$
בארץ

דיווח שוטף

ועדת השרים הכריעה: המלונות, הצימרים, חופי הים והמספרות ייסגרו מיום שישי

המסעדות יהיו סגורות במהלך הסגר - ולא יותר איסוף עצמי מהן. המשלוחים יפעלו כרגיל. משרד הבריאות: מספר החולים קשה עומד על 524. בארבעה בתי חולים התפוסה במחלקות הקורונה היא 100% ואף יותר; פרופ' גרוטו: "בתי החולים בצפון ובי-ם מעבירים מטופלים למרכז"; יו"ר ועדת הקורונה: "לפי הנתונים 23% מהנפטרים לא נפטרו מקורונה"

כלכליסט ו-ynet 23:3414.09.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

23:30 - ועדת השרים הכריעה: המלונות, הצימרים, חופי הים והמספרות ייסגרו מיום שישי

 

ועדת השרים שדנה בצורה נרחבת בהגבלות שיכללו בסגר החליטה כי המספרות, בתי המלון והצימרים וחופי הים ייסגרו במהלך הסגר שיתחיל ביום שישי הקרוב ב-14:00 למשך שלושה שבועות. לפי ההחלטה, הטיסות מנתב"ג יותרו למי שרכש כרטיס בלבד. במקביל, החליטו השרים לאפשר ספורט יחידני ללא מגבלת מרחק, כל עוד מדובר באדם אחד שחוזר לאחר סיום הפעילות לביתו. המסעדות, לפי החלטת השרים, יהיו סגורות - ולא יותר איסוף עצמי מהן. המשלוחים יפעלו כרגיל.

(אדיר ינקו)

 

חוף פלמחים. ארכיון חוף פלמחים. ארכיון צילום: דב גרינבלט

 

 

22:45 - משרד הבריאות: 143 מונשמים, מעל 40 אלף חולים פעילים

 

עדכון נתוני התחלואה של משרד הבריאות: מחצות אובחנו 3,992 נשאים מאומתים. מספר החולים הפעילים עומד בשעה זו על 40,647. מתוכם - 213 בינוני, 524 קשה כאשר מתוכם 143 מונשמים. מספר הנפטרים עלה מחצות ב-11 והוא עומד כעת על 1,136. מחצות בוצעו 40,124 בדיקות, לאחר שאתמול בוצעו 34,954 בדיקות ואובחנו 3,274 נשאים מאומתים.

 

20:30 - משרד הבריאות: 11 חולים נפטרו מחצות, 524 במצב קשה

 

משרד הבריאות עדכן כי מאז חצות אובחנו עוד 2,984 נדבקים מאומתים בנגיף הקורונה. כמו כן, כ-30 אלף בדיקות נערכו אתמול; כ-10% מהן - חיוביות. אתמול אובחנו 3,192 בני אדם. מספר החולים הפעילים בארץ עומד כעת על 39,592. מספר המחלימים עד כה הוא 118,547.

 

בנוסף, 11 חולים נפטרו מאז חצות, ומספר החולים שמצבם קשה עומד כעת על 524. מספר החולים המחוברים למכונות הנשמה הוא 142. עד כה נפטרו בישראל 1,136 בני אדם.

 

ישראל נמצאת במקום ה-24 במספר הנדבקים הכללי מאז פרוץ המגפה, אחרי גרמניה ואינדונזיה ולפני אוקראינה וקנדה.

 

19:30 - פרופ' גרוטו: "בתי החולים בצפון ובי-ם מתמלאים, מעבירים מטופלים למרכז"

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר בתדרוך כתבים כי "בתי החולים בצפון ובירושלים מתמלאים ומעבירים חולים למרכז". לדבריו, "בצפון כבר כמה זמן כולם מעבירים חולים למרכז גם באזור ירושלים משערי צדק העבירו חולים. זה האזורים העמוסים ביותר אבל לאט לאט כל בתי החולים מתמלאים".

(אדיר ינקו)  

 

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות איתמר גרוטו המשנה למנכ"ל משרד הבריאות איתמר גרוטו צילום: אוראל כהן

 

 

לקראת הסגר: התחבורה הציבורית תושבת בסופי השבוע

 

שרת התחבורה מירי רגב הודיעה כי במהלך הסגר שירות האוטובוסים יפעל בתפוסה של 50% בין השעות 5:00-22:00. אוטובוסים בינעירוניים לא יפעלו בסופי שבוע וערבי ומוצאי החגים. גם רכבת ישראל תפעל במתכונת זהה.

