$
בארץ

יאיר אילת ניהל הליכים נגד מונופולים - ויעבוד בחברה שייצגה אותם

אילת, מ"מ רשות התחרות לשעבר, היה מעורב במסגרת תפקידו בחקירות נגד קוקה קולה וחברת החשמל. כעת הוא מבקש מוועדת ההיתרים להתחיל לעבוד בפירמת הייעוץ הבינלאומית CL שסיפקה לשני המונופולים חוות דעת במסגרת ההליכים

תומר גנון 08:0002.09.20

הכלכלן הראשי ומ"מ הממונה על התחרות לשעבר, יאיר אילת, יעבור לעבוד בפירמת הייעוץ הבינלאומי קומפס לקסון (CL) שהייתה מעורבת בייצוג המונופולים קוקה קולה ישראל (החברה המרכזית למשקאות) וחברת החשמל, במסגרת הליכי חקירה ואכיפה שהתנהלו נגדם ברשות. אילת, מספר 2 ברשות, היה חלק מהצוות שטיפל בשני התיקים שהסתיימו בקביעה שהחברות ניצלו לרעה את כוחן המונופוליסטי כדי לפגוע בתחרות.

 

 

 

כוונתו של אילת לעבוד ב־CL עולה מבקשה לקיצור תקופת הצינון שהוגשה בשבוע שעבר לוועדה למתן היתרים. אילת, שכיהן בתפקיד הבכיר ברשות מ־2017 עד תחילת השנה, עבד בין 2002–2016 ב־CL ארה"ב כיועץ לחברות ורשויות ממשלתיות בתחום התחרות, וכעת מבקש אישור לשוב לעבוד בה.

 

שני התיקים שבהם היה מעורב, היו מהגדולים של הרשות בשנים האחרונות. תיק קוקה קולה שהחל כחקירה פלילית, עבר למסלול אכיפה מינהלי במגרתו הוטל עליה קנס בסך 39 מיליון שקל. קוקה קולה ישראל ערערה לבית הדין לתחרות. בתיק חברת החשמל שעסק בפגיעה בשירות שקיבלו לקוחות עסקיים גדולים שרכשו חשמל מיצרנים פרטיים, שימש אילת בחלק מהתקופה כממונה בפועל שטיפל בתיק משום שהממונה, עו"ד מיכל הלפרין, הייתה מנועה מלעסוק בו. חברת החשמל, שנקנסה ב־13 מיליון שקלים, ערערה אף היא.

 

 

יאיר אילת יאיר אילת

 

CL עדיין מעורבת בתיקי האכיפה של קוקה קולה וחברת החשמל. בתיק קוקה קולה, כלכלן מ־CL אירופה, חורחה פאדילה, חתם על חוות דעת מומחה שהוגשה ב־2017 במסגרת הליך השימוע שנערך לחברה. שתי חוות דעת נוספות בתיק הוגשו ע"י הכלכלן רועי רוזנברג, אחת מהן לאחר שהוצב בראש סניף CL ישראל ב־2019. רוזנברג גם נכח בשימוע בעל פה שנערך לקוקה קולה ישראל טרם עזיבתו של אילת את הרשות. עם זאת, לפי אילת, "ההחלטות המהותיות בתיק התקבלו על ידי הלפרין לאחר היוועצות עם הוועדה לפטורים ומיזוגים שבה נכח המבקש (שאינו חבר בוועדה)".

 

בתיק חברת החשמל, שבו כאמור טיפל אילת כממונה בפועל, הגיש ב־2018 רוזנברג, עוד בטרם הצטרף ל־CL ישראל, חוות דעת מומחה. אילת כותב כי היה מעורב בתיק זה עד שעזב את הרשות בפברואר השנה. תחת אחריותו נערכה הרשות להגנה על החלטתה בבית הדין לתחרות. עם זאת, מציין אילת כי "המבקש לא נדרש באותה העת לקבל החלטה אופרטיבית בתיק".

 

אילת מבקש מכעת מהוועדה לקצר את תקופת הצינון שחלה עליו לפי חוק לשישה חודשים מול CL ארה"ב (בעניינים שאינם קשורים לישראל), ולתשעה חודשים לגבי כל השאר. זאת מלבד חברות שהיה מעורב בקבלת החלטות ישירות לגביהן, עליהן תחול מלוא תקופת הצינון - שנה.

 

אילת מציין בבקשה, כי שב לישראל בקיץ 2016 במטרה להמשיך לעבוד ב־CL ארה"ב מביתו בצפון הארץ, אולם לאור הפצרותיה של עו"ד הלפרין ולאחר שתפקיד הכלכלן לא היה מאויש חודשים רבים, הסכים לגשת למכרז תוך התחייבות לנסיעות ארוכות מדי יום. הוא הוסיף כי "יש להתחשב באפשרויות העסקה הקיימות בתקופה זו, על רקע התפרצות הקורונה ואי הוודאות בשוק העבודה".

x