אין חיסון לפייק ניוז של נתניהו וטראמפ על חיסוני הקורונה
החברות המובילות במירוץ לפיתוח חיסון לקורונה מעכבות את הניסויים הקליניים לצורך בקרה. הן מוכיחות כי אינן נכנעות ללחצים הפוליטיים הכבדים שמופעלים עליהן. הניסויים של רוסיה וסין אולי מתקדמים אך מדלגים על שלבי בטיחות חיוניים
החדשות הרעות שמגיעות בחודש האחרון מחברות שמפתחות את חיסוני הקורונה שכל העולם נושא אליהן עיניים, הן לא חדשות רעות כל כך. אפילו להיפך. אם כל שלבי הניסויים הקליניים שהוכנסו למעין "פאסט פורוורד" היו עוברים חלק ללא תקלות, זה היה צריך להטריד את מי שחושב להתחסן כנגד נגיף הקורונה בעתיד.
על כן, ההודעה של ג'ונסון אנד ג'ונסון אתמול (ג') על עצירת השלב השלישי בניסוי לפיתוח חיסון נגד קורונה בעקבות מחלה חריגה שפיתח אחד הנסיינים, היא סימן טוב. הוא מראה כי הנהלת ענקית התרופות לא נכנעת ללחצים פוליטיים אדירים שמופעלים עליה.
כך היה גם במקרה של יריבתה במירוץ לחיסון, חברת אסטרה זנקה האירופית שעצרה את הניסויים לפני כחודש בנסיבות דומות של נסיין שפיתוח מחלה חריגה גם הוא. מאז היא כבר חידשה אותם במרבית האתרים.
- ג'ונסון אנד ג'ונסון עצרה את הניסוי לחיסון בקורונה בעקבות מחלה לא צפויה של משתתף
- נתניהו מנמיך ציפיות: אנחנו לא ראשונים בתור לחיסון
- האיחוד האירופי ירכוש מג'ונסון אנד ג'ונסון את החיסון לקורונה ל-400 מיליון איש
החיסון הרוסי פוסח על שלב
הפסקות בשלבים קליניים מתקדמים הם דבר נפוץ ושגרתי. אלא שעד היום לא נערכו ניסויים קליניים במהירות כזו ובעיקר לא תחת עינו הבוחנת של העולם כולו. לכן, כל עיכוב זוכה לתהודה עולמית ועשוי אפילו לשחק תפקיד בהכרעה על זהות הנשיא הבא של ארה"ב.
גם מודרנה, סוג של חברת סטארט־אפ שעד היום לא הצליחה בפיתוח מוצר חיסוני כלשהו, אבל נחשבת כנושאת הלפיד המובילה של המירוץ לחיסון קורונה, היתה מספיק אחראית להודיע לפני שבועיים כי לא יהיה בידיה מספיק מידע בנושא בטיחות החיסון שלה לפני ה־25 בנובמבר. כלומר אחרי הבחירות לנשיאות בארה"ב שיתקיימו ב־3 בנובמבר. לפי החברה, החיסון החדשני שהיא מפתחת ואשר מבוסס על שיטת mRNA להחדרת החומר הגנטי של הווירוס, לא יהיה זמין לכלל הציבור לפני אביב 2021.
גם ישראל כבר השקיעה כ־60 מיליון דולר בהבטחת מנות החיסון של מודרנה ורק שלשום עם פתיחת מושב הכנסת, התגאה ראש הממשלה בנימין נתניהו כי החיסון יהיה מוכן מוקדם יותר ממה שחושבים. הוא הבטיח גם כי בזכות "קשריו האישיים" הוא דואג לכך שישראל תוקפץ לקדמת התור הארוך של המדינות שירצו לקבל את החיסון.
אלא שאפילו קשריו של נתניהו, ענפים וחזקים ככל שיהיו, לא יעזרו כל עוד החיסונים לא יעברו את השלב השלישי של הניסויים, שהוא הגדול והקריטי מכולם ובאופן היסטורי, בו גם מתגלות מרבית הבעיות שמונעות מהפיתוחים המבטיחים במעבדות להפוך למוצרים.