(אסף זגריזק) 

 

18:45 - הממשלה אישרה את הגדלת מענק העבודה לזכאים

 

המענק שיינתן בחגים יעמוד על גובה של 25% מהמענק שכבר חולק השנה. לפי רשות המסים גובה המענק הממוצע עמד על 3,700 שקל. במקביל, תנאי מענקי השתתפות בהוצאות עבור עסקים עם מחזור של עד 300 אלף שקל יינתנו כך שרף הזכאות למענק לא יעמוד על ירידה של 40% במחזור העסקאות אלא 25%, כפי שהיה במענקים מוקדמים יותר. לכתבה המלאה.

(עמרי מילמן)

 

18:20 - עכשיו זה רשמי: נתב"ג יישאר פתוח עבור מי שמחזיק בכרטיס טיסה

 

בוועדת השרים המיוחדת שדנה בנושא נקבע כי בתקופת הסגר תתאפשר תנועה אווירית, כאשר הגעה לנמל התעופה בן גוריון תתאפשר בהצגת כרטיסי טיסה בתוקף 4 שעות לפני מועד הטיסה. על פי ההערכות, בספטמבר אמורים להמריא מישראל כ-225 אלף איש. לכתבה המלאה.

(ליאור גוטמן)

 

12:06 - משרד הבריאות: אתמול נדבקו בקורונה 3,182 בני אדם

 

משרד הבריאות עדכן כי אתמול נדבקו בקורונה 3,182 בני אדם ובסה"כ יש בישראל 156,823 מאובחנים בנגיף. 529 חולים במצב קשה, מתוכם 135 מונשמים. מניין הנפטרים מקורונה מאז פרוץ המגיפה עומד על 1,126.

 

 

מחלקת קורונה בבית החולים שיבא מחלקת קורונה בבית החולים שיבא צילום: איי אף פי

 

11:55 - יו"ר ועדת הקורונה: "לפי הנתונים 23% מהנפטרים לא נפטרו מקורונה"

 

יו"ר ועדת הקורונה בכנסת, ח"כ יפעת שאשא ביטון, התייחסה לנתוני התמותה כתוצאה מסיבוכי הקורונה בוועדה המיוחדת לנגיף ואמר כי "יש לי פה נתונים ש-23% מהנפטרים לא נפטרו מקורונה". פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הכחיש את הנתון ואמר כי "אני לא מוכן להמשיך את השיחה אם זה ימשיך". (אדיר ינקו) 

 

 

יפעת שאשא ביטון יפעת שאשא ביטון צילום: יעל אורבך

 

11:22 - שירות התעסוקה: מאתמול נרשמו 4,314 דורשי עבודה חדשים

 

מאתמול ועד הבוקר ב-7:00 נרשמו בשירות התעסוקה 4,314 דורשי עבודה חדשים. 5,833 דיווחו על חזרה לעבודה. מאז תחילת ההקלות לשחרור המשק מהסגר הראשון, ב-19.4.2020, נרשמו בשירות התעסוקה 282,306 דורשי עבודה. 624,800 דיווחו על חזרה לעבודה. כיום רשומים בשירות התעסוקה 738,256 דורשי עבודה, מהם 422,377 בחל"ת.

 

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

10:45- מנכ"לית האוצר: "לא למענקים, להתמקד בעסקים ובמובטלים"

 

מנכ"לית משרד האוצר קרן טרנר-אייל העריכה בראיון שכתוצאה מהסגר שהוכרז "מאות אלפי עובדים נוספים ייצאו לחל"ת", וכי הצוות המקצועי באוצר מתנגד לתוכניות מענקים רוחביות נוספות, וכי יש להתמקד בעסקים ובמובטלים.

 

טרנר-אייל הוסיפה כי "להוציא עובדים לחופשה של שבועיים לא ירסק את שוק העבודה, השאלה מה יהיו הצעדים אחרי זה. מקווה שנצליח להחזיק את מאות האלפי שיצאו לחל"ת. אם זה היה תלוי בנו היינו עוברים לסגר קל בהרבה והיינו משאירים את התיירות והפנאי והמסחר לפי תו סגול".

