$
דעות

דעה

הפוטנציאל העסקי של ההסכם עם איחוד האמירויות

קשה היה לפספס את קריאות השמחה והצהלה שנשמעו במגזר העסקי עם ההכרזה על נרמול היחסים בין ישראל לבין אחת מהמדינות העשירות בעולם במושגים של תוצר לנפש. אילו עסקים ישראלים יכולים באמת להרוויח מההסכם?

דובי אמיתי 08:1504.09.20

לא היה צריך אוזניים חדות במיוחד כדי לשמוע את קולות השמחה במגזר העסקי כשרה"מ בנימין נתניהו הכריז על נרמול היחסים עם איחוד האמירויות, שנחשבת לאחת מהמדינות העשירות בעולם במושגים של תוצר לנפש. כבר כיום, עוד לפני ההודעה המשמחת, קיים סחר בין ישראל ואיחוד האמירויות, אך הוא התבצע בעיקר דרך מדינות צד שלישי. ההערכות הן כי כעת, לאור ההסכם, פוטנציאל המסחר בין המדינות הוא גבוה מאוד - בהיקף של מיליארדי דולרים.

 

מטוס המשלחת הישראלית בנמל התעופה של אבו דאבי מטוס המשלחת הישראלית בנמל התעופה של אבו דאבי צילום: רויטרס

 

המסחר של איחוד האמירויות לא מסתכם בנפט, היות וכבר לפני כמה עשורים הבינה הנהגת המדינה שלא נכון להסתמך על משאב הטבע העיקרי שלה, כדי להבטיח צמיחה לאורך שנים. מסיבה זו החלה השקעה אינטנסיבית בתיירות, בעיקר באבו דאבי ובדובאי, ונבנו האיים המלאכותיים המפורסמים והמגדל הגבוה בעולם - הבורג' ח'אליפה – והמדינה משקיעה סכומי עתק בתשתיות, מסחר ותיירות. במקביל, התחזקו ענפים נוספים, דוגמת הקמעונאות והסיטונאות, הביטוח והפיננסים, הסחר באבני חן, זהב ופריטי יוקרה אחרים.

ובכלל, במטרה לעודד צמיחת עסקים באיחוד, המיסים נמוכים, הבירוקרטיה אפסית והתמריצים נדיבים בעיקר ביחס להשקעות זרות. חלום אמיתי לכל איש עסקים.

 

אז אילו עסקים ישראלים יכולים באמת להרוויח מנרמול היחסים עם איחוד האמירויות? בעלי הון רבים צפויים להשקיע בחדשנות הישראלית, ואין ספק כי יזמים ישראלים וקרנות הון סיכון ימשכו השקעות מהותיות בתחומי הסייבר, הפיננסים והטכנולוגיה הרפואית.

 

בנוסף, תעשיית הביטחון הישראלית, אשר כבר היום פועלת באופן עקיף ומוצנע עם מדינות ערב, צפויה למשוך עסקאות משמעותיות בתחומים שונים, בדגש על תעשיית האוויר והחלל, התגוננות וסייבר.

 

גם לענף התיירות הישראלית ההסכם מהווה בשורה, ובהיערכות נאותה – ניתן יהיה לארח בישראל פלח תיירות עילית ועשיר מהעולם הערבי שיכניס כספים רבים לעסקים הישראליים, ויביא למיצוי הפוטנציאל הגלום בכמיהתם להגיע ולבקר במסגד אל אקצה.

 

אם לא די בכך, החקלאות הישראלית, אשר בין השאר מצטיינת בתוצרת מהטובות בעולם, מובילה בעולם בחקלאות מדברית, השקיה וניצול מים, ויכולה לספק פתרונות יעילים לעמיתתה המדברית החדשה, ואף לשתף פעולה בפיתוח מיזמים טכנולוגיים בתחומים אלה. המסחר בתוצרת חקלאית טרייה באמירויות נאמד ב-1.1 מיליארד דולר בשנה בפירות וכ-2.6 מיליארד דולר בשנה בירקות, כשרובה המוחלט של התוצרת מגיעה מחוץ למדינה וכשהצפי הוא להמשך מגמת הצמיחה המאפיינת את האזור, חרף משבר הקורונה.

 

עוד בטרם ההכרזה ההיסטורית, כבר לפני יותר משנה, נערכו באמצעות צדדים שלישיים מגעים ראשונים, בלתי רשמיים, בין נציגי נשיאות המגזר עסקי לבין קניינים של תוצרת ושל טכנולוגיות חקלאיות, וכן פגישות ראשונות בברלין השנה עם חברות סחר מהאמירויות.

 

להסכם יש גם ערך משמעותי מאוד במסר למסחר בבורסה בתל אביב ולחברות הנסחרות בבורסות בעולם. הסכם כזה משדר אופטימיות והרגעה לאחר תקופה ארוכה של אי-ודאות בשל מגפת הקורונה, וביחס להשלכות תוכנית המאה. מסר זה צפוי לתרום להגברת ההשקעות ושינוי המגמה שאפיינה את החודשים האחרונים.

 

אם כך, בראייה אסטרטגית - הפוטנציאל הכלכלי הגדול באמת של ההסכם אינו דווקא זה הישיר, שייווצר בעת חתימתן של העסקאות המיידיות עם איחוד האמירויות, אלא זה העתידי, הטמון בעצם הלגיטימציה שההסכם נותן לישראל ליצירת סחר ושיתופי פעולה עם מדינות ערביות רבות נוספות שיושפעו ממנו, כשהגדולה והחשובה בהן היא ערב הסעודית.

 

דווקא בימים אלו, לאחר כחצי שנה קשה מאוד למגזר העסקי ולמשק הישראלי – בשורת ההסכם שהביא ראש הממשלה, היא נקודת מפנה חשובה ואופטימית לעסקים.

 

דובי אמיתי הוא יו"ר נשיאות המגזר העסקי

בטל שלח
    לכל התגובות
    x