דיווח שוטף
2,021 מתו מקורונה; "חלק מהחולים הקשים מטופלים בידי צוות שאינו מוכשר לכך"
בכירת משרד הבריאות: עדיין לא עומדים במדדים לפתיחת הגנים ביום ראשון; המדינה לבג"ץ: הגבלת השהייה במרחב הציבורי תפקע מחר בחצות ולא תוארך; מכת האבטלה: 7,500 דורשי עבודה חדשים ב-24 שעות
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
22:56 - מספר המתים מקורונה עלה ל-2,021
משרד הבריאות מעדכן הערב כי מספר המתים מקורונה עלה ל-2,021 לאחר ש-19 נפטרו מחצות. מספר החולים קשה עומד על 822 ומספר החולים בינוני עומד על 289. מתוך החולים קשה - 237 מחוברים למכונות הנשמה. היום אובחנו 2,385 מאומתים חדשים מתוך 37,390 בדיקות שבוצעו עד כה מחצות.
22:54 - הקורונה במחנה 80 שליד פרדס חנה: 102 חיילים נדבקו בנגיף
התחלואה בנגיף הקורונה במחנה 80, הסמוך לפרדס חנה, זינקה והגיעה ל-102 נדבקים, הרוב טירוניות. זאת לאחר שנמצאו 35 נשאים חדשים לנגיף. בצה"ל אמרו כי הנדבקים היו באותן קפסולות ופונו להחלמה במתקנים צבאיים. מנגד, הורי החיילים טענו כי הייתה התרשלות מצד הקצינים שאיפשרו שבירת קפסולות ומנעו יציאה של החיילות לבידוד ביתי.
(יואב זיתון)
22:27 - דו"ח הברומטר: "חלק מהחולים הקשים מטופלים בידי צוות שאינו מוכשר לכך"
דו"ח הברומטר החדש של הצוות של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו מצא כי "בחלק מבתי החולים, חולים קשים וקריטיים מטופלים על ידי צוותים רפואיים שאינם מוכשרים בטיפול בחולי טיפול נמרץ". כמו כן, מהדו"ח עלה כי יחס אחיות הטיפול הנמרץ פר חולה נמוך. עוד נכתב כי "עדיין לא מבוצע ויסות מיטבי, ראשוני ושניוני, של חולים קשים ובינוניים בין בתי החולים, אף שבבתי החולים הגדולים במרכז יש עדיין יכולת להעלות את היצע מיטות הטיפול הנמרץ".
(אדיר ינקו)
19:22 - משרד הבריאות: 2,016 מתו מקורונה בישראל עד כה
משרד הבריאות עדכן הערב (יום ב') כי עוד 16 חולי קורונה נפטרו היום ובכך עלה מספר הקורבנות במגפה ל-2,016 בני אדם. 1,915 נדבקים אובחנו היום - 6.5% מהבדיקות חיוביות. הנתון הנמוך ביותר מאז 21 באוגוסט. אתמול אובחנו 1,618 נדבקים חדשים. בינתיים, בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,512 חולי קורונה - 827 מהם במצב קשה. 227 מחוברים למכונות הנשמה. יצוין כי כדי להגיע ליעד של פחות מ-2,000 נדבקים ביום, בזמן שיש כ-50 אלף בדיקות יומיות - שיעור הבדיקות החיוביות צריך להיות נמוך מ-4%.
בשבעת הימים האחרונים אובחנו 2,800 נדבקים חדשים בירושלים, 2,162 בבני ברק, 1,209 במודיעין עילית, 908 באשדוד, 659 בבית שמש, 624 בתל אביב יפו, 575 בנתניה, 512 בפתח תקווה, 422 בביתר עילית, 381 באלעד, 375 בראשון לציון, 361 ברחובות, 355 בחולון, 316 בבאר שבע, 304 בחיפה, 302 ברמלה, 270 בבת ים, 254 בחדרה, 227 בלוד ו-216 באשקלון.
(ירון דרוקמן)
18:26 - ד"ר אלרעי פרייס: "נפתח את הגנים כשנעמוד במדדי התחלואה"
ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, אמרה הערב (יום ב') כי משרד הבריאות מקדם בדיקות לעובדי ההוראה, לקראת פתיחת מסגרות החינוך לגילי 6-0, ולצד זאת קבעה כי ישראל טרם עומדת במדדי התחלואה שיאפשרו את פתיחת הגנים ביום א'.
