דיווח שוטף
מבוי סתום לקראת הקבינט: בתי הכנסת עשויים להיפתח, המסחר בסימן שאלה
קבינט הקורונה יתכנס מחר (חמישי) בשעה 08:00 לדיון על הקלות נוספות שיחולו בשבוע הבא - אך פיצוץ הישיבה בין נציגי משרדי האוצר והבריאות מעמיד שוב את הפעימה השנייה של ההקלות בסימן שאלה; צפו בגרף: התפשטות הקורונה בערי ישראל - ממרץ ועד אוקטובר, יום אחרי יום
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
התפשטות הקורונה בערי ישראל - ממרץ ועד אוקטובר
23:15 - משרד הבריאות: 518 אובחנו מחצות
משרד הבריאות מעדכן הערב כי 518 נבדקים אובחנו כמאומתים לקורונה מאז חצות, מתוך 26,755 בדיקות שנערכו היום. מספר החולים קשה עומד על 474, מתוכם 201 מונשמים. עד כה נפטרו מהנגיף 2,494 חולים, לאחר שארבעה חולים נפטרו מחצות.
20:45 - מבוי סתום לקראת הקבינט: בתי הכנסת עשויים להיפתח, המסחר בסימן שאלה
קבינט הקורונה יתכנס מחר (חמישי) בשעה 08:00 לדיון על הקלות נוספות שיחולו בשבוע הבא - אך פיצוץ הישיבה בין נציגי משרדי האוצר והבריאות מעמיד שוב את הפעימה השנייה של ההקלות בסימן שאלה.
בפגישה, שבה השתתפו שר האוצר ישראל כץ, שר הבריאות יולי אדלשטיין, נציגי המטה לביטחון לאומי (מל"ל), ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי-פרייס ופרויקטור הקורונה היוצא פרופ' רוני גמזו, התגלעה מחלוקת בין הצדדים בעיקר סביב שאלת ההפעלה החלקית של המסחר וחנויות הרחוב.
בעוד שבמשרד הבריאות מתעקשים להיצמד למתווה המקורי של אלרעי-פרייס, שבמסגרתו חזרת המסחר תהיה חלק מהפעימה השלישית ולא מהפעימה השנייה – במשרד האוצר דורשים למעשה להקדים את חידוש המסחר בשלב אחד, ולהתירו כבר מיום ראשון הקרוב.
בסביבתו של השר אדלשטיין כבר הבהירו בימים האחרונים כי הוא לא מתכוון לסגת משלושת השלבים הראשונים של התוכנית המקורית של ראש שירותי בריאות הציבור ולהוציאם לפועל בהתאם לתכנון. הוא אף עשוי להצביע נגד מתווה האוצר. גם בסביבתו של השר כץ הבהירו הערב כי אין בכוונתם לשנות את דרישתם לפתיחת חנויות הרחוב החל מיום ראשון הקרוב.
גמזו כבר לא מתנגד לבתי הכנסת
כמו כן, גמזו, שעם כניסתו לתפקיד הפרויקטור בסוף חודש יולי היה אחד הקולות הבולטים בעד צמצום התפילות בבתי הכנסת, מסיים את תפקידו כשהוא מקדם עמדה שונה לחלוטין. בסביבתו של הפרויקטור היוצא אמרו הערב כי הוא לא צפוי להתנגד לפתיחת בתי הכנסת ביום ראשון הקרוב במתווה של עד עשרה מתפללים בחלל סגור ועד ל-20 מתפללים מחוץ לבית הכנסת.
בשלב זה כבר ברור כי תוכניתה המקורית של אלרעי-פרייס, שכללה תשעה שלבי יציאה, למעשה קרסה ובפועל היא תכלול חמישה עד שישה שלבי יציאה.
לפי המתווה המקורי של אלרעי-פרייס, חידוש התפילות אמור להתרחש רק בפעימה השנייה - אך הסרת ההתנגדות של גמזו להקדמת התפילות בשלב אחד עשויה לסלול מחר את הדרך בישיבת הקבינט לפתיחת בתי הכנסת כבר ביום ראשון.
(אדיר ינקו)
19:00 - מספר המתים מקורונה - 2,484
משרד הבריאות מעדכן בשעה זו כי אתמול אובחנו 856 מאומתים חדשים, מתוך 41,301 תוצאות בדיקות שהתקבלו אתמול. היום, נכון לשעה זו 471 חולים מוגדרים במצב קשה, 199 מתוכם מונשמים. מספר הנפטרים מפרוץ המגפה עומד על 2,484.
