ועדת הפנים מציגה: כך ניתן לדחוק החוצה את החברות לגביית ארנונה
על פי הסיכום בין הוועדה למשרד הפנים והשלטון המקומי, ברשויות המקומיות יוקמו שלושה מסלולים חלופיים לגביית חובות מהתושבים, לצד חברות הגבייה; לאחר תקופה מוגדרת, ניתן יהיה לבחון את תוצאות הגבייה ואף לבטל את האישור המאפשר לרשויות לעבוד עם אותן חברות שנויות במחלוקת
ועדת הפנים של הכנסת בראשות מיקי חיימוביץ' סיכמה היום (ד') עם משרד הפנים והשלטון המקומי, על הקמת מסלולים שיהוו תחרות לחברות גביית הארנונה במטרה לייתר אותן בהמשך.
- רק 13 רשויות ביקשו לבטל את התייקרות הארנונה הקבועה
- העלאת הארנונה: הטייס האוטומטי צריך לנחות
- ראשי הרשויות המקומיות לראש הממשלה: "דורשים שיפוי מלא על ההנחות בארנונה"
על פי הסיכום ברשויות המקומיות יקומו 3 מסלולים חלופיים לגבות חובות מצד התושבים, לצד חברות הגבייה, כאשר לאחר תקופה מוגדרת, ניתן יהיה לבחון את תוצאות הגבייה ואף לבטל את האישור המאפשר לרשויות לעבוד עם אותן חברות שנויות במחלוקת.
הסדרת פעילות חברות הגבייה הגיעה בעקבות פסק דין של בג"ץ שקבע כי פעילות החברות אינה חוקית, ואף בעייתית שכן יש להן תמריץ להגדיל את השומות ולנקוט בצעדים אגרסיביים מידיי שכן שכר הטרחה שלהם קשור בקשר ישיר לגבייה שלהם.
לפי הסיכום בוועדה 3 המסלולים בהם יוכלו להשתמש הרשויות הם: גבייה פנימית של מחלקת הגבייה בעירייה (כפי שהן יכולות כבר היום). המסלול השני הוא באמצעות חברה נפרדת בבעלות השלטון המקומי, או בבעלות מספר רשויות מקומיות שתנהל את הגבייה. והמסלול השלישי הוא גבייה באמצעות רשות האכיפה והגבייה.
לפי הסיכום בשלב הראשון שלב ההקמה בו יקומו החברות הייעודיות בבעלות השלטון המקומי ורשות האכיפה תכשיר את עובדיה לגביית ארנונה, תמשיך עבודת חברות הגבייה. גם בשלב השני, תקופת הפיילוט, תמשיך פעילות חברות הגבייה, לצד יתר המסלולים ובסופה ייבחנו התוצאות של מסלולי הגבייה השונים ואת הנכונות של הרשויות לפעול בכל אחד מהמסלולים. אז אמורה להפסק פעילות חברות הגבייה, אלא אם משרד הפנים יבקש להאריך את פעילותן, באישור ועדת הפנים.
בשלב זה משרד הפנים היה התומך הנלהב ביותר להסדרת הפעילות הבעייתית של חברות הגבייה, למרות האזהרות שהגיעו מכיוון בג"ץ. בהצעת החוק המקורית, שבינתיים עוברת שינויים רבים, קיבע למעשה משרד הפנים את כל הבעיות הקיימות היום, כמותרות על פי החוק.
בשלב זה טרם הגיעו הצדדים לסיכום בנוגע לשאלות המורכבות על התמריצים הבעייתיים של חברות הגבייה בתקופות ההקמה והפיילוט. כך שכל שאלת התמריץ הבעייתי של חברות הגבייה והקשר בין שכר הטרחה לגבייה האגרסיבית שלהם עוד נותר עם סימן שאלה.
"השאיפה שלנו היא להגדיל את התחרות"
בפתח הדיון היום אמרה חיימוביץ' כי "הנושא נוגע לרבים, גם לרשויות המקומיות וגם לאזרחים המוחלשים ביותר, ומעורר הרבה אמוציות. השאיפה שלנו היא להגדיל את התחרות, לפתוח את השוק, לטובת האזרחים. לדעתנו אפשר לעשות שינויים בצורה מושכלת, שכולם יצאו נשכרים".
מנכ"ל משרד הפנים, מרדכי כהן אמר בדיון כי "מאז שהחלו לגבות באמצעות חברות גביה, הגביה היא יותר מפי שתיים. יש טענה שחלק מפעולות הגביה צריכות ריסון. כניסה לחצרים זה ברוטלי מדי, וטוב שהציבו לפנינו מראה, אנו לא אטומים. כולנו רוצים לראות חברות גביה מרוסנות, אבל בלי לשפוך את התינוק עם המים. לא לחזור לפשיטת רגל של הרשויות ולהשקיע שוב מיליארדי שקלים בתוכניות הבראה. עד 2014, עשור לקח לנו לעצור את הדימום. היו גירעונות של מיליארדים ופגיעה בשירות לתושב. הרשויות שלא הצליחו לגבות חובות גם נקנסו במניעת מענקי איזון. יש יתרונות וחסרונות להצעה. אבל לא יעלה על הדעת למנוע את האפשרות של חברות גביה באבחת חרב".