$
בארץ

נחשף בכלכליסט

ועדת הכנסת אישרה לקריאה ראשונה: יו"ר הוועדה לשכר הח"כים לא יהיה איש סגל אקדמי

הוועדה אישרה הבוקר פה אחד את העלאתה להצבעה בקריאה הראשונה של הצעת חוק לפיה יו"ר הוועדה לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת לא יהיה חבר סגל אקדמי, כפי שנחשף אתמול בכלכליסט. גורמים בכנסת טענו כי מדובר ברצון לבצע מחטף, לאחר ששני ראשי הוועדה האחרונים לא היססו למתוח ביקורת על חברי הכנסת ולדחות את תביעותיהם לצ'ופרים

צבי זרחיה 11:4307.09.20

ועדת הכנסת אישרה הבוקר (ב') פה אחד את העלאתה להצבעה בקריאה הראשונה של הצעת חוק לפיה יו"ר הוועדה לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת לא יהיה חבר סגל אקדמי, כפי שנחשף אתמול בכלכליסט.

 

לפי החוק הקיים, בוועדה הציבורית יכהנו שלושה נציגים שתמנה הכנסת לפי המלצתה של ועדת הכנסת, ויו"ר הועדה יהיה חבר סגל אקדמי. כעת מוצע בהצעת החוק לבטל את החובה לפיה יו"ר הועדה יהיה איש אקדמיה, מבלי לשנות את החובה למנות חבר סגל אקדמי כיו"ר הועדה.

 

מליאת הכנסת מליאת הכנסת צילום: עמית שאבי

 

בהצעת החוק הוסבר כי "תיקון זה יעניק לוועדת הכנסת, ולכנסת המאשרת את הצעת הוועדה, שיקול דעת רחב יותר בקביעת הרכב הוועדה הציבורית, ויאפשר להעמיד בראשה את נציג הציבור המתאים ביותר מבין חבריה".

 

יו"ר ועדת הכנסת ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן) הסביר כי "לא הבנתי מה ההיגיון הצרוף שעומד מאחורי העיקרון שיו"ר הועדה חייב להיות חבר סגל אקדמי. ממילא אם יש 3 חברים אז הוועדה בוחרת את היו"ר. למנות חבר לוועדה הזו זו משימה לא פשוטה, יש לחפש אדם ראוי ציבורית, בעל מעמד ציבורי, בלי ניגודי עניינים, ובלי קשר לכנסת. הוא לא יכול להיות חבר מפלגה ובלי השתייכות פוליטית מובהקת וכל סוגיית ניגוד עניינים גדולה במיוחד כמו כנסת שעוסקת בכל תחומי החיים. יחד עם יו"ר הכנסת יריב לוין אנו מנסים לחפש אנשים ראויים. יחד עם זאת, מצאתי לנכון להביא לתיקון ביחס לבחירת יו"ר הוועדה".

 

גינזבורג הוסיף כי "תקופת כהונתה של הוועדה הציבורית האחרונה פגה בינואר 2019. בשל מערכות הבחירות לא הוקמה עד כה ועדה חדש. זה אף פעם לא זמן טוב לדון בשכר הח"כים וכעת, העיתוי לא נראה טוב ביחוד בקורונה אבל אני לא נרתע מכך".

 

יצויין כי הצעת החוק הזו נשלחה לחברי הכנסת אתמול בלילה, כ-12 שעות לפני תחילתו של הדיון בה הבוקר. גורמים בכנסת טענו כי מדובר ברצון לבצע מחטף וחקיקה מזורזת שתאפשר שינוי במינויו של יו"ר לוועדה, לאחר ששני ראשי הוועדה האחרונים - פרופ' חיים לוי ופרופ' ראובן גרונאו - לא היססו למתוח ביקורת על חברי הכנסת ולדחות את תביעותיהם לצ'ופרים.

 

גינזבורג הוסיף כי "התחלתי לשמוע שמדובר במחטף או בהליך חקיקה מזורז. לא מדובר במחטף ולא בהליך מזורז אלא בהליך רגיל שמחוקקת הוועדה בעניינים של הכנסת. אני מקש לא לייחס שום מניע נסתר או פסול להצעה".

 

עו"ד תומר נאור, היועץ המשפטי של התנועה לאיכות השלטון ,אמר כי "הוועדה אמורה להיות ועדה עצמאית שיכולה לבקר דברים, וכן ועדה מייעצת שאמורה לתת זוית שמאפשרת לח"כים לבחון בראייה אובייקטיבית. הביטוי 'החתול שומר על השמנת' מעולם לא היה מוצלח יתר. בכל שנה אנו מתבשרים על עדכון שכרם של הח"כים בהתאם לעליית השכר הממוצע כשיש חברי כנסת שמוותרים על העידכון או מודיעים שהם תורמים את העדכן. יו"ר הוועדה צריך להיות ברף שהוא יוכל לשמור על העצמאות שלו. כשיש יו"ר ועדה סטטורית, הוא חייב לעמוד בתנאי סף מסויימים ויודעים שהחוק שומר עליו מפני מינוי שהוא מינוי של אנשי שלומינו, או מינוי 'צבוע', שנועד על מנת שההועדה תהיה נוחה יותר. דווקא בנושא רגיש ולא למראית עין, מן הראוי להשאיר את החוק כמו שהוא. למה בכלל שנות את הדברים? אנו סבורים כמי שמכירים את הנושא שכדאי להשאיר הוועדה כפי שהיא ולהמליץ לח"כים לקבל את ההמלצות שלה".

x