שברון סירבה לספק לחברת החשמל גז זול ממאגר תמר
חברת החשמל ביקשה לקבל את מכסת הגז על פי החוזה החדש שלה עם מאגר תמר. שברון התנגדה בטענה שהחוזה החדש נחתם רק מול חלק מהשותפים בתמר מבלי שנתנה עדיין את אישורה. מוכנה לספק את הגז במחיר הנוכחי, הגבוה בכ־50%
חברת החשמל נכנסה אתמול (ב') בלילה למסלול התנגשות ישיר עם ענקית האנרגיה שברון שרכשה לאחרונה את נובל אנרג'י.
- השותפים בתמר בדרך לסכסוך? דלק קידוחים מתנגדת לתוספת להסכם הגז עם חברת החשמל
- חברת החשמל חתמה על חוזה גז חדש עם שותפות תמר בהיקף של עד מיליארד שקל
- לראשונה אחרי 17 שנים: חברת החשמל תעביר למדינה דיבידנד של 200 מיליון שקל
לפי חברת החשמל היא פנתה לקבל את מכסת הגז הזולה שהיא אמורה לקבל ממאגר תמר, בהתאם לחוזה האחרון שנחתם בין הצדדים. מדובר בחוזה קצר טווח שגובש השבוע, במסגרתו חברת החשמל תקבל גז ממאגר תמר במחיר נמוך יחסית (כ-4.4-4.3 דולר ליחידת חום) ולתקופה של כשנה.
להפתעת חברת החשמל נובל אנרג'י (שנרכשה כאמור על ידי שברון - ל"ג) סירבה לספק את הגז, בטענה שהחוזה החדש של חברת החשמל נחתם רק מול חלק מהשותפים שם (ישראמקו, תמר פטרוליום, אוורסט ודור גז, יחד 53% מהאחזקות), כאשר היא עדיין לא נתנה את אישורה הרשמי אליו (בדיווחי החברות אתמול על חתימת החוזה צוין שדלק קידוחים ובלנובל אנרג'י ניתנו 60 יום לקבל את תנאיו, ואלו עוד לא תמו).
עוד אמרו בנובל אנרג'י שהם ישמחו לספק גז לחברת החשמל ממאגר תמר, אבל הוא יגיע על חשבון החוזה הישן והיקר שלהם משנת 2012.
התוצאה: חברת החשמל יכולה לקבל גז להפעלת תחנות הכוח שלה רק ממאגר לווייתן, או להשתמש במצוף הגז הנוזלי שעומד לטובתה. אם היא תרצה לקבל גז גם ממאגר תמר, היא תאלץ להתחייב מול נובל אנרג'י שהוא יגיע על חשבון מכסת החוזה הישנה מ-2012, לרבות המחיר שנקבע שם (כיום כ-6.4 דולר ליחידת חום).
באופן מפתיע, בשלב זה משרדי הממשלה והרגולטורים עוד לא הגיבו. רק אתמול רה"מ נתניהו הלל בטוויטר את הכניסה של שברון לישראל (שברון רכשה את נובל אנרג'י) ואמר שהכניסה הזו תכניס לקופת האוצר מיליארדי דולרים ממיסוי. מעבר לעובדה שהמס הזה היה נכנס בין אם שברון פה או לא, גם שר האנרגיה יובל שטייניץ ברך שלשום על כניסת שברון ואף ערך שיחה ראשונה עם נשיא החברה. עתה נולדה מציאות בה אחת החברות הממשלתיות הגדולות בישראל מנסה לרכוש גז זול להפעלת תחנות הכוח שלה, אולם מפעיל האסדה - שהוא למעשה כבר שברון - מסרב לספק אותו בפועל בטיעון שהחוזה לאפסקת הגז חלקי ולא שלם.
אין חשש לאספקת החשמל למשק, המחיר גבוה
ראוי לחדד - הסרוב של נובל אנרג'י לספק גז ממאגר תמר לחברת החשמל אינו מסכן את המשק, ואין חשש להפסקות חשמל או להפסקות חשמל יזומות. מאז הרפורמה במשק, חברת החשמל כבר איבדה כמחצית מנתח השוק שלה בתחום הייצור, ובסוף 2020 כ-40% מייצור החשמל במשק יהיה בידיים פרטיות, ולכן המאבק בין הצדדים הוא למעשה כספי, כלומר היכולת של חברת החשמל לקבל גז זול יחסית על פני גז יקר.
בחברת החשמל מתייחסים למקרה בחומרה וטוענים שמדובר במעשה לכאורה בריוני ועל גבול ניצול כוחו של המונופול: נובל אנרג'י מחזיקה ב-25% ממאגר תמר, אבל היא גם מפעילת האסדה וקבלנית הקידוחים בפועל. ולכן, הסרוב שלה לספק לחברת החשמל גז זול נעשה במציאות בה מפעיל האסדה משרת את האינטרסים של אחד הבעלים. עוד מסבירים שם שהפער הכספי בין רכישת גז חדש וזול ממאגר תמר (זה שלמסרבים לתת לה) לבין הגז שהיא קונה כיום ממאגר לוויתן, יגלם לאורך החוזה הפרש של כ-50 מיליון דולר, שהם לשם השוואה אפשרות להוזלת תעריף החשמל בכאחוז.
בסביבת שותפות תמר מזכירים מנגד שרק לפני מספר שבועות קבע היועמ"ש שלנובל אנרג'י - ובקרוב לשברון - יש את מלוא הזכות להטיל ווטו על חוזי הגז החדשים, וזאת עד לסוף שנה הבאה. נובל עוד לא החליטה אם היא מטילה ווטו, וכאמור ישראמקו ותמר פטרוליום דיווחו בעצמם לבורסה שלנובל יש לה 60 יום במסגרתם היא עשויה להחליט שהיא מקבלת את תנאי החוזה. חברת החשמל מסבירה שהיא אולי חתמה על רכש גז מול 53% מבעלי מאגר תמר, אבל היא יכולה לקבל את הגז הזול והחדש שלה מחלקם של אותם 53% בעלים. מנגד, שותפות תמר עוד לא גיבשה מנגנון מכירת גז מפוצל, כלומר כל אחד על פי חלקו, כאשר בפועל לא משנה מי ימכור כמה - כל הסחורה תעבור דרך אותה צנרת שהבעלות עליה משותפת. ולכן המכירה המפוצלת הזו אולי אפשרית טכנית, אבל טרם סוכמה חוזית בין בעלי המאגרים.
הוויכוח בין הצדדים מביא להתנגשות ישירה בין צרכן הגז הגדול בישראל לספק הגז הגדול בישראל, פעולה שלא נרשמה מאז 2012, אז נחתם חוזה הגז המקורי והיקר של חברת החשמל.
מחברת שברון נמסר בתגובה: "מדיניות החברה שלא להגיב על עניינים מסחריים ומשפטיים רגישים בתקשורת. אנחנו יכולים לאשר שמתקני הגז וההפקה מהם מתנהלים כרגיל".