ועדת הכנסת אישרה את הקפאת שכר הח"כים ב-2021
שכר חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק ומתעדכן אחת לשנה במשכורת ינואר; בתחילת 2021 אמור היה שכרם לזנק בשל גל הפיטורים והחל"ת במשק. עם זאת, לפי שעה מעכבת כחול לבן את קידומה של הצעת החוק לקיצוץ של 10% בשכרם של הח"כים ונושאי המשרות הבכירות
ועדת הכנסת אישרה הבוקר (ב') פה אחד את הצעת החוק שיזם יו"ר הוועדה ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן), לפיה שכרם של חברי הכנסת יוקפא בשנת 2021. מטרת הצעת החוק היא למנוע את עדכון שכרם של חברי הכנסת בסכום של כ-5,000 שקל ברוטו בחודש.
הכנסת תחסוך כתוצאה מהקפאת שכרם של הח"כים המכהנים כ-6 מיליון שקל, כאשר סכום זה לא כולל את החיסכון הצפוי עקב הקפאת העדכון בגמלתם של חברי הכנסת לשעבר.
- אבסורד: מכת האבטלה מקפיצה את שכר הנבחרים
- המשבר הכלכלי עמוק, אבל יש 281 מיליון שקל לשותפים הפוליטיים
- אמסלם: נתניהו משתכר כמו מלצר - כ-35 שקלים לשעה
חשב הכנסת חיים אבידור, אמר כי משמעותה של הצעת החוק היא שאם השכר הממוצע במשק יעלה בשנת 2021 , אזי הח"כים יקבלו בינואר 2022 רק את עדכון השכר בגין שנת 2021 ולא יקבלו בחזרה את העדכון המוקפא בגין שנת 2020. לעומת זאת, אם בשנת 2022 השכר הממוצע במשק ירד אל מתחת לרמתו בשנת 2020, אזי שכרם של הח"כים לא יפחת.
שכרם של חברי הכנסת צמוד לשכר הממוצע במשק ומתעדכן אחת לשנה במשכורת ינואר, בהתאם לעלייתו של השכר הממוצע במשק בשנה שחלפה. בינואר 2021 צפוי זינוק המוערך ב-11% של השכר הממוצע במשק לעומת 2020, עקב פיטוריהם והוצאתם לחל"ת של 700 אלף איש, רובם עובדים בעלי שכר נמוך.
יצוין כי החלטתה של ועדת הכנסת לגבי שכרם של חברי הכנסת אינה משפיעה על שכרם של יתר נושאי המשרה: הנשיא, רה"מ, שרים, סגניהם, שופטים, רבנים, קאדים ועוד. ועדת הכספים בראשותו של ח"כ משה גפני היא שמופקדת על שכרם של יתר בעלי המשרה והיא תידרש לעניין קיצוץ שכרם והקפאתו. לפי שעה, אין בכנסת רוב בעד קיצוץ שכר של 10% בשכרם של כל הבכירים.
גינזבורג סיכם עם גפני שלאחר שהצעת החוק להקפאת שכרם של הח"כים תתקבל בקריאה הראשונה, תכונס ועדת הכספים על מנת לקבל החלטה להקפיא את שכרם של יתר נושאי המשרה.
עם זאת, לפי שעה מעכבת כחול לבן את קידומה של הצעת החוק להקפאת שכר הח"כים, רה"מ, השרים, סגניהם, וכן הנשיא והשופטים, וכן את הצעת החוק לקיצוץ של 10% עד לסוף שנת 2021 בשכרם של נושאי משרות אלה. בכחול לבן מנמקים את ההתנגדות בכך שרה"מ בנימין נתניהו והליכוד מעכבים שורת רפורמות במשרדים שבראשם עומדים נציגים מכחול לבן ובהם שר התקשורת יועז הנדל המנסה לקדם את פריסת הסיבים.
יצויין כי בימים רגילים ועדת הכנסת יכולה להחליט ללא חקיקה על הפחתה בשכרם של חברי הכנסת או על הקפאת שכרם, אבל לשם כך עליה להיוועץ בוועדה הציבורית לשכר חברי הכנסת - וועדה כזו טרם הוקמה.
ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד-תל"ם) אמר בדיון כי יש לחוקק הצעת חוק שהוגשה על ידי הח"כים יאיר לפיד ועידן רול, שתמנע מחברי הכנסת להשפיע על שכרם, לנוכח העובדה שכיום חברי הכנסת הם הסמכות האחרונה לקביעת החלטות על שכרם והם יכולים להפוך את המלצותיה של הועדה הציבורית. הצעות חוק בעניין שהוגשו בקדנציה הנוכחית ובקדנציות קודמות נפלו בשל התנגדות חברי הכנסת.