תוכניות לחלשים נסגרות, 5,000 מדריכים פוטרו
עשרות תוכניות העשרה נסגרו אתמול בגלל שלא נמצאו 100 מיליון שקל למימונן, ויותר מ־5,000 מדריכים פוטרו. בין הנפגעים: תוכנית חוג לכל ילד ותוכניות סיוע ללה"טבים, בעלי מוגבלויות, נוער בסיכון ואוטיסטים
למרות התוספת של 11 מיליארד שקל לתקציב המדינה שאושרה לפני כשבוע, אתמול נסגרה שורה של תוכניות חינוך משלים לפריפריה ולקבוצות חלשות שהפעילה החברה למתנ"סים, שעלותן הכוללת היא כ־100 מיליון שקל. התוכנית הגדולה שבהן היא "חוג לכל ילד", ש־60% מהמשתתפים בה נותרו כעת ללא תוכנית העשרה. כן נסגרו תוכניות סיוע לנוער עולה מאתיופיה ונוער להט"בי בפריפריה. בעקבות סגירת התוכניות פוטרו יותר מ־5,000 מדריכים.
- התלמידים וההורים יצטרכו להסתפק בקרב פוליטי
- העדפה מקלקלת: כך פוגע משרד החינוך בחלשים
- הפער נחשף: כך מנציחות רשויות חזקות אי־שוויון בחינוך
התקציב ההמשכי שבמסגרתו פועלת הממשלה בהיעדר תקציב מדינה מאושר, יצר מצב בו שורה של תקציבים נמצאים בסכנה. בשבוע שעבר הועבר בכנסת חוק דחיית אישור התקציב. במסגרת התיקון, הוגדל תקציב 2020 ב־11 מיליארד שקל ל־411 מיליארד שקל.
הגדלת התקציב כללה הקצאת 400 מיליון שקל לישיבות, 300 מיליון שקל לחינוך הממלכתי דתי, מוסדות הציונות הדתית והגרעינים התורניים, והגדלה של 3.3 מיליארד שקל בתקציב הביטחון. היא גם אפשרה את המשך תוכנית קרב לשיעורי העשרה בפריפריה ותוכנית היל"ה לנוער נושר. לעומת זאת לא נמצא תקציב קטן יחסית של כ־100 מיליון שקל להמשך הפעלתן של כ־30 תוכניות סיוע בחינוך לפריפריה ולחלשים במסגרת החברה למתנ"סים.
סגירת תוכניות אלה הביאה לפיטוריהם אתמול של בין 5,000 ל־6,000 המדריכים שלהן. הבולטת בהן היא תוכנית "חוג לכל ילד". זו היתה אחת מתוכניות הדגל של שר החינוך הקודם נפתלי בנט. במסגרת התוכנית שעלותה 60 מיליון שקל קיבלו 55 אלף ילדים, רובם מהצפון, חוג בהשתתפות סמלית. על פי נתוני החברה למתנ"סים, עבור 60% מהם זה היה החוג היחיד.
עשרות אלפים ללא ההעשרה
יו"ר החברה למתנ"סים אבי ורצמן מספר שבין היתר קיבלו חוגים 1,700 ילדים מעוטף עזה, 4,500 ילדים עולי אתיופיה, 8,000 ילדים חרדים ו־6,000 ילדים ממזרח ירושלים. בנט לא הצליח להרחיב את התוכנית לכלל המדינה. ורצמן מספר ששר החינוך הנוכחי יואב גלנט תמך בתוכנית ואף ביקש להרחיב אותה לכל הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית באמצעות תוספת של 40 מיליון שקל. למרות זאת נסגרה התוכנית אתמול. ורצמן מציין שדווקא בימי הלמידה מרחוק יש חשיבות לכך שהתלמידים יקבלו פעילות העשרה איכותית במתנ"סים.
בין התוכניות הנוספות שנסגרו: תוכנית "ספייס" לקידום נערים יוצאי אתיופיה בלימודים, המסייעת לכ־5,000 נערים ומנסה להביא אותם לזכאות לתעודת בגרות איכותית שמאפשרת קבלה לאוניברסיטה ותוכניות "מקום" ו"שווים" ל־2,000 בני נוער ובוגרים להט"בים בפריפריה החברתית והגיאוגרפית. כמו כן נסגרה תוכנית שאקל - שמקיימת פעילות משלבת של נוער בסיכון ונוער עם מוגבלות בפריפריה החברתית גיאוגרפית עם בני נוער חזקים יותר.
"אלה סדרי העדיפויות"
עוד נסגרה תוכנית "רֵעים" שיצרה מסגרת חברתית למאות בני נוער ובוגרים על הרצף האוטיסטי וסגירתה תחשוף רבים מהם למצב של בדידות. עלות התוכנית: חצי מיליון שקל. ורצמן אמר אתמל ש"כואב הלב. אנחנו לוחצים. אבל בסוף אלה סדרי העדיפויות של המדינה".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "בשל היעדר תקציב מדינה מאושר לשנת 2020, פועלת הממשלה בהתאם לחוק יסודות התקציב המגביל את יכולת ההוצאה החודשית הממשלתית. בתקופה זו, על כל משרד לתעדף את פעילויותיו השונות, במכסה שהוקצתה לו ובהתאם לשיקולים שנקבעו בחוק".
ממשרד החינוך לא התקבלה תגובה.