18:10 - הסתיימה ללא הסכמות פגישת נציגי האוצר ומשרד הבריאות על חידוש המסחר
הסתיימה ללא הסכמות פגישה בין נציגי משרד האוצר לנציגי משרד הבריאות בעניין חידוש המסחר. באוצר דורשים שהחנויות יורשו לשוב לפעול כבר בשלב ההקלות הבא שיחול ביום ראשון, ואילו נציגי משרד הבריאות מתנגדים לכך ומעוניינים לחדש את המסחר רק בשלב הבא כעבור שבועיים לפחות. בפגישה השתתפו שר האוצר ישראל כץ, שר הבריאות יולי אדלשטיין, הממונה על המאבק בקורונה פרופ' רוני גמזו וראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס.
(אדיר ינקו)
16:50 - רופאיו של הרב קניבסקי: הוא החלים מקורונה
רופאיו של המנהיג הליטאי הרב חיים קניבסקי, ד"ר יחזקאל סידי וד"ר אורי רוגובסקי, קבעו כי הוא החלים מקורונה. זאת לאחר שחלפו תסמיני המחלה שמהם סבל הרב בן ה-92. בעקבות זאת קבעה קופת החולים שלו כי הוא איננו מחויב עוד בבידוד.
(קובי נחשוני)
נדבקים לפי יישובים
15:20 - גמזו: "רוצים לקצר בידוד ל-10 ימים, אך זה דורש עוד בדיקות"
צפו בוידאו
מנהל "מגן ישראל", פרופ' רוני גמזו, מעביר היום (רביעי) תדרוך בנושא מצב התחלואה בנגיף הקורונה. "הסיטואציה מורכבת מאוד", אמר הפרויקטור היוצא בפתח דבריו אך הדגיש כי הוא מוכן לתת אור ירוק לממשלה לסבב ההקלות הבאות בעקבות ממוצע הנדבקים לאחרונה.
עם זאת, הפרויקטור ציין כי חלה ירידה משמעותית בנבדקים בחברה הערבית. "שמנו לב שיש ירידה מהותית בבדיקות. ירידה דרסטית שהביאה לעלייה בשיעור הבדיקות החיוביות", ציין גמזו. "זה אומר שמי שמגיע בסוף להיבדק אלה רק המאומתים באמת, הסימפטומטיים. חלאס, לכו להיבדק".
גמזו ציין כי הוא מעוניין לקצר את תקופת הבידוד ל-10 ימים.
"אנא, בואו נגן על הבית", הוסיף גמזו. "החל מיום שבת הקרוב כולנו מתמקדים בחברה הערבית ועושים הכל כדי לעזור להם. נדאג להוסיף משאבים לרשויות המקומיות הערביות ונעזור להם לעבור את השבוע הזה, שהוא קריטי. חייבים לעצור את ההתפרצות שם. יש ערים מסוימות בחברה הערבית שהן כתומות ואנחנו עדיין שוקלים מה לעשות איתן. יכול להיות שנבקש הגבלות מסוימות, אני כרגע בהליך בדיקה לגבי מה שנעשה במערכת החינוך בערים הללו".
גמזו הדגיש כי בעיית הבדיקות לא מוגבלת רק לחברה הערבית. "800 מאומתים ביום במדינת ישראל זו לא הכמות האמיתית", אמר. "הכמות האמיתית היא כמה אלפים. יש תחלואה חבויה במדינת ישראל. זה דומה למה שהיה כאן לפני כחודש וחצי. אנחנו עושים סקר בקרב גננות ובחורי ישיבה ויש לנו קרוב לאחוז מאומתים.
"יש את מפקדת אלון של צה"ל שעושה חקירות אפידמיולוגיות. מגלים בכל חקירה ארבעה ויותר מגעים, ומגלים כ-8%-6% אחוזים של מאומתים מתוך המגעים. גם האנשים שמקבלים הודעה מאיכוני השב"כ מתבקשים להיבדק. זה עוזר לנו לדעת אם אתם חיוביים. חייבים לעשות חקירה ולקטוע את המגעים".