"אנחנו נפתח בסקר עובדי הוראה כדי לפתוח את מערכת החינוך כדי שנוכל לפתוח אותה בצורה יותר בטוחה", אמרה. "נאפשר בדיקות של גננות, וכשיתאפשר – גם של מורות". עוד אמרה: "אנחנו נפתח את השלב הראשון שכולל את גני הילדים כשנעמוד במדדי התחלואה. אנחנו עדיין לא עומדים בהם".
"יש ירידה בכמות המאומתים מאז תחילת הסגר. אנחנו ממשיכים לראות אותה ומאמינים שיש ירידה בתחלואה", היא אמרה בפתח דבריה. "עם זאת, רואים גם ירידה בזיהוי הבדיקות. אני קוראת לא להתמהמה וללכת להיבדק".
ד"ר אלרעי פרייס אישרה שנית את הפרסום ב-ynet ולפיו תושבי יישובים אדומים יכולים ללכת להיבדק גם ללא מגע עם חולה מאומת.
ראש שירותי בריאות הציבור נשאלה אם שיעור היישובים האדומים אינו גבוה עדיין, והשיבה כי "אנחנו מאמינים שברגע שנגיע למדדי התחלואה של 2,000 מאומתים ומקדם תחלואה של 0.8 זה יהיה מצב מספיק בטוח לעשות צעד ראשון, שהוא צעד זהיר - עבודה ללא קהל ופתיחת גני ילדים".
אתמול אמרה כי הנתונים שבהם נראית ירידה בתחלואה מעודדים, אבל עדיין לא מהווים את היעד של משרד הבריאות.
לשאלת ynet היא השיבה כי בשלב הראשון, בתום הסגר הנוכחי, יחזרו למוסדות החינוך הילדים בגילים 6-0. באותו שלב יחלו גם לעבוד משרדים ללא קבלת קהל, ייפתחו גנים לאומיים, תותר שהייה בחופים ויתאפשר טייק אווי ממסעדות. התחבורה הציבורית תעמוד על קיבולת של 50%.
היא ציינה כי לדעתה החזרה למסגרות החינוך לא תתקיים ביום א' הקרוב, אך הבוקר סתר פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו את דבריה בתשובה לשאלת ynet במהלך סיור שקיים בכפר קאסם. "הגנים יכולים לחזור כבר ביום ראשון", אמר. "הם פחות מסוכנים מכל מערכת החינוך ולכן הם יכולים. זה נותן להורים לחזור למעגל העבודה ומאפשר להם לפרנס את המשפחה".
אלרעי פרייס הציגה אתמול את כל תוכנית היציאה של משרד הבריאות מהסגר, והסבירה כי בין כל שלב לשלב יחלפו שבועיים. היא גם אישרה כי בערים אדומות ייערכו בדיקות קורונה באופן חופשי וללא תסמינים.
(אדיר ינקו)
17:56: תנועת קריים מיניסטר: "תשובת המדינה מבשרת על תום הסגר הפוליטי"
תנועות המחאה, בהן תנועת "קריים מיניסטר" התייחסו לתשובת המדינה לבג"ץ על סיומן של התקנות למצב חירום מיוחד: "תשובת המדינה מבשרת על תום הסגר הפוליטי וקיצן של תקנות הדיקטטורה". התנועה, לצד התנועה לאיכות השלטון ותנועת הדגלים השחורים מתכננת לקיים מחאה מול מעון ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים במוצאי שבת.
(יעל פרידסון)
17:37 - המדינה לבג"ץ: הגבלת השהייה במרחב הציבורי תפקע מחר בחצות ולא תוארך
מחר (יום ד') ב-23:59 יפקע תוקף ההכרזה על מצב החירום המיוחד להתמודדות עם מגפת הקורונה, ויפקע תוקף הוראת השעה לתקנות הגבלת השהייה במרחב הציבורי והגבלת הפעילות. הגבלות אלו נוגעות בעיקר להפגנות מחוץ לטווח הקילומטר מהבית. כך הודיעה הערב המדינה לבג"ץ לקראת דיון שנקבע למחר בעתירות נגד התקנות הנוגעות להגבלות במסגרת המאבק בהתפשטות הקורונה.
בהודעת העדכון שהעבירה הפרקליטות לבג"ץ נאמר כי ההכרזה על מצב חירום מיוחד הוארכה על-ידי הממשלה עד מחר. משרד הבריאות מסר כי אין כוונה לבקש מהממשלה להאריך את ההכרזה על מצב החירום המיוחד מעבר למועד האמור. בנוסף כאמור, מחר בחצות גם יפקע תוקפה של הוראת השעה המגבילה את השהייה במרחב הציבורי ואת הפעילות בו.
