$
בארץ

תיירות במשבר: בחודש אוגוסט נכנסו לישראל כ-20 אלף מבקרים בלבד

מדובר בפחות מעשרה אחוז מהיקף המבקרים אשתקד - אז נכנסו לישראל 324 אלף מבקרים. עוד עולה על פי הלמ"ס, כי בחודש שעבר יצאו 54.7 אלף ישראלים לחו"ל, לעומת 1.2 מיליון ישראלים בתקופה המקבילה אשתקד

תומר הדר 13:0406.09.20

מעצמת תיירות? לא בימי הקורונה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכנסו לישראל בחודש שעבר כ-20.4 אלף מבקרים בלבד. לשם המחשת גודל המשבר - בחודש אוגוסט 2019, נכנסו לישראל 324.2 אלף מבקרים. כלומר מדובר בפחות מעשרה אחוזים מהיקף המבקרים אשתקד.

 

 

 

 

נתב"ג. ריק מנוסעים נתב"ג. ריק מנוסעים צילום: רויטרס

 

יש להדגיש: מדובר במבקרים שאינם אזרחי מדינת ישראל– כלומר כל מי שנכנס לישראל, כולל פועלים, דיפלומטרים וגם תיירים. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציגים תמונה קודרת במיוחד בכל הקשור בחלוקה של כניסות מבקרים לפי חודשים מתחילת השנה, תמונה המתכתבת עם המציאות של סגירת גבולות המדינה. כך, בינואר-פברואר השנה נכנסו לישראל 698.5 אלף מבקרים – נתון שהציג אפילו עלייה קלה ביחס ל 681.2 אלף מבקרים אשתקד. ואולם, באמצע חודש מרץ נאסרה כמעט לחלוטין כניסת מבקרים לישראל פרט למקרים מיוחדים ונדירים מאוד. התוצאה היתה ירידה מיידית ל 87 אלף כניסות בחודש מרץ (לעומת 456 אלף כניסות מבקים במרץ 2019). שלא במפתיע, באפריל, במאי וגם ביוני נרשם מספר מבקרים אפסי.

 

יש להדגיש: נכון להיום מתאפשרת כניסת זרים לישראל באישור חריג של משרד האוכלוסין וחתימה על התחייבות של המבקר עצמו לשהות בבידוד במשך שבועיים, בין אם מדובר במדינה "ירוקה" כלומר כזו שלישראלים ששהו בה אין כל חובת בידוד ובין אם מדובר במדינה "אדומה".

 

בכל הקשור בישראלים עצמם – התמונה מעט מעודדת יותר, אך עם זאת, קשה שלא להבחין כי גם כאן מדובר במשבר עמוק, במיוחד בהתחשב בעובדה שחודש אוגוסט הוא חודש החופשות של עם ישראל. נכון לרגע זה, לישראלים מותר לצאת לשלוש מדינות בלבד בלי שיצטרכו להיכנס לבידוד עם הכניסה אל המדינות הללו: יוון, בולגריה וקרואטיה, שלוש מדינות שהכריזו על מדיניות זו במהלך אוגוסט. ואולם, גם במקרה של מדינות אלה הכניסה אינה פשוטה ואינה חופשית: בהתאם להתקדמות המלחמה בנגיף במדינות הללו, מדיניות הכניסה אליהן – כלומר החיוב לעבור בדיקות קורונה מקדימות – משתנה באופן תכוף. במקרה של יוון, מדינה שהודיעה מראש על מגבלת כניסה ל-600 ישראלים ולאחר מכן שינתה את המכסה ל-1200- ולאחר מכן אף שינתה את נהלי בדיקות הקורונה כך שהישראלים לא יורשו עוד להסתובב חופשיים בשטחה מבלי שיבצעו בדיקת קורונה תוך כדי הנופש - המצב מורכב במיוחד.

 

לצד שלוש המדינות שאליהן ניתן להיכנס בחופשיות יחסית, קיימת גם רשימת מדינות שמהן ניתן לשוב לישראל "בחופשיות" – כלומר לא להיכנס לבידוד אחרי החזרה מהן. גם כאן הסטטוס "ירוק" משתנה מעת לעת, בהתאם למצב הלוחמה בקורונה באותה מדינה.

 

נכון לכתיבת שורות אלה, איטליה, גאורגיה, ניו זילנד, קנדה, דנמרק, בריטניה, הונגריה, פינלנד, אוסטריה, גרמניה, בולגריה, קרואטיה, סלובניה, ירדן ומדינות נוספות מוגדרות כ"ירוקות" ואולם, מצב זה דינאמי ועשוי להשתנות. יש להדגיש: גם במקרה של יציאות הישראלים לחו"ל לא מדובר בתיירים בלבד - אלא גם אנשי עסקים לדוגמה.

 

על פי הלמ"ס בחודש אוגוסט, חודש החופשות של ישראל, יצאו 54.7 אלף ישראלים לחו"ל. לשם המחשה: באוגוסט אשתקד יצאו מהארץ 1.2 מיליון ישראלים – 54.3 אלף ישראלים מתוך היוצאים השנה באוגוסט – בטיסות. מפילוח לפי חודשים (מרץ היה החודש בו הוטלה לראשונה חובת הבידוד וסגירת גבולות בעולם החלה) עולה כי במרץ השנה יצאו מהארץ כמאה אלף ישראלים – לעומת כחצי מיליון ישראלים במרץ 2019. שלא במפתיע, באפריל השנה יצאו מהארץ כ- 3,000 ישראלים בלבד ובחודשים אפריל עד יולי כ 57 אלף ישראלים – זאת ביחס למעל שני מיליון ישראלים באפריל עד יולי 2019.

x