אם נתניהו או טראמפ רוצים לזרז תהליכים, הם יכולים לפנות לקולגה שלהם ולדימיר פוטין, שהחליט לוותר על השלב השלישי בניסויים הקליניים ואמור להתחיל לחסן את אוכלוסיית רוסיה בחיסון מקומי נגד קורונה. עם זאת, לא בטוח שהציבור הרוסי ימהר להתחסן בחיסון שפותח במהירות־על כשהוא מדלג על חלק מהשלבים המקובלים. כפי שסיכמו זאת ברוסיה באירוניה - הוא נוסה על בתו של פוטין על כך הכריז הנשיא הרוסי בעצמו, וגם על אלכסיי נאבאלני (מנהיג האופוזיציה שהורעל) - שיעור ההצלחה 50/50.
ובנימה רצינית יותר: התחזית לאישור לשימוש של חיסון לקורונה על ידי ה־FDA בסתיו השנה, מעולם לא נשמעה מציאותית במיוחד לקהילת הרופאים והחוקרים המדעיים. פיתוח חיסון שיהיה גם יעיל וגם בטוח הוא משימה מורכבת יותר אפילו מפיתוח תרופה, משום שבמרבית המקרים מדובר בהחדרה יזומה של הווירוס בשלל צורותיו לתוך הגוף. עד היום פיתוח חיסונים שאושרו בסופו של דבר לשימוש ארך כעשר שנים, כאשר כל אחד משלושת שלבי הניסויים הקליניים אורך שנתיים לכל הפחות. שיא המהירות נקבע רק פעם אחת, כאשר מרק השיקה חיסון נגד אבעבועות רוח וגם כאן היה מדובר בארבע שנים. קיים גם תרחיש שאף אחד לא מסוגל אפילו להגיד אותו בקול רם היום והוא שכל החברות ייכשלו ולא יצליחו להביא חיסון לאישור.
בשלב זה החברות שדיווחו על עיכובים והפסקות בניסויים הקליניים, הן גם החברות שמובילות במירוץ. לצידן של מודרנה, ג'ונסון אנד ג'ונסון ואסטרה זנקה, יש עוד מספר חברות שנמצאות בשלב השלישי והאחרון של הניסויים הקליניים שמתבצע בקרב עשרות אלפי נסיינים במדינות שונות. המבטיחה ביותר נכון לעכשיו היא פייזר שעורכת ניסוי בחיסון שפותח בחברת BioNTech הגרמנית ומבוסס על שיטת mRNA בדומה לחיסון של מודרנה. נכון לעכשיו, פייזר היא היחידה שלא דיווחה על עיכובים משמעותיים ואם רוצים חיזוק נוסף להימור על פייזר, הרי שממשלת ניו זילנד הודיעה השבוע על הסכם עם פייזר לרכישת 1.5 מיליון מנות חיסון עבור תושביה. זוהי עסקת החיסונים הראשונה עליה חתמה ניו זילנד, שנחשבת לאחת המדינות המצטיינות במאבק בקורונה.
טלטלה בענף התרופות
פרט לפייזר, ישנה קבוצה של חברות סיניות, כולן קשורות לממשלה בדרך זו או אחרת, ולכן לא מקבלות מימון אמריקאי שכבר מבצעות ניסויים קליניים בחיסון נגד קורונה. בכנס שהתקיים באחרונה בווהאן, העיר שממנה הכל התחיל, הכריז בכיר מקומי כי הניסויים מתקדמים מהר מן הצפוי. עם זאת, חרף העובדה שסין מפרסמת מעט יותר נתונים על תהליך הפיתוח לעומת רוסיה, גם הניסויים שהיא מבצעת לא בהכרח עומדים בתנאים המקובלים של ה־FDA.
בינתיים, הכלכלות והשווקים מושפעים יותר מעדכונים מחזית המעבדות מאשר מאירועים בעלי השפעה דרמטית היסטורית כמו הבחירות לנשיאות ארה"ב. אפילו בנק ההשקעות גולדמן סאקס קבע ביום שני כי החיסון לקורונה חשוב יותר מתוצאות הבחירות.
תפיסה זו מטלטלת את המניות בענף התרופות, שהפך לאחד המגזרים החמים ביותר. מי שהפך לאחד הסמלים של המומנטום האדיר סביב מניות החברות בתחום הוא טל זקס, המנהל הרפואי הראשי של מודרנה. לפי המסמכים העדכניים שהוגשו לרשות ניירות הערך האמריקאית הוא כבר מימש מניות בלא פחות מ־50 מיליון דולר מתחילת המגפה, כשהוא נפגש עם מיליון דולר כל שבוע, לפי פרסומים בארה"ב.