$
דעות

חל"ת גמיש רק לעובדי המדינה

במשרד האוצר התנגדו בתוקף לאשר את מודל החל”ת הגמיש, אך כעת אישרו אותו – אבל רק לעובדי המדינה. למה לא ללכת צעד נוסף לקראת המגזר העסקי? האפליה הזו רק מעמיקה את חוסר האמון בממשלה

עמרי מילמן 06:5030.09.20

אחרי כמעט חצי שנה שבמשרד האוצר מתנגדים בתוקף לאשר את מודל החל"ת הגמיש, שמאפשר לעובד לחזור למשרה חלקית ולקבל דמי אבטלה חלקיים, ל"כלכליסט" נודע כי פקידי האוצר אישרו אותו אבל רק לעובדי המדינה, במסגרת הסכם עם ההסתדרות.

 

כאשר עולה השאלה למה מה שטוב לעובדי המדינה לא טוב גם לשאר הציבור, במשרד האוצר חוזרים לסיסמאות הקבועות שמדברות על תמריץ שלילי לחזרה לשגרה, הכנסת עובדים רבים שלא לצורך למתווה סיוע וכו', ומתרצים את המהלך בכך שהוא נוגע לעשרות עובדים בלבד (בעיקר עובדים במעברי גבול או ברכבת ישראל שהיקף פעילותם צומצם) ובכך שהדבר משרת את כלל הציבור. אלא שכאן טמונה הבעיה. ברור שמה שישמור על מגזר ציבורי "יעיל" יותר בהיבט של עבודה מול השבתה ישרת את כלל הציבור, אולם זו בדיוק הסיבה שכלכלנים רבים והמעסיקים עצמם דרשו שוב ושוב חל"ת גמיש. זה ישרת את העסקים כפי שזה ישרת את כלל הציבור. ובשיאו של המשבר הכלכלי החמור ביותר בתולדות המדינה, לא מופרך ללכת צעד נוסף לקראת המגזר העסקי גם אם הוא עלול לכלול בתוכו עובדים שבמציאות נוקשה יותר היו פשוט חוזרים לעבודה.

 

 

 

יו”ר ההסתדרות ארנון בר דוד ושר האוצר ישראל כץ יו”ר ההסתדרות ארנון בר דוד ושר האוצר ישראל כץ צילומים: אגף הדוברות בהסתדרות, אבי מועלם

 

המעסיקים, ובהם התאחדות התעשיינים, טוענים כעת נגד אותה אפליה ודורשים יישום של המודל גם במגזר הפרטי. האפליה הזו רק מעמיקה את חוסר האמון בממשלה. הפילוג וחוסר האמון אמנם פושים כיום בכל המחנות הפוליטיים, אך במציאות כאוטית ומורכבת כל כך כולנו תלויים זה בזה. כאשר פקידי האוצר ונציגי ההסתדרות חותמים בחשאי ובבלעדיות על מה שכולם פיללו לו כל כך הרבה זמן, זה יוצר בעיה. כך למשל מצד אחד מקיימים באוצר דיונים על מי יישא בעלויות ימי הבידוד ומנסים לרתום את המעסיקים, ומצד שני מביעים כלפיהם חוסר אמון בסיסי כאשר מסרבים בכלל לבחון ברצינות את המודל הגמיש שיכול להחזיר עשרות אלפי עובדים לעבודה.

 

x