מועצת הנפט ממליצה: לאשר את מיזוג נובל אנרג'י עם חברה בת של ענקית האנרגיה שברון
במסגרת המיזוג שברון תרכוש 100% ממניות נובל אנרג'י, כך שלאחר השלמת העסקה שברון תהיה בעלת מלוא המניות. שווי העסקה נאמד בכ-13 מיליארד דולר. שר האנרגיה שטייניץ, "אני רואה בכניסת שברון לארץ הבעת אמון ענקית במשק האנרגיה שלנו ועוד שלב בהפיכת מדינת ישראל למעצמת אנרגיה"
מועצת הנפט המליצה היום (ב') לממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה לאשר את מיזוג חברת נובל אנרג'י לחברה הבת של ענקית האנרגיה האמריקאית שברון. כפי שנחשף בכלכליסט, בתחילת החודש נובל אנרג'י ביקשה להעביר את זכויות הנפט שלה במאגרי תמר (25%) ולווייתן (40%) לידי ענקית האנרגיה שברון, זאת לאחר שלפני מספר חודשים נחתמה עסקה במסגרתה שברון תרכוש את כל האחזקות של נובל אנרג'י, לרבות אלו בישראל. במשרד האנרגיה טוענים ש"מדובר בפעם הראשונה שאחת מחברות הענק בעולם, מחליטה להשתלב בפעילות בישראל, דבר המהווה פוטנציאל אדיר לקידום המשך הפיתוח של מאגר לווייתן, פיתוח פרויקטי ייצוא, והמשך חיפושי גז טבעי בישראל. אישורה של העסקה יחזק הן את היכולת המקצועית והן את היכולת הכלכלית של חברת נובל ויסייע רבות למשק האנרגיה הישראלי".
- מתחרה לשברון? המיליארדר פול סינגר מתעניין ברכישת נובל אנרג'י
- נובל קיבלה זכות וטו לשנה, עכשיו כולם מקווים ששברון לא תתחרט
- השותפות של נובל במאגר תמר דורשות: שימוע לפני כניסת שברון לישראל
במסגרת המיזוג שברון תרכוש כאמור 100% ממניות נובל אנרג'י, כך שלאחר השלמת העסקה יחול שינוי בבעל המניות בנובל ישראל, ושברון תהיה בעלת מלוא המניות. שווי העסקה נאמד בכ-13 מיליארד דולר, מתוכם 5 מיליארד דולר פרמיה, ועוד כ-8 מיליארד דולר חוב. בהתאם לתנאי העסקה לא מדובר בהעברה ישירה של זכויות שניתנו לפי חוק הנפט, אלא בהעברת שליטה בחברה האם של נובל ישראל. השלב הבא יהיה המלצה מטעם הממונה על הנפט לחתימה רשמית של שר האנרגיה, כאשר ידוע שבתחילת אוקטובר אסיפת בעלי המניות של נובל אמורה לאשר סופית את ההתקשרות בינה לבין שברון.
"שברון היא אחת מחברות האנרגיה הגדולות בעולם, שפרט לארה"ב פועלת בכ-180 מדינות, כמו בריטניה, אוסטרליה, הולנד וקנדה. כאשר חברה אמריקאית בקנה מידה גדול כל כך ובעלת משאבים אדירים משתלבת בשוק הישראלי, אפשרויות הקידום של ענף האנרגיה בישראל הופכות לבלתי מוגבלות. החל מפיתוח תשתיות וטכנולוגיה, השקעה בחברות הזנק ומחקר, ועד להרחבת ייצוא הגז הטבעי למדינות נוספות ולפתיחת השוק לחברות אנרגיה גדולות נוספות. אני רואה בכניסת 'שברון' לארץ הבעת אמון ענקית במשק האנרגיה שלנו ועוד שלב בהפיכת מדינת ישראל למעצמת אנרגיה", מסכם שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ.
מבחינת משק האנרגיה מדובר בבשורה מהולה בחשש. שותפות תמר כבר ביקשה לקיים שימוע טרם כניסת שברון, זאת כדי לוודא שזכויותיה ישמרו. במקביל, ארגוני סביבה, לרבות שומרי הבית ולובי 99, העירו למשרד האנרגיה שקיים חשש שכניסת שברון תפתח פתח להקלה בחובות הסביבתיות שיחולו על החברה, ולכן יש לקיים שימוע ציבורי טרם כניסת החברה ולדון באירועים שונים של פגיעה לכאורה בסביבה ברחבי העולם ששברון הייתה מעורבת בהם.