מנדלבליט החליט: לא לפתוח בחקירה פלילית נגד נתניהו בפרשת הצוללות
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט החליט שלא לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה, בפרשת הצוללות על שתי נגזרותיה – המניות והעמלות. הראשונה, שנוגעת להנחה ברכישת מניות גראפטק, חברה בבעלות בן דודו נתן מיליקובסקי. השנייה, בפרשת כלי השיט (תיק 3000) שאליה מתייחסים התצהירים של בכירי מערכת הביטחון
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט פרסם הערב את החלטתו שלא לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בפרשת הצוללות על שתי נגזרותיה – המניות והעמלות. הראשונה, שנוגעת להנחה ברכישת מניות גראפטק, חברה בבעלות בן דודו נתן מיליקובסקי. השנייה, בפרשת כלי השיט (תיק 3000) שאליה מתייחסים התצהירים של בכירי מערכת הביטחון שהגישה התנועה לאיכות השלטון. התצהירים הוגשו במסגרת בג"ץ שהגישה התנועה בעתירתה לכפות על היועץ לפתוח בחקירה פלילית נגד נתניהו ולחילופין להקים ועדת חקירה ממלכתית.
"הטענות מציגות, על פני הדברים, התנהלות שאינה עומדת בסטנדרטים ראויים של רשות ציבורית העוסקת בנושא כה משמעותי לאינטרסים לאומיים של מדינת ישראל", כתב היועץ ביחס לתצהירים ששופכים אור עגום על הדרך שבה התנהל רכש כלי השיט, "אולם, כאמור, מקובלת עליי, אפוא, עמדתם הדומה של כלל הגורמים שנדרשו לעניין, הן במשטרת ישראל והן בפרקליטות המדינה כי עת תשתית זו נבחנת במשקפי "המשפט הפלילי", דהיינו: שאלת התגבשותו של חשד סביר לביצוע עבירות פליליות, מתברר כי נכון לעת הזו פעורים בה חללים בסוגיות החשובות ביותר לשם גיבוש תזה פלילית. את החללים הללו לא ניתן למלא במקרה הזה באמצעות הנחות, השערות ואמירות כלליות אודות רכיבים עובדתיים שהתגבשו או מודעות בכוח של נתניהו להיבטים שונים". כלומר, לא נמצא "אקדח מעשן" שכורך את נתניהו לתיק 3000 ולא ניתן להסיק מעורבות כזו רק בגלל שמקורביו, ובהם בן-דודו עו"ד דוד שימרון מעורבים בה. היועץ נטה להסכים שחוסר תקינות מנהלי התקיים וכתבי אישום בכפוף לשימוע הוגשו נגד מספר רב של מעורבים כמפקד חיל הים, מ"מ ראש המל"ל ואחרים, אבל הוא כותב: "עם זאת, העתירה והתצהירים אינם כוללים אינדיקציות ראייתית ממשיות כלשהן אשר יש בהן להעצים את החשד נגד נתניהו בכל הנוגע למעורבותו בעבירות פליליות לכאורה שביצעו אחרים במסגרת פרשת כלי השייט ובכל הנוגע למערכת יחסיו עם בן דודו מליקובסקי".
ולגבי מיליקובסקי - הסיפור מתחיל ממערכת יחסים מתמשכת שבה הבן דוד העשיר מאמריקה תומך לאורך שנים בבן הדוד הפחות עשיר מבלפור. "גם אם מערכת היחסים המשפחתית הקרובה בין נתניהו למיליקובסקי, אינה שוללת אפשרות מבחינה עקרונית מערכת יחסים שוחדית", כותב מנדלבליט, "הרי שבשים לב לגרסתם של השניים בדבר "מסורת" של תמיכה ארוכת שנים של מיליקובסקי בנתניהו, נמצא שלהעדר היכולת להצביע על אינטרס מוחשי שביקש מיליקובסקי לקדם באמצעות מתן טובת ההנאה, יש משמעות של ממש". המשמעות היא כשאין אינדיקציה לשוחד אנו נשארים לכל היותר בעבירת הפרת האמונים – אי דיווח על מתנת ההנחה ברכישת המניות – שהתיישנה. "עבירת העוון של מרמה והפרת אמונים, שהיא הרלוונטית לענייננו, כבר התיישנה מבחינת הדין הפלילי מספר שנים לפני המועד בו הובא הדבר לפתחה של מערכת אכיפת החוק", כותב מנדלבליט.
כיוון שכל הזרקורים בימים האחרונים מופנים ליועץ, הוא מדגיש בסיום החלטתו שהמסקנה לפטור את נתניהו מחקירה פלילית בשתי הפרשות התקבלה על דעת כל הגורמים המעורבים בחקירה: "ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל - ניצב יגאל בן-שלום, פרקליטות המדינה, שניתנה על דעת שני המשנים לפרקליט המדינה שעסקו בנושא - גב' ליאת בן-ארי ומר שלמה (מומי) למברגר, והמשנים ליועץ המשפטי לממשלה - רז נזרי ועמית מררי".
תגובת העותרת לבג"ץ, התנועה לאיכות השלטון: "התשובה למריחה - הפגנה. לא ניתן לטייח את פרשת השחיתות הגדולה בתולדות המדינה. התנועה לאיכות השלטון קוראת לכל הציבור להגיע להפגנת ענק כנגד השחיתות השלטונית במוצ"ש ב-20:00 בכיכר רבין".