ללכת בלי ולהרגיש עם
הפלטפורמה החדשה של הבורסה לניירות ערך מסייעת לחברות סטארטאפ לגייס כספים ממשקיעים חכמים וגופים מוסדיים מבלי לבצע תשקיף
מוגש מטעם DUN'S 100
ישראל כבר הפכה מזמן למעצמת ההייטק עולמית עם מאות חברות שגייסו מיליארדי דולרים ממשקיעים, אך מי שנותרה מאחור היא הבורסה לניירות ערך בתל אביב. על פניו היה ניתן לחשוב שהבורסה כאומת הסטארט-אפ תכלול חברות טכנולוגיה ומשקיעים שיודעים לנתח אותן, אולם זה לא בהכרח המצב. כדי לענות על החולשה הזו פיתחו לאחרונה בבורסה לניירות ערך בתל אביב פלטפורמה חדשה המעניקה לחברות טכנולוגיה ונדל”ן את האפשרות לגייס כספים מגופים מוסדיים ומשקיעים חכמים, מבלי הרגולצייה שמלווה הליך הנפקה. סקטור ההייטק קורץ במיוחד לבורסה, זאת לאור הצלחות החברות בגיוסים בשנים האחרונות ולא פחות הנפקות מוצלחות מעבר לים.
מדו"ח של ZAG - IVC עולה שהיקף ההשקעות בחברות הייטק בסבבים מאוחרים זינק בשלושת הרבעונים הראשונים של 2020. ההשקעות בסבבים אלו הסתכמו ב-3.2 מיליארד דולר, עליה של 34% בהשוואה לסכום שגוייס בסבבים אלו בכל שנת 2019.
TASE UP, היא פלטפורמה שבמסגרתה משקיעים מוסדיים ומשקיעים כשירים יכולים להשקיע בחברות הייטק פרטיות, חברות ביוטק, קרנות המשקיעות במיזמי נדל”ן בחו”ל וקרנות אשראי. הפלטפורמה נפרדת מפלטפורמת המסחר לחברות הציבוריות בבורסה בתל אביב והחברות הרשומות בה נשארות פרטיות, בכך מאפשרת לחברות לגייס השקעות מבלי שיצטרכו להיות מוגדרות כציבוריות, ובהתאם לכך אינן מבצעותIPO , אינן מחויבות בדיווחים על פי חוק ניירות ערך ואינן כפופות לחובת פרסום תשקיף בעת רישום ניירות הערך למסחר, כפי שחייבות בדרך כלל חברות שרוצות לגייס הון בבורסה. בנוסף, השימוש בפלטפורמה מיטיב עם בעלי השליטה, בכך שמאפשר לבעלי המניות בחברה, כמו המייסדים והעובדים שמחזיקים באופציות, לממש חלק מהאחזקות שלהם בחברה.
ניר ייני | צילום: איל טואג |
יתרון נוסף לפלטפורמה הזו היא הסיוע שמעניק רואה החשבון לחברות הצעירות חסרות הניסיון. רואי חשבון מנוסים יודעים לתת שירותי ליווי לגיוס כספים ממשקיעים "כשרים" וגופים מוסדיים. בנוסף לכך רואה חשבון מאשרר את השקעת החברה במו"פ (סכום נדרש של מעל 1 מיליון שקל בשלוש שנים) במקום רשות החדשנות שהיא הגוף המוסמך מטעם הרגולטור בתשקיפי הנפקה.
לסיכום – חברות צעירות המבקשות לגייס הון לא בהכרח צריכות לחפש את המשקיעים מעבר לים. מעתה באמצעות הפלטפורמה החדשה של הבורסה בתל אביב, יש להן גישה ישירה למוסדיים ומשקיעים כשירים להשקיע במניות (או אגרות חוב וכתבי אופציות) מבלי הצורך בהכנת תשקיף הנפקה ולהיות כפוף לחוק ניירות ערך.
ללא ספק מדובר בממשק זמין המאפשר לחברות גיוס כספים זול ונוח וכמובן נותן את האפשרות להמשיך להמריץ את הכלכלה הישראלית בייחוד בתקופה זאת.
מאת ניר ייני, שותף, אחראי על פעילות בינ"ל, פירמת רואי החשבון פאהן קנה