בגלל השהות הממושכת בבתים: רשות המים תבחן הוזלה בתעריפים, התעשייה תשלם יותר
מועצת רשות המים צפויה לקיים בשבועות הקרובים דיון בנושא לבקשת שר ההשכלה הגבוהה והמשלימה ושר משאבי המים זאב אלקין. לפי הערכות רשות המים, שיעור העלייה בצריכת המים בבתים בחודשים מרץ-יוני נע בין 5% ל-14%. אלקין: "מהלך נכון והכרחי"
מועצת רשות המים צפויה לקיים בשבועות הקרובים שימוע לקראת שינוי במבנה תעריפי המים, במטרה לבחון את הוזלת עלות הצריכה החודשית של משקי הבית. הדיון מתקיים לבקשת שר ההשכלה הגבוהה והמשלימה ושר משאבי המים זאב אלקין שאחראי על התחום.
תעריף המים נקבע פעמיים בשנה, בינואר וביולי, לאחר שרשות המים משקללת את השינויים בכל חצי שנה - לרבות השקעות נדרשות במשק המים, עלויות חברת המים הלאומית מקורות והוצאות נגזרות (למשל חשמל). ברשות המים מחדדים שתעריפי המים לצרכני המים הביתיים הינם מדורגים: מדרגה ראשונה לכמות מים בסיסית – כלומר עד 3.5 מ"ק לכל נפש בכל חודש ולא פחות מ-7 מ"ק ליחידת דיור – עבורה נקבע תעריף ראשוני ונמוך יחסית. כל כמות מעבר לכך מחייבת את הצרכן בתשלום גבוה יותר.
- הערכה: אלקין יתקשה להעביר מינוי משלו במועצה להשכלה גבוהה
- לקראת הרפורמה במשק המים: אלקין מבטיח לשמור על עצמאות האגודות ומעמד החקלאים
- יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות התפטר והטיח באלקין: "טורקיה זה כאן"
ביולי האחרון לא נרשם שינוי בתעריף המים, והוא נותר זהה לזה שנקבע בתחילת 2020 - 7.38 שקל למ"ק עבור המכסה הבסיסית, ו-13.46 שקל למ"ק עבור כל צריכה שמעבר. לפי הערכות רשות המים, שיעור העלייה בצריכת המים בבתים בחודשים מרץ-יוני, כלומר בעיקר בתקופת סגר הקורונה, נע בין 5% ל-14%. למעשה, מנתונים של מספר תאגידי מים נמצא שישנה עליה גדולה במספר המשפחות שבתקופה זו עברו לשלם את התעריף הגבוה. כך לדוגמא בעיר נתיבות - נרשם גידול של 28% בצריכת המים, באשקלון של 12%, בירושלים של 12% ובערים דימונה, מצפה רמון, ערד וירוחם - עלייה של 22%.
חלק מראשי הערים פנו לשר ולרשות המים לבחון שינוי במבנה התעריפים, וכאמור רשות המים תצא לשימוע כדי לבחון מהלך להעלאת רף המכסה הנמוכה המותרת לנפש ב-14%, כלומר לאפשר לכל משק בית לשלם 7.38 שקל למ"ק עבור צריכה של 4 מ"ק לחודש לנפש, במקום 3.5 מ"ק לחודש כיום. המהלך יאפשר להוזיל את חשבונות המים של משקי הבית, שישלמו פחות על צריכה של כמות גדולה יותר. מנגד, מאחר ומשק המים הוא משק סגור שמכלכל את עצמו ללא סבסוד, אישור המהלך אולי ייטיב עם משקי הבית אבל העלות שתחסך עלולה להתגלגל לצרכני המים הכבדים, כלומר ענפי התעשייה ואולי אף המלונאות.
במשרד המים וברשות מסבירים שהמשק נאלץ להיערך להגדלת הכמות המוכרת של מים לנפש, זאת לאור ההערכות שימשיך להתנהל עם מסגרות לימודים או עבודה מהבית בחודשים הקרובים.
שר ההשכלה הגבוהה והמשלימה ושר משאבי המים אלקין טוען שהגדלת כמות המים המסופקת במחיר נמוך היא "מהלך נכון והכרחי בתקופה שבה אנשים רבים נאלצים ללמוד ולעבוד מהבית, והיא תספק מענה לעלייה הצפויה בצריכת המים בעקבות ההחלטה להשאיר את מרבית מערכת החינוך בלמידה מהבית והמעבר לעבודה מרחוק בשוק התעסוקה".
מנהל רשות המים, גיורא שחם, מסכם שהצוות המקצועי ברשות המים שיקף לשר ולחברי המועצה את מכלול המשמעויות הנגזרות ממהלך זה ואת החלופות למימון העלות הכרוכה מהגדלה זו, כלומר השתת העלות החסרה על שאר המגזרים במשק. ההחלטה הסופית תתקבל לאחר שימוע ציבורי.
מהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "משרד המים מקדם מהלך מבלי שהציג נתונים מקצועיים לגבי נחיצותו. על פי נתוני רשות המים רוב הצרכנים לא חוצים כיום את רף המחיר המוזל , ולכן הצורך היחידי של שר המים בהעלאת המחיר לתעשייה ולעסקים הוא לא להפחית לצרכן את מחיר המים, אלא להוציא אוויר. אנו מקווים כי במהלך השימוע בנושא מועצת המים לא תקבל את הצעת השר, ותראה למול עייניה את המשרות החסרות במשק, ולא את הג'ובים במשרד המים".