 

קרן טרנר אייל מנכ"לית משרד האוצר קרן טרנר אייל מנכ"לית משרד האוצר צילום: דנה קופל

 

 

9:35 - משרד הבריאות: 3,167 נדבקים מאומתים בקורונה אובחנו אתמול

 

משרד הבריאות עדכן כי אתמול אובחנו 3,167 נדבקים מאומתים בנגיף הקורונה. בכך מניין החולים הפעילים בארץ עלה ל-40,347 בני אדם. מצבם של 519 חולים מוגדר קשה, מהם 144 מונשמים. מניין הנפטרים בארץ עומד על 1,119 בני אדם. אתמול נערכו 34,749 בדיקות לאיתור הנגיף, כ-9.5% מהן נמצאו חיוביות.

 

9:30 - מנכ"ל משרד הבריאות: "אם תסעו למשפחה - תישארו שם שבועיים"

 

המדינה הראשונה עם סגר שני: מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, מתראיין לאחר שהשרים אישרו בתום ישיבת ממשלה שנמשכה יותר משמונה שעות סגר שיימשך לפחות שלושה שבועות. כמו יתר בכירי משרד הבריאות, פרופ' לוי נמצא בבידוד לאחר שנכח בישיבה עם האחראי על פעילות הקורונה מול המגזר הערבי, איימן סייף, שנדבק בנגיף.

 

בריאיון הדגיש פרופ' לוי כי אמנם בתי החולים עדיין לא קורסים, אבל יש עומס עצום. "הגיעה מחלה עד נפש", אמר והבהיר לאלו שרוצים לעשות את החג אצל משפחותיהם כי "אם מישהו ייסע לפני החג למשפחה, הוא יצטרך ככל הנראה להישאר שם שבועיים. לא נוכל לנסוע להורים במרחק של יציאה מהעיר".

 

 

פרופ' חזי לוי פרופ' חזי לוי צילום מסך: לע"מ

 

פרופ' לוי, קיבלתם את מה שרציתם?

"זה לא עניין של קיבלתם מה שרציתם. זה עניין שבאנו והתרענו וחשבנו שראוי כרגע להדק את המגבלות עד כדי סגר. הפרטים הקטנים ייסגרו בישיבות של שרים כדי להביא את זה מחר להצבעה סופית, אבל כן, אנחנו נכנסים לסגר. זה צו השעה. צריך לעשות את הדבר הזה כדי לבלום את ריצת האמוק של התחלואה כפי שאנחנו רואים אותה בתקופה האחרונה".

 

התנגדת חודשים לסגר. מדוע שינית את דעתך?

"מאוד לא רציתי שיהיה סגר כי ברור לי ולכולנו מה המשמעות של סגר בהיבט הפרטני, בהיבט הכללי, בהיבט הכלכלי. אבל נשתמש בקלישאה - הגיעה המחלה עד נפש".

 

מה הייתה הנקודה שבה החלטתם לעצור ולחשב מסלול מחדש?

"הנקודה הייתה העלייה העצומה, הזינוק בתחלואה, הזינוק בחולים הקשים. עם ההתנהגות כמעט אקספוננציאלית של עלייה בחולים קשים, עלייה במונשמים. אותו מקדם הדבקה שהשתדלנו לשמור אותו על 1 כל הזמן טיפס ל-1.2, 1.3. העלייה בתחלואה שמאוד קשה לבלום אותה, העלייה באשפוז בבתי החולים והעומס בבתי החולים היו הנקודות שבגינן היינו צריכים להדק את המגבלות".

 

אתמול אמרו מנהלי בתי חולים במרכז: "אין קריסה, אנחנו עוד לא שם".

"גם אנחנו לא אומרים שיש קריסה. אין קריסה. יש עומס עצום. יש תפוסה גדולה מאוד במיטות הקורונה ומתחילה להיות גם תפוסה גדולה מאוד במיטות של החולים 'הרגילים' שגם זכאים לטיפול. נכון, בצפון יש יותר תחלואה ואנחנו מווסתים חולים בין בתי החולים בצפון וגם אל המרכז. בירושלים, גם כן, יש עומס רב. לא צריכים להגיע לקריסה כדי להגיד 'קרסנו'. צריך לתכנן צעד אחד קדימה ולראות איך לא קורסים".

 

אתם שוקלים הקמת בתי חולים שדה?

"לא חושב, לא שמעתי שדיברנו על בתי חולים שדה. אני מעדיף שהרופאים, האחיות, הטכנאים, כולם יישארו בבתי החולים ויטפלו שם ולא יטפלו בבית חולים שדה שנקים. חוץ מזה, הבעיה כמו שאני אומר היא לא בעיית המיטות. הבעיה היא צוות כוח אדם מיומן".

