$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

הביאה את הסעיף: כיצד השפיעה הקורונה על הסכמי גירושין?

הקורונה צפויה להביא לעלייה מסוימת בשיעורי הגירושין בארץ ואף בעולם. אולם גם אם מחליטים ללכת לרבנות, מוטב יהיה לקחת בחשבון את ההשפעות של הקורונה גם לאחר הגירושין

יוסי הרשקוביץ 14:4708.11.20

 מוגש מטעם DUN'S 100

 

זוגיות ונישואין הם משימה מורכבת גם בימים כתיקונם. בתור עורך דין לענייני גירושין, אני יודע זאת ממקור ראשון. אולם המסע הלא פשוט הזה שנקרא ״נישואין״, הפך מורכב הרבה יותר עם וירוס קורונה. בעקבות הווירוס, זוגות נאלצו לפתע ״להכיר״ האחד את השני, כאשר נכפתה עליהם שהות ארוכה במיוחד, עם פחות הפסקות והפוגות, ובתקופות בהן הוטל סגר מלא, היו תאים משפחתיים שבהם המתחים עלו לגבהים חדשים.

 

עם זאת, רובנו לא מספיק מודעים לכך שהקורונה לא רק מביאה לעלייה בגירושין, אלא אף יצרה באופן ישיר סכסוכים כספיים בין זוגות שכבר התגרשו. דוגמה לכך היא למשל לקוח שלי, שהיה טייס שהתגרש מאשתו ממש לפני הקורונה. בהסכם הגירושין שלו נקבע תשלום מזונות מסוים, והוא בהחלט יכול היה לעמוד בו, אלמלא העולם היה משתנה ללא היכר באופן בלתי צפוי לחלוטין. כתוצאה מן הקורונה, הטיסות הופסקו והוא איבד את עבודתו כמעט בין לילה. היות ולא עמד בתשלומי המזונות, זוגתו לשעבר פתחה נגדו תיק הוצל"פ מזונות. אין לי ספק, שאלמלא הקורונה, הוא ועוד רבים אחרים לא היו מגיעים למצב הזה.

 

הסכמי גירושין הצופים פני עתיד

 

הסכם גירושין קשה יותר לשינוי מאשר פסק דין הניתן על ידי בית הדין או בית משפט לענייני משפחה. זאת משום שהנחת המוצא היא שההסכם נעשה כאשר שני הצדדים יודעים בדיוק על מה הם חותמים, ובית המשפט אף מוודא עם הצדדים שהם הבינו את משמעויות ההסכם לאשורן. משום כך, כאשר אני עורך הסכם גירושין עבור לקוחותי, אני מוודא שההסכם יורד לפרטי הפרטים שיכולים ליצור חיכוכים גם שנים קדימה. אם למשל מדובר בבני זוג שהחליטו להתגרש ויש להם ילד פעוט בן שנתיים, עדיין אבקש שההסכם יקבע מי יישא באיזו עלות במימון בר המצווה, שתהיה עשר שנים בעתיד בעזרת השם. קביעת החלוקה והגבולות של ההוצאות החריגות לתשלומי המזונות אם ישנם כאלו, חשובה מאד לצורך מניעה של תביעה להוצאות שיכולות להתעורר לאחר מכן, מה שיגרום בזבוז של כסף וזמן לשני הצדדים.

 

עם זאת, תקופת הקורונה מביאה אתגרים בשפע, והסדרי גירושין ומזונות רבים לא צפו את המצב הזה. בעלי עסקים בתחום הביגוד או המזון למשל, שפתאום נכפה עליהם סגר הרמטי, למעשה אינם יכולים לייצר לעצמם הכנסות. גם עובדי הייטק רבים, שהשתכרו יפה מאד, פתאום איבדו את עבודתם, או ירדו בהיקף המשרה שלהם. משום כך, לא פעם אין להם אפשרות לממן את תשלום המזונות שבגובה התשלום שנקבע להם. בסופו של דבר, הם נקלעו לסיטואציה בלתי אפשרית, ולא באשמתם, אולם ההסכם לא מכיר בכך והם בבעיה.

 

משום כך, כאשר אני עורך הסכמי גירושין בימים אלו, אני סבור שחשוב מאד לקחת בחשבון לא רק את הוצאות החינוך וההוצאות החריגות ״הקלאסיות״, אלא גם את מערבולת אי הוודאות שנוצרה עקב הקורונה: השינויים במצב הכלכלי יכולים לשבש חלק מן ההתחייבויות הקבועות בהסכם, ולכן צריך להכניס ״סעיף קורונה״ בהתאם. למשל: אם בן הזוג מוצא לחל״ת פתאום. האם הוא חייב במזונות? אולי צריך לבצע הפחתה מסוימת בהתאם לירידה בהכנסה. ומה אם בן הזוג המשמורן פתאום מוצא לחל״ת בלתי צפוי? יתכן וגם אז יש מקום להורות על שינוי מזונות בהתאם, שהרי מזונות משולמים בהתאם לצורך, ופתאום קם צורך שלא היה קם אלמלא הקורונה.

 

עו"ד יוסי הרשקוביץ עו"ד יוסי הרשקוביץ צילום: יח"צ

 

הוספה של ״סעיף קורונה״ להסכמי גירושין, מונעת תלות של בני הזוג מבתי הדין או בתי המשפט: אלמלא הסעיף המנוסח בהסכמה של שני הצדדים, יהיו בני הזוג עשויים להיות תלויים בהגשת תביעה, ולאחר מכן קבלת פסק דין, מה שלא רק ייקח זמן אלא גם שלא ניתן לצפות מה יוחלט בתביעה שכזו. אני מזהה שנכון לעכשיו, בתי הדין ובתי המשפט טרם הפנימו את חומרת המצב, ואינם נכונים להכיר בכך שהקורונה אינה בדיוק מצב זמני: עבור אנשים מסוימים, אין בכלל אופק תעסוקתי של חזרה לשגרה בעקבות הקורונה, שהרי יש סיכוי שענפים מסוימים ייפגעו בצורה אנושה, ואולי אף יעלמו לחלוטין. במקרה של אותם אנשים, חייבים לוודא שחובת התשלומים שלהם תאפשר להם להמשיך את חייהם בכבוד גם בזמנים קשים במיוחד.