בלעדי לכלכליסט
רשות שוק ההון פתחה בחקירה נגד חברת הביטוח מגדל
חוקרי הרשות, שבודקים חשד לעבירות מינהליות, הגיעו לפני כשבועיים למשרדי מגדל ולקחו מסמכים ותכתובות מייל. בכירים בחברה יזומנו לתשאול
רשות שוק ההון מבצעת חקירה רשמית בחברת הביטוח מגדל. ל"כלכליסט" נודע כי נציגי הרשות הגיעו לפני כשבועיים למשרדי הנהלת מגדל בפתח תקווה ונטלו עמם מסמכים ועותקים של תכתובות מייל ממחשבי החברה.
החקירה של הרשות מתמקדת בנעשה בחברה בשנים האחרונות, סביב פעולות שבוצעו גם תחת מנכ"לים ויו"רים קודמים. חלק מאותם מנהלים בכירים זומנו לתשאול במשרדי הרשות ובעלי תפקידים נוספים צפויים לקבל זימון גם כן במסגרת החקירה.
חקירת הרשות מתמקדת בחשדות לעבירות מנהליות לכאורה. לרשות סמכויות חקירה ואכיפה שמאפשרות לה להדיח דירקטורים ונושאי משרה בכירים בחברה, אם החשדות יתבררו כנכונים.
חקירת הרשות מהווה עליית מדרגה בעימות שמתחולל בינה לבין מגדל ומתעצם בהדרגה מאז ששלמה אליהו קנה את השליטה בחברה. בסיבוב הקודם, אליהו סירב להוראתו של ראש רשות שוק ההון משה ברקת, שלפיה עליו לבחור בין אחד משני תפקידים שהוא מחזיק בחברה: יו"ר מגדל אחזקות ודירקטור בחברה־הבת מגדל ביטוח.
הרגולטור מתערב
את ההוראה שיגר ברקת ב־14 ביולי במכתב חריף, שאותו שלח בעקבות הצטברות מידע מטריד על מעורבות אליהו בהתנהלות השוטפת של חברת הביטוח. כללי הממשל התאגידי קובעים כי אליהו אינו אמור להיות מעורב בניהול השוטף של חברת הביטוח.
ברקת נאבק במהלך הקדנציה שלו במבנה השליטה הבעייתי של חברות הביטוח, שבו חברת אחזקות עם בעל שליטה דומיננטי מחזיקה בבעלות בחברת הביטוח מתחתיה. במצב כזה, שני התאגידים נפרדים רק לכאורה, אך נושאי המשרה ביניהם מתערבבים ויוצרים ממשל תאגידי לא תקין לכאורה. ברקת הוא הרגולטור הראשון שמוביל פיקוח של רשות שוק ההון גם על חברות האחזקה.
המכתב ששלח ברקת גולל כמה אירועים סביב ההתנהלות של אליהו. הראשון היה ניסיונו של אליהו ב־2018 להקים מעין ועדה עם הדירקטורים רונית בודו ואברהם ביגר, כדי שאלה יפקחו על עבודת מנכ"ל החברה דורון ספיר. התערבות הרגולטור בלמה את הקמת הוועדה.
מקרה נוסף שמצוין במכתב אירע באפריל, אז ניסה דירקטוריון חברת האחזקות ביוזמת אליהו להדיח את מנכ"ל חברת האחזקות ויו"ר דירקטוריון חברת הביטוח, ניר גלעד. אליהו יזם את המהלך כדי לנסות להכריח את חברת הביטוח למנות את מוטי רוזן ליו"ר במקום גלעד. הממשל התאגידי קובע שדירקטוריון חברת הביטוח ימנה את היו"ר.
הדלת המסתובבת
ברקת נימק את ההוראה בכך ש"מזה תקופה מאופיינת חברת הביטוח בחוסר יציבות משמעותי בשדרה הניהולית הבכירה שלה", תוך שהוא מזכיר שמרגע רכישת השליטה ועד היום הוחלפו בין היתר 5 מנכ"לים, 4 יושבי ראש ונושאי משרה נוספים. "כחלק מהגשמת תפקידי הרשות, במהלך תקופה העולה על שנה וחצי עקבה מקרוב הרשות אחר התנהלותה ואופן ניהולה של חברת הביטוח ובכלל זה במידת המעורבות של אליהו, המכהן בתקופה האמורה כיו"ר דירקטוריון חברת האחזקות וכדירקטור בחברת הביטוח ומעורבות דירקטוריון חברת האחזקות בענייניה של חברת הביטוח. בחינה זו הצביעה על מספר אירועים המעידים על תפקוד לקוי של אליהו, בניגוד לחובות המוטלות עליו מכוח הוראות הדין".
