"מבחנה לכל כיתה": הפתרון שיחזיר את התלמידים לבתי הספר?
השיטה שפיתחו משרדי הביטחון והבריאות בליווי מכון ויצמן, מאפשרת לבדוק קבוצות גדולות של כ-30 נשאי קורונה במהירות, גם בבתי אבות ובמפעלים. השבוע החל פיילוט בישיבת חברון בירושלים ובמספר בתי אבות
פריצת דרך שתשחרר את המשק: משרדי הביטחון והבריאות, בליווי מכון ויצמן, פיתחו שיטה לבדיקת כמויות גדולות של בדיקות קורונה, שתאפשר זיהוי מהיר של נשאים ובידודם בעלויות נמוכות ובלוח זמנים קצר.
- המאבק על החזרה לבית הספר: הממשלה שוב מקבלת ציון "נכשל"
- הקבינט אישר: כיתות א'-ב' ילמדו שלושה ימים, ג'-ד' בקפסולות
- משרד החינוך: ב-94% מהגנים אין ילדים חולים בקורונה
השיטה החדשה, שנמצאת כעת בפיילוט לבחינת אמינותה, מאפשרת לבדוק במבחנה אחת כ־30 איש במכה. כך למשל, ניתן יהיה לבדוק כיתה שלמה של תלמידים, קבוצות עובדים במפעל, בתי אבות, קבוצות ספורט ועוד.
מדובר בשיטה שתאפשר לבדוק בקביעות קבוצות גדולות ומיועדת בעיקר למצב של תחלואה נמוכה, שבה יש סבירות קטנה שבכל קבוצה יהיה נשא של הווירוס. התוצאה תהיה קטיעה יעילה של שרשראות ההדבקה.
איך זה קורה בפועל? כל נבדק עובר בדיקת מטוש והדגימה שלו נטבלת במבחנה משותפת. לאחר מכן נבדקת המבחנה במעבדה ורק אם התוצאה חיובית, נבדקים כל חברי הקבוצה בנפרד. לכל נבדק מטוש משלו שנטבל במבחנה המשותפת. בניגוד לבדיקות כיום, שבהן המבחנות ממולאות בנוזל המשמר את הירוס עד להגעתה למעבדה ומחייב את העברתה בקירור, בשיטה החדשה מלאה המבחנה המשותפת בנוזל שמשמיד את הווירוס, ורק משמר את הדי.אן.איי שלו, שאותו מנסה בדיקת ה-PCR לזהות. כך אין סכנת הדבקה מהמבחנה, והטיפול בה במעבדה מהיר יותר. איגום מטושים, נקראת השיטה בז'רגון המקצועי.
"במערכת החינוך יש 72 אלף כיתות, וכך אפשר יהיה לבדוק כיתה בכל שבוע", מסביר ד"ר יובל כהן, פרויקטור הקורונה במינהלת מחקר ופיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון (מפא"ת), "אפשר גם לקחת מכל נבדק שתי דגימות, אחת למבחנה הקבוצתית ואחת נפרדת, שתיבדק אם התברר שאחד מחברי הקבוצה חיובי".
הפיתוח מתבצע בשיתוף מעבדת הנגיפים המרכזית של משרד הבריאות, בניהולה של פרופ' אלה מנדלסון, ושל פרופ' צבי ליבנה, לשעבר דיקן הפקולטה לביוכימיה במכון ויצמן. "זה גיים צ'יינג'ר", אומר פרופ' ליבנה. "אנחנו תולים בזה תקוות גדולות, זו שיטה שטרם יושמה בעולם בהקשר של הקורונה".
אם הפיילוט יוכיח את עצמו - יהיה אפשר להשתמש בשיטה בעוד פחות מחודש
השבוע מתקיים פיילוט בהשתתפות 2,000 נבדקים בישיבת חברון בירושלים ובמספר בתי אבות. אם הפיילוט יוכיח את עצמו, אפשר יהיה להתחיל להשתמש בשיטה החדשה בעוד כשלושה שבועות בהתאם למדיניות משרד הבריאות. זאת לאחר שבשבועות האחרונים עובר מערך המחשוב של משרד הבריאות ומד"א התאמה לעבודה עם השיטה החדשה, לרישום זהות הנבדקים הקבוצתיים בכל פעם, כדי לעקוב אחרי הממצאים.
משרד הביטחון ומשרד הבריאות הדגימו כבר שיטה לאיגום מבחנות, המאפשרת בדיקה של עד 8 מבחנות ביחד במעבדה, כדי לחסוך זמן, ולאחריה במידה הבדיקה נמצאת חיובית בודקים בנפרד כל דגימה כדי לזהות את נשאי הקורונה הספציפיים. אולם השיטה מחייבת עבודה רבה במעבדות, והכנסת רובוטים שיזרזרו אותה. בתקציב של 10 מיליון שקל נרכשו רובוטים לשש מעבדות, ואלה יתחילו לפעול בחודש הבא. אולם שיטת איגום המטושים יעילה וזולה משמעותית.