דבריו של גמזו מגיעים ברקע המאבק על מתווה חזרת הכיתות הנמוכות ללימודים ביום ראשון הקרוב, במסגרת שלב ההקלות השני של היציאה ההדרגתית מהסגר. "אי אפשר לנהל את המשבר רק על ידי גורמי המקצוע ומנכ"ל משרד הבריאות. כולם צריכים להתחיל לעבוד בדרך אחת. הפרויקטור הוא אדם שזה כל תפקידו - לכוון". גמזו התייחס לחפיפה של פרופ' נחמן אש, שמחליף אותו בתפקיד, ואמר כי "אעשה הכל כדי להעביר את כל המשימות ואת כל התהליכים והאחריות לפרופסור אש".
"יש את מפקדת אלון של צה"ל שעושה חקירות אפידמיולוגיות. מגלים בכל חקירה ארבעה ויותר מגעים, ומגלים כ-8%-6% אחוזים של מאומתים מתוך המגעים. גם האנשים שמקבלים הודעה מאיכוני השב"כ מתבקשים להיבדק. זה עוזר לנו לדעת אם אתם חיוביים. חייבים לעשות חקירה ולקטוע את המגעים".
מוקדם יותר תקפה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד את המתווה שגיבשו הרשויות המקומיות לפתיחת כיתות א'-ד' למשך חמישה ימים בשבוע, לאחר שהממשלה הודיעה שאין ביכולתה לממן את הלימודים בכיתות א'-ב' במשך שבוע מלא בקפסולות.
"עם כל הכבוד לרשויות המקומיות, המעסיק שלנו הוא המדינה ואנחנו מקבלים הוראות ממשרד החינוך בלבד", בן דויד אמרה. זאת במקביל לדיון שנערך בוועדת החינוך של הכנסת - שהחליטה שלא לאשר את מתווה משרדי הבריאות והחינוך המגביל 15 תלמידים בקפסולה ושמירה על מרחק של 100 מטרים בלמידה במרחבים פתוחים.
הוועדה קראה לקבינט הקורונה להעלות את מספר התלמידים בקפסולה בלמידה במרחבים ל-20, ולצמצם את הריחוק בין קבוצה לקבוצה ל-50 מטרים. בהמשך לחוסר ההסכמות במתווה החזרת הכיתות הנמוכות ללימודים, ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא דברים בטקס חתימה על הסכם הרחבת שיתופי פעולה מדעיים עם ארה"ב ביהודה ושומרון ורמת הגולן. נתניהו אמר כי "אני דן עם שר החינוך והשלטון המקומי על שיפור מתווה הלימודים, אפשרויות שונות נבדקות".
14:00 - בספטמבר - 18.6% יותר נפטרים בהשוואה לספטמבר 2019
4,036 ישראלים נפטרו בחודש שעבר, מדובר בעלייה של כ-18.6% לעומת מספר הנפטרים ב-2019, למרות שהגידול הטבעי עמד על כ-2%. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בחודש ספטמבר נפטרו בישראל 642 חולי קורונה, כלומר 15.9% מסך כל הנפטרים בארץ בחודש שעבר היו חולי קורונה. מדובר בכמעט אחד מכל שישה נפטרים בארץ.
לשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת באתר האינטרנט שלה את נתוני הפטירות של תושבי ישראל לפי חודש ושנה. בלמ"ס לא מפרטים מהי סיבת המוות, אך ניתן להסיק כמעט בוודאות כי מקורה של התמותה העודפת בחודשים האחרונים היא במגפת הקורונה – שגבתה עד כה את חייהם של 2,483 ישראלים.
(ירון דרוקמן, ynet)
13:30 - רה"מ: "אני עובד יום ולילה על רכישת חיסון לקורונה לאזרחי ישראל"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי יש תחרות בעולם להשגת חיסון לנגיף הקורונה וציין כי "אני עובד יום ולילה על רכישת חיסון לאזרחי ישראל". לדבריו, ישראל פועלת בשלושה אפיקים - האחד, ייצור עצמי דרך המכון הביולוגי, השני דרך משרד הבריאות מול חברות מובילות בעולם, ובאפיק השלישי פועל נתניהו באופן אישי מול מנהיגי העולם.
