$
בארץ

רשות המסים: חברות זרות שיושבות בארץ יחויבו בדיווח על פעילותן בחו"ל

התזכיר שפרסמה הרשות מתייחס לדיווח של חברות עם מחזור פעילות של מעל 750 מיליון יורו. הצעת החוק מגיעה במסגרת המלצות ה-OECD, העוסקות בשחיקת בסיס המס והסטת הרווחים בין מדינות, במטרה לשתף נתונים ביניהן

עמרי מילמן 11:2313.10.20

רשות המסים פרסמה תזכיר חוק הקובע כי חברת אם בקבוצה רב לאומית שיושבת בארץ ומחזור הפעילות השנתי שלה מעל 3 מיליארד שקל (כ-750 מיליון יורו) תחויב לדווח לה על הפעילות הבינלאומית של הקבוצה.

 

 

הצעת החוק מגיעה במסגרת המלצות ה- Base Erosion and Profit Shifting Projec) BEPS) של ארגון ה-OECD,  העוסקות בשחיקת בסיס המס והסטת הרווחים בין המדינות השונות בעולם.

 

המידע שיתקבל ברשות המסים יוכל לעבור לרשויות מס אחרות בעולם, בהן פועלות חברות בנות מאותן קבוצות שחברת האם שלהן יושבת בארץ. ובתמורה ישראל תוכל לקבל מידע מאותן מדינות הכלולות בהסכם על חברות בינלאומיות שיש להן פעילות בארץ.

ערן יעקב מנהל רשות מהסים ערן יעקב מנהל רשות מהסים

 

חברות בינלאומיות מבצעות עסקאות רבות בתוך הקבוצה ובמקרים רבים מנצלות את אותן עסקאות ומחירי העברה הנקבעים עבור העברת מידע, תשלום על שירותים וכו', כדי להעביר הכנסות למדינות בהן המיסוי נמוך יותר. החברות יידרשו לפרט על מבנה הקבוצה, על מה אחראית כל יישות, מה תחום ההתמחות וכו' ובכך יאפשרו לרשויות המס, שהיום שמתקשות למסות את החברות הרב לאומיות בגלל מניפולציות על מחירי העסקאות בין חברות.

 

ישראל התחייבה כבר להסכם המדובר במאי 2016, מאז עלתה הצעת חוק בנושא בינואר 2017 ואף עברה בקריאה ראשונה בכנסת, אולם שם לא התקדמה עד שנכנסה ישראל לסחרור בחירות. כעת מבקשת רשות המסים שוב לאשר את הצעת החוק, כאשר בינתיים לפי רשות המסים מרבית מדינות ה-OECD כבר אישרו את ההסכם יותר מ-90 מדינות מתוך 37 מדינות OECD (כולל ישראל), כאשר 34 יישמו, ומלבדן ישנן עוד עשרות מדינות שיישמו את ההסכם שהן לא חברות ב-OECD.

 

על פי טיוטת התקנות שהופצה במקביל להצעת החוק, יידרשו החברות, במסגרת Country By Country (CBC) Report לדווח בין היתר על ההכנסות, רווח, מספר עובדים נכסים ועוד. עבור כל יישות בקבוצה יידרשו לדווח מה מה הפעילויות העיקריות שלה - האם נעשה בה מחקר ופיתוח, ניהול אחזקות וקניין רוחני, ייצור, מכירות, פיננסיים וכו'.

 

יחוייבו באיסוף ושמירת מידע

 

בנוסף יידרשו החברות לאסוף ולשמור מידע בנוגע לעסקאות שביצעה ישות מקומית בקבוצה הרב לאומית במה שיכונה Local File. למעשה מדובר בחובת תיעוד שכבר קיימת היום אולם עם רכיבים נוספים שלפי רשות המסים חיוניים לקביעת תנאי השוק בעסקאות האלו (בהתאם להמלצות ה-OECD).

 

וכן במסגרת Master File מידע מקיף אודות הקבוצה הרב לאומית בכללותה. מקורם של נתונים אלו בדרך כלל יהיה בחברת האם הסופית של הקבוצה, כאשר החברות הבנות יוכלו להגיש את המידע במדינת תושבותן, אם יתבקשו לעשות זאת. המידע יישמר אצל החברות אך במידה ורשות המסים תוציא שומה לחברות על עסקאות שנעשו תוכל לבקש מהם להציג את המידע.

 

בעוד שב-2017 מחלוקות שונות בין משרד האוצר לועדת הכספים עיכבו, בין היתר, את החקיקה, בשלב המתיחות הפוליטית ומשך החיים של הממשלה הנוכחית מעלה שאלה לגבי הצלחתה של הרשות להעביר את החוק בכנסת, למרות התחייבות המדינה כבר ב-2016.

x