(יעל פרידסון)
15:40 - רכבת ישראל מרחיבה הפעילות - מיום ראשון
ברכבת ישראל מודיעים לפני שעה קלה (ב) שבהתאם להחלטת משרד התחבורה להחזיר את פעילות התחבורה הציבורית לסדרה, מיום ראשון הקרוב יורחבו שעות הפעילות וקווי הנסיעה. לפיכך, תנועת הרכבות שהופסקה בשבועות האחרונים בשעה 20:00, תופעל בין השעות 5:00 בבוקר ועד השעה 22:00 בערב, וזאת בימים ראשון עד חמישי בלבד. בימי שיש ומוצאי שבת עדיין לא יתקיימו נסיעות. עוד אומרים בחברה שתנועת הרכבות בקווים בית שאן-חיפה, כרמיאל-חיפה, לוד-ראשל"צ הראשונים, אשר צומצמה משמעותית בשבועות האחרונים - תחזור לתדירות רגילה. מנגד, בשלב זה לא יחודש השירות בקו כפ"ס נורדאו-הרצליה, זאת בשל השלמת תשתית החישמול בתחנת הרצליה. הנוסעים בקו זה יזכו לתגבור של מערך האוטובוסים. (ליאור גוטמן)
15:30 - גנץ על זכות הפגנה "משוכנע בנחיצותה"
יו"ר כחול לבן בני גנץ הגיב על התפטרותה של קרן טרנר, מנכ"לית האוצר, ואמר בצהריים כי "אני מאוד מוטרד מהתפרקות המערכת המקצועית במשרד האוצר ומנסיונות לכפות אג'נדה פוליטית על הדרגים המקצועיים. אנשים נמצאים בקרב הישרדות כלכלי, קרוב למיליון מובטלים, עסקים קטנים קורסים ואי ודאות של מעסיקים גדולים. נראה לכם שאני אתן למישהו למנוע מהמדינה להתנהל? שאתן למישהו למנוע מהמדינה לחזור לשפיות לאומיות? היינו אמיתיים לומר לציבור שאין ברירה ובמצב חירום צריך להניח כל שיקול אחר בצד, נהיה אמיצים להילחם על האינטרסים של כל המדינה".
גנץ אמר בישיבת סיעתו שבדצמבר 2020 יעבור תקציב 2021 כי "זה לא פוליטי". עוד הוסיף כי, "מי שינסה לגרור אותנו לתהום ימצא אותנו חוסמים. כל האופציות יהיו על השלחן וכל האופציות השלטוניות יבחנו. מציע לא לנסות אותנו".
"לגבי זכות ההפגנה אני משוכנע בנחיצותה של זכות ההפגנה ובנחיצות קיומה ואמשיך לעשות הכל לאפשר לכל אזרח להביע עמדתו על בסיס הדמוקרטיה שעל קיומה ילחם. אני מתכוון להיפגש עם ראשי תנועות המחאה מתוך הנחה שנלחמים לשמירת הדמוקרטיה ושלטון החוק ואקרא שיעשו זאת על שמירת החוק בריאותם ובריאות הציבור. כל עוד כחול לבן מחזיקה בתיקי הדמוקרטיה אף אחד לא ימנע את זכות המחאה". צבי זרחיה
12:00 - גמזו: "הגנים יכולים לחזור ביום ראשון"
פרויקטור הקורונה, הפרופ' רוני גמזו, אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet במהלך סיור בכפר קאסם כי "הגנים יכולים לחזור כבר ביום ראשון". לדבריו, "הגנים פחות מסוכנים מכל מערכת החינוך ולכן הם יכולים. זה נותן להורים לחזור למעגל העבודה ומאפשר להם לפרנס את המשפחה".
הוא אף הוסיף כי גם כיתות א' ו-ב' עשויות להיפתח בעוד כשבוע: "אנחנו רוצים שהלימודים יחזרו כמה שיותר מהר. זה המרכיב החשוב ביותר של החברה יחד עם כלכלה ומסחר". גמזו ציין: "זה הרבה לפני כל דבר אחר, כל פנאי, מסעדה או הנאה. קודם כל הילדים, החינוך והמסחר".
יו"ר ועדת החינוך, ח"כ רם שפע מכחול לבן הגיב מיד לאחר מכן ואמר כי "כל עוד לא תהיה תפנית דרמטית היום, אני מודיע שכחול לבן תדרוש מחר בקבינט הקורונה את החזרת הגנים כבר ביום ראשון. מעל 640 אלף משקי בית זקוקים לכך נואשות".
