דרושה ועדת חקירה למחדל מחיר למשתכן
איך מתחת לרדאר" הסתירו מאיתנו מקבלי ההחלטות שתוכנית מחיר למשתכן עלתה לנו 21-22 מיליארד שקלים ולא 5-7 מיליארד שקלים, כפי שאמרו לנו כל הזמן
מוגש מטעם DUN'S 100
התפטרותו של ראש מטה הדיור, ניר מסיקה, ובמיוחד על רקע העלות האסטרונומית של תכנית מחיר למשתכן, 22 מיליארדי שקלים (ולהערכתי עשויה להגיע אף לכ-25 מיליארדי שקלים בקירוב), צריכה להדליק לא רק נורות אדומות מהבהבות. וועדת חקירה איננה מילה גסה. היא הכרח המציאות כשמודבר בזריקה של כ-25 מיליארד שקלים כספי ציבור לפח. אפשר וניתן היה בסכום האדיר הזה שנזרק לריק, לפתור את בעיית תשתיות החינוך/בריאות/הכבישים/הרכבות במדינת ישראל וכמובן, הגרעון ההולך ומתרחב של תקציב המדינה, היה מצטמצם לאין שיעור. ואם פתרון לזוגות צעירים אזי בסכומים סבירים ולא בסכומים מוגזמים אלה.
אישית, כנשיא לשכת הקבלנים, התרעתי פעם אחר פעם שעלות התכנית המיותרת הזו איננה 7 מיליארדי שקלים, כפי שנטען כל העת, ע"י שר האוצר, אלא פי שלושה או ארבעה ואף יותר מכך ושהיא תביא לפיאסקו לא רק נדל"ני, אלא גם לנזק כלכלי למשק הישראלי כולו. מה שלצערנו קרה.
אולם, וזה אולם גדול, מה לעשות, זהו ככל הנראה הגנום האנושי. כשמחליטים על תכנית מסוימת ואף מתאהבים בה נואשות, נוטים בעליל לא לראות את הפגמים שלה ולא מבינים במקום חתונה חלומית, קיבלו זכאי הדיור חלום בלהות וקיבל הציבור הישראלי כולו חור ענק בתקציב שספק אם בכלל ניתן יהיה לסתום אותו בטווח הנראה לעין. ובא על חשבון נושאים חשובים אחרים בתקציב.
אז מה לא נאמר על מחיר למשתכן עם צאתה לדרך ב-2015? שמדובר בתכנית סיוע לדיור שלא היה כדוגמתה מאז קום המדינה. שהיא תאפשר למאות אלפי ישראלים(כן, כך נאמר!) שאינם מסוגלים להגיע לדירה, להגשים את חלומם ולרכוש דירה כלבבם בהנחה מטורפת של עשרות אחוזים, כלומר מאות אלפי שקלים, לעיתים אף מיליון שקלים ויותר. ומצד שני גרמה לייקור הדירות מעל 50% למשפרי הדיור אשר מהווים 85% מהרוכשים בשוק.
נאמר גם שהתכנית תגשים סוף סוך את חלום "כיבוש הפריפריה" ותביא את מיטב הנוער אל מרחבי הגליל, שפלת יהודה והנגב, ובכך תפזר את אוכלוסיית המדינה המצטופפת ברובה הגדול בגוש דן המורחב. ושהיא תגדיל משמעותית את אחוז הישראלים שבעלותם דירה ושיש לה היבטים חברתיים מהמעלה הראשונה.
וכלכלית? כן, גם כאן נאמר שלתכנית, שומו שמיים, יש התכנות כלכלית, שסבסוד הדירות יעלה "רק" 7 מיליארד שקלים למשק הישראלי, אולם העלות תועלת שלה תחזיר את הסכום ה"פעוט" הזה כפל כפליים לכיס קופת האוצר, שלא לדבר על טובת האזרחים כולם.
ואפרופו "התאהבות" בתכנית, שר האוצר הקודם משה כחלון, "האבא של מחיר למשתכן", התאהב בתכנית עד כדי כך שלטובתה הזניח לחלוטין את כלל שוק הדיור וגרם לכך שמשקיעי הנדל"ן, רובם ככולם, ברחו מהשוק, גם מפני ששמעו ישירות מפיו כי "לא מעניין אותי משקיעים. רק מחוסרי הדיור"... יגרמו לבריחת כ- 20 מיליארד שקלים של משקיעים למדינות אחרות.
כאמור התרעתי במהלך השנים האחרונות, שכל ההבטחות הללו הינן בבחינת "פאטה מורגנה" ושאין להן כל אחיזה במציאות. לצערי התרחיש האפוקליפטי שלי הוגשם במלואו: התכנית, כאמור עלתה למשלם המיסים הישראלי פי שלושה, ארבעה, מכרה דירות רק למספר זעום של זכאים, הותירה עשרות רבות של פרויקטים עם "פילים לבנים", ובמיוחד דירות גדולות שנותרו כאבן שאין לה הופכין, במקום להוריד את מחירי הדיור ולהגדיל את ההיצע, רק גרמה להקטנת ההיצע ולתדלוק מחירי הדיור, גרמה לנזק בל יתואר לשוק משפרי הדיור, הבריחה את משקיעי הנדל"ן מהשוק, והכניסה מאות רבות של חברות בנייה לקשיים ואף לפשיטות רגל.
ולפרוטוקול: אם לפני 30 שנה ל-75 אחוזים מהישראלים הייתה דירה בבעלות, כיום, ולאחר מחיר למשתכן, ירד האחוז לכ-65 אחוזים בלבד, כלומר כל ישראלי שלישי, יותר משלושה מיליון אזרחים, אין לו דירה בבעלות. ואם נתייחס רק לקבוצת הגיל הצעירה עד גיל 40, ליותר מ-50 אחוזים אין דירה בבעלות וזה כאמור לאחר שמתקציב המדינה נזרקו כלאחר יד 25 מיליארדי שקלים.
לכן צדק מאוד ניר מסיקה כשהחליט לפרוש והמסר שלו לכולנו הינו שאסור שנעבור על המחדל הזה לסדר היום. על כן המלצתי- ועדת חקירה ממלכתית למחיר למשתכן וכמה שיותר מהר!
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"