$
דעות

קטר ההייטק הותיר את הצעירים מאחור

הרבעון האחרון הוא רבעון הקורונה האמיתי הראשון שבו הוכח עד כמה הסיכון מרתיע את המשקיעים בתקופה הזו כשנוהרים אחר הבטוח. אבל לתעשייה אין תקומה ללא יזמים צעירים וחדשים שופעי רעיונות

מאיר אורבך 07:5915.10.20

תעשיית ההייטק בישראל, כך אומרים, היא הקטר של המשק אבל דו"ח IVC חשף אתמול שהקטר מאבד את הקרונות החדשים ונשאר רק עם הקרונות הוותיקים. נתוני החציון בהשקעות סיד ירדו משמעותית מרמה של 0.9–1 מיליון דולר בשנים 2016 - 2019 ל־0.15 מיליון דולר בשנת 2020. קריסה קשה של ההשקעות בחברות חדשות וצעירות כפי שנרשמה היא מתכון בטוח לגוויעת תעשייה.

 

ההייטק בארץ ובעולם חי במחזוריות קבועה. חברות קמות, מבשילות, נמכרות, מנפיקות או נסגרות. כל זה במחזוריות שנמשכת כבר כ־30 שנה וביתר שאת בעשור האחרון.

 

 

מתכנת (אילוסטרציה) מתכנת (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

 

אלא שכאשר אנג'לים ושאר משקיעי סיד לא משקיעים בחברות צעירות וחדשות, התעשייה מפסיקה לאט אבל בטוח לקבל דם חדש וטרי. כאשר משקיעים ממהרים להשקיע בחברות המכניסות, הבטוחות הן מאותתים לצעירות שאין להן מקום עכשיו.

 

הרבעון האחרון הוא למעשה רבעון הקורונה האמיתי הראשון שבו הוכח עד כמה הסיכון מרתיע את המשקיעים בתקופה הזו שנוהרים אחר הבטוח. לתעשייה אין תקומה ללא יזמים צעירים וחדשים שופעי רעיונות.

 

יזם שיצא מצ'קפוינט, 8200 או מהאוניברסיטה צריך לחוש שיש לו סיכוי לגייס כסף. הדו"ח האחרון משדר בדיוק ההיפך.

 

הפתרונות לכך כמובן רבים כגון השקעה ממשלתית או יזמות במסגרת חממות ומאיצים אבל זה אינו מספיק כל עוד יזמים לא יחושו שכדאי והם יכולים לצאת לדרך. היזמים היחידים שיכולים לצאת לדרך כיום בראש שקט הם אותם יזמים שיכולים לממן בעצמם את החברה בשלבים הראשונים שלה.

 

מדובר ביזמים שזה לא האקזיט הראשון שלהם או יזמים אשר יכולים לפעול כמה חודשים לא מועטים ללא משכורות ובתנאים מינימליים ביותר.

x