בתוך שבוע: טראמפ חתם על חוזים ב־33 מיליארד דולר עם מדינות המפרץ
פירוט עסקת הנשק בין ארצות־הברית לאיחוד האמירויות חושף שהיא כוללת גם טילי שיוט משופרים, שנעלמים מעיני מערכות ההגנה האוויריות ומגיעים למרחק רב מאוד; אתמול הודיע הפנטגון גם על עסקת ענק בשווי של 10 מיליארד דולר עם סעודיה, להשבחת מטוסי אף-15 ותיקים שהיא מחזיקה
- ארה"ב אישרה: האמירויות יקבלו 50 מטוסי F-35
- דובאי: הייצוא לישראל יגיע ל-4 מיליארד דולר בשנה
- עתודות הנפט של האמירויות הגיע לכ-100 מיליארד חביות
אחת מגולות הכותרת בעסקה עבור האמירויות היא העובדה שחיל האוויר של האמירויות ירכוש 50 טילי שיוט חמקנים ארוכי טווח, מדגם AGM-154E JSOW.
מדובר בטיל שמייצרת חברת ריית'און, שתוכנן לחמוק מגילוי בידי מערכות הגנה אווירית ומצויד בראש נפץ במשקל של 500 קילוגרמים. מנוע סילון קטן מעניק לו טווח של 560 קילומטרים, ומטוס אף-35 יכול לשאת אותו בתא הפצצות הפנימי שלו, ולטוס בתצורה חמקנית עד שהוא משגר אותו.
טווח הטיסה של האף-35 אמנם לא מאפשר לו לבצע גיחות תקיפה בטווח של 2,000 קילומטרים – כמו המרחק האווירי שבין האמירויות לישראל – עם כמות הדלק שהוא נושא בעצמו, אבל טיל כזה מרחיב משמעותית את יכולת התקיפה של מטוסי האמירויות.
חיל האוויר של האמירויות מצויד במטוסי תדלוק שמאריכים את טווח הטיסה של מטוסי הקרב שלו, ויוצרים איום אפשרי על ישראל במקרה של חילופי שלטון במדינה.
ארה"ב מכרה בעבר לסעודיה ולטורקיה גרסה נטולת מנוע של טיל ה־JSOW, שמגיעה לטווח של 130 ק”מ בלבד. האמירויות, בכל מקרה, ירכשו במסגרת העסקה כעת גם 650 יחידות ממנה.
עסקת החימוש הענקית כוללת גם 5,500 פצצות ו־2,000 מכלולי GPS שהופכים אותן לנשק מדויק. עוד נכללים בעסקה 802 טילי אוויר־אוויר מונחי מכ"ם מסוג אמראם ו־150 טילים נגד מכ"מים של מערכת הגנה אווירית.
אתמול הודיע הפנטגון גם על עסקת ענק בשווי של 10 מיליארד דולרים עם סעודיה, להשבחת מטוסי אף-15 ותיקים שהיא מחזיקה, שתבוצע בארה"ב בידי חברת בואינג, יצרנית המטוס.
כך למעשה בתוך שבוע הודיע ממשל טראמפ על חוזים בסך כ־33 מיליארד דולרים עם מדינות המפרץ, סכום ששווה לסיוע הביטחוני שמעניקה ארה"ב לישראל במשך כמעט עשור, שעומד על 3.8 מיליארד דולרים בשנה.
גורמים במשרד הביטחון אמרו אמש שאין באפשרותם לחשוף את הסיכומים בפנטגון, אבל הסיכום שאליו הגיע שר הביטחון בני גנץ עם האמריקאים יבטיח את היתרון האיכותי של ישראל גם נוכח עסקאות הנשק השונות הצפויות. רשמית נמסר ממשרד הביטחון: "המשרד מנהל עם משרד ההגנה האמריקאי שיח שוטף ומקצועי על בסיס קבוע אודות מגוון רחב של סוגיות ביטחוניות מקצועיות. זה כולל כל העת גם שיח לשימור היתרון האיכותי של ישראל. משהב"ט ימשיך גם בתקופה הקרובה לעבוד מול הפנטגון על כלל הנושאים".