 

אתה מרגיש שנכשלתם בטיפול בגל השני?

"מה זה 'אתם נכשלתם?'. הטיפול בגל השני תלויה בכל אחד מאיתנו. האם התנהגנו נכון בכל חתונות הענק האלה שלצערנו ראינו שגם השתתפו בהם אנשי ממשל? בכל ההליכה הזאת, ההתגודדות, ההתקהלות, המסעדות, בתי קפה, הברים. עם ישראל רצה לחיות. עם ישראל יצא מהסגר. אני לא מאשים את האוכלוסייה. אני חושב שכולנו צריכים להילחם בזה ביחד".

 

ומה לגביכם, ראשי מערכת הבריאות?

"אתה רוצה שאני אגיד שכשלנו? אוקיי, כשלנו. אבל בוא נראה מה הייתה ההתנהגות של כולנו ואיך העלינו את התחלואה. גם הסגר הזה לא יצליח להתמודד עם התחלואה אם לא נקפיד ונאכוף את ההתנהגות הנכונה. נכון, תפקידנו היה אולי להסביר יותר, לאכוף יותר, להתמודד יותר טוב עם חתונות הענק ולמנוע אותן אולי עם אכיפה יותר חזקה. ברור שכל אחד צריך למלא את חלקו במשוואה, אבל לא יעזור, היא מתחילה במניעת התקהלות ובהתנהגות נכונה. ואם גם לא נקפיד על זה גם עתה, לא נצא טוב גם מהסגר הזה".

 

אם לדוגמה המשפחה שלי מתגוררת מחוץ לעיר שאני גרה, מותר לי לנסוע לשם בערב ראש השנה?

"הגבלות יחולו על 500 מ' מרחק מקסימלי לתנועה. ולכן, הנסיעה בין הערים ונסיעה למרחקים לא תתאפשר בסגר הזה. התקנות ייכתבו סופית לקראת מחר, אבל אנחנו צריכים להקפיד על הגבלה בתנועה ועל מניעת התקהלות. אם יש לך משפחה שגרה 500 מטר ממך, היא תוכל להגיע אלייך בתנאי שאין התקהלות של מעל 10 אנשים בבית".

 

הסגר יחל מיום שישי הקרוב, ערב ראש השנה, בשעה 14:00. בתי הספר והגנים ייסגרו אף הם ביום שישי. לקראת תום התקופה, תיערך הערכת מצב שבה יוחלט אם להאריך את הסגר גם לאחר שמחת תורה. עם ההחלטה ישראל הפכה למדינה הראשונה בעולם שמטילה בפעם השנייה סגר על מנת להתמודד עם נתוני תחלואת הקורונה המאמירים.

 

על פי ההחלטה, באותם שבועות תוגבל התנועה למרחק של 500 מטר ממקום המגורים (פרט לספורט יחידני), מערכת החינוך תיסגר (פרט לחינוך מיוחד, פנימיות ולמידה מרחוק) וההתקהלויות יוגבלו לעשרה אנשים במקום סגור ו-20 בשטח פתוח.

 

בנוסף ייסגרו כלל העסקים לקבלת קהל בתחום המסחר, התרבות, בילוי ופנאי ותיירות פנים, כולל בריכות שחייה, חדרי כושר ומסעדות. כל זאת, למעט שירותים חיוניים, מקום למכירת מזון, בית מרקחת, מכון אופטיקה, חנות שעיקר עיסוקה מכירת מוצרי היגיינה, חנות למוצרים חיוניים לתחזוקת הבית, מוצרי תקשורת, שירותי תקשורת ואביזרים רפואיים). עסקים, כולל מסעדות, יורשו להפעיל שירות משלוחים בלבד.  

 

עסקים ללא קבלת קהל ועסקים המספקים שירותים חיוניים יוכלו להמשיך לפעול על פי מתווה האוצר. תפילות יתקיימו בשטח פתוח בקפסולות של 20 איש, ובמקום סגור - על פי מתווה מיוחד ומסובך שאושר.

 

במסיבת עיתונאים מיוחדת לאחר ההחלטה על הסגר ולפני המראתו לטקס חתימת ההסכם עם איחוד האמירויות בארצות הברית, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "הגענו ל-80 ערים אדומות ומערכת הבריאות הניפה דגל אדום. בבתי החולים חלק מהצוותים נמצאים בעומס יתר, זו שחיקה אנושית".

x