$
בארץ

טייס הקרב לשעבר איתן סטיבה יהיה הישראלי השני שיטוס לחלל

נשיא המדינה רובי ריבלין וקרן רמון בשיתוף משרד המדע והטכנולוגיה הכריזו היום כי סטיבה, טייס קרב בעברו, יטוס לחלל בסוף שנת 2021 למשימה מדעית בתחנת החלל הבינלאומית. סטיבה יעבור בחודשים הקרובים אימונים והכשרות בארה"ב, גרמניה ורוסיה, והשיגור צפוי להיות מפלורידה. הנשיא ריבלין: "זהו יום של שמחה לאומית וגאווה אדירה"

עמיר קורץ 12:0616.11.20

איתן סטיבה הוא האסטרונאוט הישראלי השני שיטוס לחלל בסוף שנת 2021. כך הכריזו היום נשיא המדינה רובי ריבלין וקרן רמון בשיתוף משרד המדע והטכנולוגיה.

 

סטיבה, יזם, משקיע וטייס קרב בעברו, ייקח חלק במה שמגדירים בבית הנשיא כ"משימה לאומית היסטורית", שתצא לדרך בתוך כשנה. באירוע ההכרזה בבית הנשיא משתתפים הבוקר לצד סטיבה, שר המדע והטכנולוגיה יזהר שי, מנכ"ל קרן רמון רן לבנה, יו"ר הוועדה המדעית ענבל קרייס, וטל רמון בנם של רונה ואילן רמון ז״ל, האסטרונאוט הישראלי הראשון שטס לחלל ונהרג בהתרסקות מעבורת החלל קולומביה בשנת 2003.

 

התכנון הוא שסטיבה ימריא לחלל בסוף שנת 2021, במעבורת שתשוגר מפלורידה, ויהיה, כפי מגדירים בקרן רמון ובבית הנשיא, "אחד מחלוצי תעשיית החלל הפרטית בעולם". סטיבה עתיד לשהות בתחנה 200 שעות במהלכן יבצע שורת ניסויים חסרי תקדים בהיקפם בטכנולוגיות ובפיתוחים מדעיים ישראליים של חוקרים וסטארט-אפים שייקח עמו לחלל, וכן צפוי לקיים פעילויות להנגשת עולם החלל לילדי ישראל. בחודשים הקרובים סטיבה צפוי להתחיל את הכשרתו לקראת הנסיעה לחלל, כאשר בשלושת החודשים שלפני הנסיעה הוא אמור לעבור סדרת אימונים מרוכזת בארה"ב, גרמניה ורוסיה.

 

איתן סטיבה איתן סטיבה צילום: NASA

 

קרן רמון תוביל את המשימה הישראלית על כל גזרותיה - המדעית והחינוכית - בשיתוף עם משרד המדע והטכנולוגיה וסוכנות החלל הישראלית שיובילו את שותפות משרדי הממשלה בפרויקט. יחד הן יפעלו לבחור את הניסויים והטכנולוגיות שיגיעו לחלל ולבניית התוכנית החינוכית עבור ילדי ישראל. בראש המשימה יעמוד מנכ"ל קרן רמון, רן לבנה.

 

איתן סטיבה הוא אלוף משנה במיל', והיה טייס קרב בחיל האוויר במשך 43 שנים והשתתף בעשרות מבצעים צבאיים. הוא מייסד ויו"ר קרן Vital Capital Fund ועוסק ב-35 השנים האחרונות בפיתוח יזמות עסקית ומימון פרויקטים במדינות מתפתחות, שנותנים מענה לתשתיות חיוניות לאוכלוסיות מוחלשות. כמו כן, הוא אחד ממייסדיה של קרן רמון ומכהן כחבר בולט ומתנדב ותיק בוועד המנהל של הקרן.

 

את המשימה הבינלאומית יזמה ומובילה חברת Axiom Space. לצד סטיבה, ייקחו חלק במשימה שני אסטרונאוטים פרטיים נוספים. מפקד המשימה מטעם Axiom Space הוא האסטרונאוט האמריקני הוותיק וסגן נשיא Axiom Space, מייקל לופז אלגריה. ללופז-אלגריה יותר מ-40 שנות ניסיון בעולמות התעופה והחלל; לופז טס לחלל ארבע פעמים ופיקד על המשימה ה-14 לתחנת החלל הבינלאומית. התכנון הוא שבהגיעם לחלל, הנוסעים ישהו בתחנת החלל הבינלאומית בכפוף לאישור נאס"א. זו צפויה להיות המשימה הראשונה שתאויש כולה על ידי אסטרונאוטים פרטיים. סטיבה מתכנן להקדיש את זמנו בחלל לעריכת הניסויים ויתרום את זמנו ואת כל עלויות הנסיעה, לרבות שיגור הציוד הנדרש לניסויים ואחסונם.

 

בשבועות הקרובים, קרן רמון בשיתוף משרד המדע והטכנולוגיה עתידות לפרסם קול קורא למדענים, חוקרים ויזמים שיוזמנו לשלוח את הצעותיהם לניסויים במגוון תחומים: תהליכי ניצול אנרגיה מהחלל, תהליכי הפקה ומחזור של חומרים, תהליכי ייצור בחלל, לימוד תהליכים ביולוגיים ורפואיים בתנאי סביבת החלל ועוד.

 

הניסויים המוצעים ייבחרו על ידי ועדה מדעית בלתי תלויה, המורכבת מנציגי מוסדות אקדמיים, מכוני מחקר מובילים בישראל וגופי המרכז והפיתוח הממשלתיים. בראשות הוועדה עומדת ענבל קרייס, בכירה בתעשיית החלל בישראל ומנהלת החדשנות בחטיבת מערכות וחלל בתעשייה האווירית.

 

לדברי הנשיא ריבלין: "זהו יום של שמחה לאומית, וגאווה אדירה. לא בכל יום אנחנו מכריזים על אסטרונאוט ישראלי שיוצא לחלל. בקרוב, תמריא מכדור הארץ מעבורת חלל ובאחד ההגאים שלה יאחוז, שוב, 'אחד משלנו'. טייס ישראלי שעל כתפו רקום דגל כחול-לבן, שיוכיח פעם נוספת, כמו שאנחנו מוכיחים כאן כבר 72 שנה, שאפילו השמיים אינם הגבול".

 

הנשיא ביקש להזכיר במעמד זה את אילן, רונה ואסף רמון ז"ל: "היעדרם היום מהדהד בחלל. היעדר כבד כל כך, מוחשי כל כך, כמעט נוכח. זכיתי להכיר אישית את רונה היקרה, לוויתי אותה במחלתה, וכאבתי איתה את כאבה העצום על אילן שנפל במשימה למען האנושות, ועל אסף שנפל כטייס בחיל האוויר הישראלי. כשרונה הייתה איתנו היא כל הזמן דחפה אותנו קדימה. וגם היום אנחנו נעים קדימה. אתם משתייכים למשפחה שהיא סמל ומופת. משפחה שהיא מקור להשראה ולגאווה ישראלית אמיתית".

 

סטיבה אמר כי "בעוד שנה תהיה לי ההזדמנות להשתתף במסע לתחנת החלל הבינלאומית - מסע מרתק אל המדע, החינוך וחקר רוח האדם. תחנת החלל הבינלאומית היא אחד ממוקדי שיתוף הפעולה הגדולים בעולם, בה אסטרונאוטים ממדינות רבות חיים, עובדים ולומדים יחד – אחווה שכל כך נחוצה לנו, במיוחד בימים מאתגרים אלה של התמודדות עם משבר הקורונה".

x