אירועים אחרים שציין ברקת היו ריאיון מועמדים לכהונה כנושאי משרה בחברת הביטוח טרם דיון על אישור כהונתם בדירקטוריון; שהייה מתמשכת במשרדי מנכ"ל החברה במהלך עבודתו השוטפת; ומתן הוראה ישירה למנהלת משאבי האנוש בחברה בנושא שכרה של עובדת שאינה בכירה בחברה.
נראה כי אירועים אלה מהווים בסיס לחקירה שעליה החליט ברקת ושמתבצעת בימים אלה. בסיום החקירה תחליט רשות שוק ההון נגד מי מבעלי התפקידים בחברה, ביניהם דירקטורים, יינקטו צעדים משפטיים - עד כדי הרחקה מתפקידם.
ברקת ציין במכתב כי קיים חשש שדירקטורים בחברה שהיו שותפים להקמת המטבחון ולניסיון ההדחה של גלעד, הפרו את חובת האמונים כלפיה. קביעתו של ברקת לא חלה על גלעד עצמו ועל הדירקטור מישאל וקנין, שהתנהלותם נמצאה תקינה.
ממגדל לא נמסרה תגובה.
מגדל תחת שלמה אליהו: ממובילת הענף לחברה הרביעית בגודלה
כששלמה אליהו רכש את חברת הביטוח מגדל לפני שמונה שנים, זו הייתה סגירת מעגל אדירה עבורו. אליהו החל את דרכו בעולם הביטוח בתפקיד זוטר במגדל, ממנו צמח והתקדם. לאחר מכן הוא הקים את קבוצת אליהו בתחום הביטוח וצבר בה הון, שבאמצעותו הצליח לרכוש את השליטה בחברה שבה גדל מידי קבוצת ג'נרלי בתמורה ל־3.5 מיליארד שקל. אולם המקרה הזה מוכיח שסגירת מעגל לא תמיד מובילה בהכרח לסוף שמח.
אומרים ששוק ההון לא משקר, ובהקשר הזה שוק ההון אמר את דברו: אליהו קנה את מגדל לפי שווי של יותר מ־5 מיליארד שקל ב־2012 וכיום שווי השוק של החברה עומד על 2.6 מיליארד בלבד. מניית מגדל איבדה 40% משוויה מאז רכש אותה אליהו, בעוד מדד מניות הביטוח טיפס ב־33% באותה התקופה. מחברת הביטוח הגדולה בענף, מגדל נמצאת היום במקום הרביעי מבין חברות הביטוח במונחי שווי שוק.
השחיקה במעמדה של מגדל לאורך השנים נבעה בעיקר מבעיית ניהול. מאז כניסתו של אליהו, מגדל סבלה מחוסר יציבות בשדרת הניהול, עם חמישה מנכ"לים שונים בשמונה שנים בלבד.
בתחילה נתן לבנו עופר אליהו את המושכות, אולם לפני קרוב לשלוש שנים לא היה מרוצה מהתוצאות של בנו, הזיז אותו הצידה והפך לגורם הדומיננטי בחברה. מאז, קצב החילופים רק גבר. התוצאה: ערעור הממשל התאגידי במגדל, שאינו במיטבו בלשון המעטה. במקום חלוקה ברורה בין דירקטוריון, יו"ר, מנכ"ל ובעל שליטה, אליהו הפך לאיש הדומיננטי בחברה והותיר למנהלים תחתיו עצמאות מוגבלת.
חוסר היציבות בניהול חלחל גם לביצועי החברה: בתחום ההשקעות מגדל לא כיכבה וגם מערך גיוס הלקוחות לא בלט בביצועיו. כתוצאה, החברה סבלה לאורך חלק מהשנים האחרונות מיציאת כספים לטובת גופים אחרים, שכיכבו בטבלאות המדדים. צריך גם לזכור כי עולם הביטוח משתנה והופך ליותר דיגיטלי, ובתחום הפנסיה התחרות הולכת ומתגברת. לא נראה שמגדל היתה ערוכה דיה לשינויים הללו.
בנוסף, אליהו נמצא זה זמן בעימות מול הרגולטור. תחילה היתה זו דורית סלינגר וכעת מחליפה בתפקיד ראש רשות שוק ההון, משה ברקת. רוב העימותים נוגעים לנושאים הקשורים לממשל תאגידי - והם בוודאי לא תורמים למעמדה של החברה ואף שוחקים את המותג. עימותים אלה מגיעים כעת לשיא, עם פשיטת רשות שוק ההון על משרדי החברה כדי לאסוף חומרים.
עירית אבישר ונעמי צורף