בלעדי לכלכליסט
משרד האנרגיה יאלץ את לוויתן למכור גז גם ללקוחות תמר
בעלי תחנות כוח שרוכשים גז ממאגר תמר טוענים שמאגר לווייתן סירב להתקשר איתם בחוזים קצרים - וחוששים שיישארו ללא גז במהלך עבודות התחזוקה בתמר. תקנות לשעת חירום יחייבו את לווייתן לגבות את המתחרה
בעקבות תלונות של בעלי תחנות כוח שנוהגים לקנות גז ממאגר תמר, לפיהן מאגר לווייתן לא נענה לאחרונה לבקשות מצידם לחתום על חוזי אספקה קצרים, משרד האנרגיה יגבש החודש תקנות לשעת חירום שיחייבו את לווייתן לעשות זאת - כך נודע ל"כלכליסט". התקנות הללו, שיופעלו בפעם השלישית מאז 2017, נדרשות כדי לחלק את מלאי הגז הזמין בין יצרני החשמל במשק גם בעיתות של מצוקת אספקה, כדי למנוע העדפה של לקוח אחד על פני האחר ולמנוע פגיעה בתחרות.
- שברון תנסה להסיר את מגבלות התפעול שהוטלו על אסדת לווייתן
- נובל ביקשה להעביר לשברון את האחזקות בתמר ולווייתן
- דו"ח תפעול אסדת לווייתן: בדיקות חלקיות, דו"חות חסרים ואי התאמה לנוהלים
הסיבה המיידית לכך שמשרד האנרגיה נדרש לפעול בנושא היא שמאגר תמר אמור להיכנס במהלך השבועות הקרובים לשורת פעולות תחזוקה שהוכרזו מראש ובמהלכן תפוקת הגז תצטמצם ואף תושבת לכמה ימים עד שבוע. אחר כך, בנובמבר, ייעשו עבודות תחזוקה דומות בלווייתן. בפרק זמן זה אמורים הלקוחות של מאגרי הגז - תחנות הכוח של חברת החשמל והתחנות הפרטיות - להסתדר עם ההיצע הקיים.
ההשבתה אינה מסכנת את אספקת החשמל למשק כיוון שתמר ולווייתן יכולים לגבות אחד את השני ללא קושי מבחינת כמויות או יכולת הזרמה. אלא שלא תמיד גיבוי זה מתבצע בפועל. בשבוע האחרון התלוננו בעלי תחנות כוח שהם לקוחות של תמר כי ברבעון הנוכחי הם לא מצליחים לקנות גז ממאגר לווייתן כשהם נזקקים לכך. בדרך כלל מדובר בחוזים קצרים שאורכם פחות מעשרה ימים ובהיקפים כספיים שבין כמה מאות אלפי שקלים לכמה מיליוני שקלים, לפי הצרכים של כל תחנה.
לכאורה מי שמוכר את הגז בעסקאות אלו מרוויח הכנסות נקודתיות ומשפר את מאזנו, אולם על פי תלונות של בעלי תחנות כוח שונות שהגיעו למשרד האנרגיה, מאגר לוויתן לא מעוניין לחתום עמם על חוזי גז קצרים ונקודתיים אלה משום שהם קטנים מדי. מנגד, אם אותו לקוח שביקש חוזה נקודתי וקטן מעוניין לרכוש גז בכמות יותר גדולה ולאורך תקופת אספקה ארוכה משמעותית, אזי הדלת אינה סגורה בפניו ומוכנים לנהל איתו משא ומתן.
מכיוון שאין כיום ללווייתן שום חובה חוקית למכור גז בחוזים קצרים, עומדות בפני בעלי התחנות שתי אפשרויות: האחת היא לא להפעיל את התחנה בימים שאין גז ולהפסיד הכנסות; או לחלופין להפעיל את תחנת הכוח בסולר. אלא שהשימוש בסולר יקר יותר בהשוואה להפעלה בגז טבעי ומוריד את יכולת הייצור של תחנת הכוח בעד 5%. הוא גם מייצר יותר זיהום אוויר מאשר גז וכן מחייב תחזוקה נוספת של תחנת הכוח.
כבר לא מאגר יחיד
משרד האנרגיה כבר השתמש במהלך של אישור תקנות לשעת חירום למשק כשנדרש לווסת רגולטורית את חלוקת הגז במשק ב־2017 וב־2019.
המשרד הודיע אז מראש על בעיית אספקת גז נקודתית שמקורה בתקלות או בעבודות תחזוקה של אסדת תמר. מאחר שהמשק נשען אז על ספק גז טבעי יחיד (תמר), עם גיבוי מוגבל של גז נוזלי בבעלות חברת החשמל, משרד האנרגיה הטיל על כלל השחקנים במשק חובה לחלק את הגז הזמין בצורה שוויונית ומסודרת לכולם, לאורך כמה שבועות.
ההבדל בין תקנות החירום ההן לבין אלה שיאושרו החודש הוא שהפעם התקנות נועדו למנוע פגיעה בתחרות במשק. אם בעבר התייחסו התקנות רק למציאות בה עובד מאגר בודד (תמר), כעת יש להתקין תקנות חדשות שמתייחסות לניהול שני מאגרי גז טבעי במקביל (תמר ולוויתן) שיגבו זה את זה - כשהגז הנוזלי של חברת החשמל ישמש לגיבוי במקרה קיצון בו שני המאגרים יושבתו.
התקנות יחייבו את בעלי שני המאגרים למכור את כל דרישת הגז של הלקוחות במשק, גם אם בעלי המאגר אינם מעוניינים בכך מכל סיבה שהיא. התמחור שייקבע יהיה זהה לזה שנקבע במסגרת מתווה הגז הממשלתי, כלומר תקרה של עד 4.8 דולר ליחידת חום.
מכינים מלאי של גז נוזלי
חברת החשמל כבר נערכת למציאות של השבתת המאגרים לתחזוקה, ובימים האחרונים היא חידשה את רכש הגז הנוזלי שלה על ידי הזמנת שני מטענים נקודתיים שיירכשו ככל הנראה מידי חברת BP (בריטיש פטרוליום).
בכירים במשר האנרגיה מעריכים שהרכש נועד לשמר את יכולת מצוף הגז הנוזלי של החברה לתקופת התחזוקה המיועדת של אסדות הגז, כדי לאפשר שימוש בגז הנוזלי בתרחיש קיצון של כשל אספקה כללי. המחיר האטקרטיבי שחברת חשמל השיגה באפריל האחרון בשיא משבר הקורונה לא קיים עוד, והתמחור הנוכחי עשוי להביא את עלות הגז הסופית ללקוח ל־4-5 דולר ליחידת חום - יותר מעלות הגז שנרכש מתמר ולווייתן.