11:15 - מכת האבטלה: 7,500 דורשי עבודה חדשים ב-24 שעות
בשירות התעסוקה מעדכנים הבוקר כי מהדיווח האחרון אתמול ועד הבוקר ב-7:00, נרשמו 7,466 דורשי עבודה חדשים. מאז יום לפני תחילת הסגר ב-17.9, נרשמו בשירות התעסוקה 240 אלף דורשי עבודה - כאשר 212 אלף מהם עקב יציאה לחל"ת ו-28 אלף מסיבות אחרות.
מבין דורשי העבודה שנרשמו מאז 17.9, עבור 169 אלף זהו רישום שני או יותר מאז תחילת משבר הקורונה בחודש מרץ. כיום רשומים בשירות התעסוקה 964 אלף דורשי עבודה, מהם 616,467 בחל"ת.
10:00 - המורים לנתניהו: "משרד החינוך לא מאפשר לצוותי ההוראה להיערך לפתיחה נכונה של מערכת החינוך"
מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דוד, שלחה אתמול (יום ראשון) לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הבריאות יולי אדלשטיין את עמדת הסתדרות המורים בנוגע לחזרה ללימודים, וטענה כי "משרד החינוך ממשיך לא לאפשר לצוותי ההוראה להיערך לפתיחה נכונה של מערכת החינוך". היא הציבה רשימת דרישות להבטחת שלומם של עובדי ההוראה שיחזרו ללמד, ובהן הדרישה למתן עדיפות לעובדי הוראה שמעוניינים לבצע בדיקה לגילוי קורונה.
לדבריה, "משרד החינוך חוזר על אותן טעויות ומפרסם לציבור את מתווה החזרה ללימודים טרם הצגתו לאנשי המקצוע, ושוב ושוב מתגלים פערים בלתי ניתנים לגישור בין התכנית ליישומה הלכה למעשה".
בן דוד הציבה כמה תנאים לפתיחת הלימודים באופן הדרגתי, ובהם: קפסולות בכל שלבי החינוך מגני הילדים ואילך; הקפדה על צוותים קבועים בגנים; מתן עדיפות לעובדי הוראה שמעוניינים לבצע בדיקה לגילוי קורונה; מציאת פתרון הולם ובר ביצוע לילדים הפרטיים של עובדי ההוראה; אכיפה של הורים מפרי בידוד; הכוונה להורים ששוהים בבידוד ומקפיצים את הילד לגן ובכך חושפים את הצוות וילדי הגנים לסכנה; אי פתיחת מערכת החינוך בערים אדומות; פרסום תחלואה של צוותי ההוראה והתלמידים מדי יום, כפי שנעשה בשנת הלימודים הקודמת; אספקת ציוד מיגון לכל צוותי ההוראה.
חולים פעילים מול מחלימים
07:30 - עלייה קלה בשיעור הבדיקות החיוביות אתמול, שעמד על 7.7%
1,609 חולי קורונה אובחנו אתמול (יום ראשון) בישראל, ובסך הכל בוצעו 22,777 בדיקות. שיעור הבדיקות החיוביות עלה במעט ועמד על 7.7%. מספר הנפטרים במגפה עלה ל-1,983.
נכון להבוקר, בבתי החולים ברחבי הארץ מאושפזים 1,553 חולי קורונה, מהם 823 במצב קשה. 224 מהחולים מחוברים למכונות הנשמה.
חולים קשה ובינוני
בישראל 51,698 חולים פעילים - קרוב ל-8,000 פחות מאתמול. 5,956 מהם מתגוררים בירושלים, 4,676 בבני ברק, 2,293 במודיעין עילית, 1,958 באשדוד, 1,819 בתל אביב, 1,434 בנתניה, 1,432 בפתח תקווה, 1,250 בבית שמש, 1,094 בראשון לציון, 1,085 בבאר שבע, 989 בחולון, 971 בחיפה, 937 ברחובות, 878 באלעד ו-820 באשקלון.
בשבעת הימים האחרונים אובחנו 2,452 נדבקים חדשים בירושלים, 1,977 בבני ברק, 1,084 במודיעין עילית, 851 באשדוד, 588 בתל אביב יפו, 560 בבית שמש, 558 בנתניה, 480 בפתח תקווה, 396 בביתר עילית, 356 בראשון לציון, 348 באלעד, 332 בחולון, 328 ברחובות, 287 בחיפה, 285 בבאר שבע, 271 ברמלה, 252 בבת ים, 243 בחדרה, 210 בלוד, 198 באשקלון, 147 ברמת גן, 144 בנתיבות, 135 באופקים, 131 בקריית גת, 131 בעכו, 122 ברכסים, 114 בקריית מלאכי, 110 בראש העין ו-109 באור יהודה.
(ירון דרוקמן, ynet)