיצד המדינה משחקת בגורלות של אנשים על מנת לקדם אינטרסים פוליטיים, מקדמת מיתון קשה שניתן להימנע ממנו, ולא מתנהלת כפי שמצופה ממנה להתנהל בעת משבר תעסוקה חסר תקדים, כאשר ההשלכה על חייהם של המועסקים תהא לפחות לעשר השנים הקרובות.

 

מאת עו"ד גדיאל בלושטיין, שותף במשרד עוה"ד AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'