(מורן אזולאי, ynet)
13:10 - רה"מ ידון עם שר החינוך והשלטון המקומי על שיפור מתווה החזרה ללימודים
ראש הממשלה בנימין נתניהו ידון עם שר החינוך יואב גלנט ועם אנשי השלטון המקומי על שיפור מתווה החזרה ללימודים. לדברי נתניהו, נבדקות אפשרויות שונות. מוקדם יותר דחתה ועדת החינוך את מתווה הקבינט לאפשר הוראה בשטח פתוח בקבוצות של 15 תלמידים בטענה כי לפי תקנות משרד הבריאות מותר להתקהל עד 20 בני אדם באוויר הפתוח.
(מורן אזולאי, ynet)
8:30 - 844 אובחנו אתמול עם קורונה, מספר החולים הקשים ממשיך לרדת
844 ישראלים אובחנו אתמול (שלישי) כחיוביים לנגיף הקורונה. שיעור הבדיקות החיוביות עמד על 2.2%. בסך הכול בוצעו כ-39 אלף בדיקות קורונה.
בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 812 חולים, 453 מהם במצב קשה. מדובר בירידה נוספת במספר החולים הקשים. מספר המונשמים עומד על 196. מאז פרוץ המגפה נפטרו בישראל 2,483 חולים, 895 מהם בחודש אוקטובר.
בישראל 12,768 חולים פעילים. 1,880 מהם מתגוררים בירושלים, 645 בבני ברק, 582 בתל אביב יפו, 372 באשדוד, 284 בנתניה, 266 במודיעין עילית, 246 בפתח תקווה, 237 בחיפה, 233 בבאר שבע, 224 בבת ים, 209 בבית שמש, 201 בראשון לציון, 188 באשקלון, 177 בנצרת, 164 בחדרה, 155 בביתר עילית, 130 ברחובות, 125 בעכו, 117 בשפרעם, 110 ברמת גן ו-108 בלוד.
במג'דל שמס שבצפון רמת הגולן, שעליה הוטלו הגבלות השבוע, יש 80 חולים פעילים – 58 מהם אובחנו בשבעת הימים האחרונים. שיעור הבדיקות ביישוב באותם ימים עומד על 12.4% - גבוה בהרבה מהממוצע הארצי.
מבחינת מספר החולים החדשים באירופה בשבעת הימים האחרונים ביחס לאוכלוסייה - צ'כיה נמצאת במקום הראשון ואחריה בלגיה, לוקסמבורג, סלובניה, שווייץ, צרפת, הולנד, קרואטיה, ספרד, סלובקיה, הממוצע במדינות האיחוד האירופי, בריטניה, פולין, בוסניה והרצגובינה, איטליה, פורטוגל, מונטנגרו, מקדוניה, הונגריה, רומניה, מלטה, אירלנד, בולגריה, ליטא, איסלנד, מולדובה, קפריסין, דנמרק, אוקראינה, גרמניה, רוסיה ושבדיה.
לאחר מכן נמצאת ישראל ברשימה. המדינות שמספר החולים החדשים בשבעת הימים האחרונים ביחס לאוכלוסייה נמוך מישראל ביבשת אירופה הן: לטביה, בלארוס, יוון, סרביה, נורבגיה, אסטוניה, פינלנד וטורקיה.
לממשלה אין כסף, ולא בכל הרשויות יחזרו לשבוע מלא
אחרי שהממשלה הודיעה שאין ביכולתה לממן את הלימודים בכיתות א'-ב' במשך שבוע מלא בקפסולות - ובעקבות הביקורת הקשה מצד ההורים על חידוש מערכת החינוך במתכונת של חצאי שבוע - רשויות מקומיות גיבשו מתווה משלהן. למעשה, 33 מתוך 54 מועצות אזוריות הודיעו כי יחדשו את הלימודים בכיתות א'-ד' למשך חמישה ימים בשבוע.
אותו מתווה ממחיש את ההבדלים והפערים בין הערים השונות. כך למשל, בעוד שרשויות מבוססות כמו גבעתיים, רעננה וסביון הודיעו על חידוש הלימודים בימי ראשון עד חמישי, ובערים אחרות אפשרו לעצמם להחזיר גם את תלמידי התיכונים בקפסולות, בכמה מהערים הודיעו העיריות שטרם גובש מתווה מסודר, ובחלקן לא יהיה ניתן לקיים את מערכת החינוך כל השבוע. אלו הן בין היתר אשדוד, אשקלון בית שמש וקריית מלאכי.
בהסתדרות המורים מתנגדים למתווה של הרשויות ומאיימים לטרפד אותו.
(ירון דרוקמן, ynet)